Prince of Persia: The Two Thrones – тактика

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Е, Ubi го направиха отново: след като в Sands of Time възкресиха една от гейм легендите – Принца на Персия, след като сложиха тъмен ореол над образа му в Warrior Within, сега комбинират и светлата и тъмната му страна в най-добрата част от серията – The Two Thrones. Вече знаете, че обемът на списанието е основният фактор, който спира написването на едно пълно геймупътване с всичките му пинизи, завои и подскоци, които трябва да направите. Но, поне в това отношение играта е доволно линейна и не би трябвало да имате проблем с нейното минаване. Но не и пълното й превъртане. The Two Thrones е пълна с тайни и великденски яйца, а и някои от битките с босовете могат да бъдат неразгадаеми на пръв поглед (изисква се доста взаимодействие с околната среда и ако едно парченце от пъзела липсва, няма да можете да продължите напред). Именно на това, а на някои от новите неща в играта, ще се спра в следващите редове.

Новите врагове
В играта 80% от времето, в което няма да тичате по стени и да се опитвате да спасите драгоценния си задник от шипове и други злобни капани, ще се занимавате с битки. Враговете, с които ще се сблъскате са в основна линия познати от предишните две игри, но има и няколко нови. На пръв поглед трудни за убиване (дори за секунда да се разсеете всеки един от тях може да ви смачка за отрицателно време) те всъщност не са чак толкова страшни.

ARCHER
GUARDS
Това са може би най-лесните ви опоненти. Най-приятно е, когато се сражавате на стълби или балкони – просто ги засилвате в най-близката урва и край на проблема (преди това трябва да махнете второто оръжие)

FOREMAN
Можете да ги срещнете само около зоните на Sand Plate. По принцип се пазят от 3-4 гарда и носят черно-червена броня. Концентрирайте се първо върху тях, игнорирайки пазачите.

SAND WRAITHS
DEMON DOGS
FEMALE GUARDS
Тук е момента да използвате много подскоци и отбягващи движения. Не се задържайте на едно място или на земята повече от няколко секунди

INVISIBLE GUARDS
GREEN GOLLUMS
На пръв поглед стряскащи, ако използвате същата стратегия, както при гардовете няма да имате проблем.

Допълнителни пясъци
Почти всеки враг оставя след себе си малка купчинка от пясъците на времето. Те са изключително важни за принца, тъй като с тях активира специалните си умения. Има начин да увеличите бройката на получените пясъци, което е доста важно особено при битките с босовете. Просто, след като поемете два или повече пясъка, върнете времето назад на цената на един, за да вземете отново същото количество.

Активиране на озвучени Credits
Минете играта, докато не стигнете до големия двор, точно преди първото състезание с колесници, по време на втората си трансформация в тъмния принц. Погледнете към ъгъла на двора, за да откриете отвора на дупката, от която се появяват враговете. докато не напуснете зоната. Скочете и увиснете на панела до нея, за да отворите изхода. Изкачете се по жезъла, стоящ най-близо до дупката, за да чуете монотонен женски глас, изброяващ имената на създателите на играта на глас.

Битката с  Mahasti
След като отново се срещнете с Farah, ще последва кратка кът сцена, в която Mahasti ще ви атакува. Изкачете се веднага на безопасно място (фонтана), след това продължете надолу към платформата, където ви очаква гадината. Използвайте любимата си бойна техника и тактика, ако паднете от платформата използвайте пясъците, за да върнете веремето назад, за да избегнете атаката. След известно време ще се превърнете в Тъмния принц, а Mahasti ще избяга. Докато я гоните, винаги тичайте от дясната страна, избийте враговете на платформата, за да презаредите контейнерите с пясъци и да възстановите здравето си. Когато се хванете за ръба на платформата, на която е Mahasti, забавете времето и отскочете. Кълцайте я докато свърши забавянето и тя отново отскочи на първата платформа. Повтаряйте докато изчерпате здравето й. Когато това се случи, оръжията ви ще се сключат, ако надделеете ще я убиете, ако загубите Mahasti, отново ще отскочи и ще трябва да повторите отново горните упражнения.

Битката с каналното чудовище
Този опонент е като Thrall (големия механичен великан) от Prince Of Persia: Warrior Within. Започнете с кълцане на краката му, след като приклекне се изкачете по гърба му. Веднъж озовали се там ще можете да го контролирате. Поведете го към вратите, за да ги разбие. Продължете към края на канала, докато се умори и завършите нивото.

Битката с гиганта на арената.
Това е един от малко по-сложните сблъсъци. Тичайте около него в кръг, избягвайки ръцете му, докато не откриете бял сандък със стъпки на него. Там трябва да има ръчка. Затичайте се към нея и увиснете, след това се затичайте към следващата и минете по стената. Над гиганта има платформа, която ще генерира speed kill процедура, която трябва да изпълнете сравнително бързо, за да не изпуснете момента. След като повторите успешно операцията, ще ослепите гиганта. Той ще разруши част от арената, което прави намирането на платформата, която използвате, за да го атакувате доста по-трудно. Затова продължете да обикаляте около него в кръг, докато я намерите. Отново следва speed kill, ако го изпълните успешно, започнете да кълцате краката му, докато се активира финалният довършващ speed kill. Ако отново го направите навреме, битката ще приключи.

Алтернативен метод
Заобиколете го няколко пъти, докато откриете кафеви дървени стълби. Изкачете се по тях, докато стигнете до място, където можете да се затичате и да забиете ножа си. Има още една такава зона в дясно, до която трябва да стигнете. След това се затичайте по стената, докато гигантът не в полезрението ви. Чака ви поредното място, където можете да забиете ножа си. Отново ще трябва да се изкачите след това, докато не стигнете до платформата в ляво. От нея ще можете да скочите върху гиганта и да го промушите. Отново, след като повторите няколко пъти тази процедура, ще го ослепите, и отново, за да го довършите, трябва да го накълцате по краката.

Битката с Близнаците
Веднага след стаята, в която трябва да преместите статуята на баща си по коридора, ще се сблъскате с второто си състезание с колесници. В края на гонката ще се срещнете с пясъчния воин, който се показва за първи път в кът сцена малко по-рано. Ще се появи и брат му, заедно с меча си, за да ви обкръжат в кръг от пламъци. Затичайте се към този с меча и замахнете с ножа си. Той ще блокира, и след известно време брат му ще замахне с брадвата си към вас и земята. Претърколете се на една страна, за да я избегнете, и брадвата му ще се заклещи. Минете зад него, докато брат му се опитва да ви нареже с меча. Ако успете да нацелите момента и позицията, ще се активира speed kill, в който ще можете да ударите и двамата, за половината от жизнените им точки. Повторете процедурата. Когато братът с брадвата скочи към принца, отново се претърколете, за да го избегнете. Насочете вниманието си само към този с меча. Ако провалите поредния speed kill, ще бъдете блъснат на земята и ще изгубите доста от здравето си. Ако това се случи, не се опитвайте да атакувате изправяйки се, просто се претърколете на безопасно място.

Битката с Везира
Това е най-трудният от всички сблъсъци в играта. След като пристъпите в кръглата стая, подът ще започне да се издига, докато не се приравни с бойната зала. Очаква ви кратка кътсцена, след която започва самият бой. Незабавно след края на сцената се претърколете настрани, за да избегнете задаващата се атака. Продължете да се търкаляте, докато везирът не се засили към вас. Отново претълкулване, за да се измъкнете невредим и да можете да го атакувате с двойно пробождане с меча на баща си. Той ще блокира ножа и всички удари след втория. След като го ударите два пъти се претърколете назад, или настрани, за да повторите упражнението. Ако пропуснете, не го атакувайте докато той не удари първи. Три пъти везирът ще полита, за да хвърля статуи по вас. Просто тичайте наляво или дясно, докато не видите статуята, веднага се претърколете в същата посока, за да я избегнете. След известно време везирът ще кацне до някоя от стените, потрошавайки я. Парчетата зидария ще кръжат във въздуха над центъра на стаята. Везирът би трябвало да е на другата страна на нивото. Проправете си път до него, и притичайте по стената до колоните зад него. В края на бягането по стената, задействайте speed kill, за да отрежете едно от крилата му. Ако направите грешка при speed kill-a, бягането по стената или везирът се отмести преди да сте задействали завършващият си удар, просто трябва да опитате отново. Не позволявайте да бъдете хванати на ръба. Ако се докоснете до парапета, ще се нараните. След няколко speed kill-a, и след като отрежете и двете му крила, той отново ще излети и ще хване някой от отломъците над вас. Не спирайте да се движите, тъй като постоянно ще бъдете засипвани от пясъчни атаки. Опитайте се да се изкачите нагоре, докато не стигнете до лъча. Активирайте финалния speed kill и го довършете. Цялата битка изисква доста висока концентрация и координация на времето и движенията ви. Босът е от типа “Удари и се дръпни”, затова не забравяйте, че няма смисъл да се навъртате около него след втория си удар. Speed kill-овете за орязване на крилцата му се активират само във въздуха, след като полетите от колоната. А за финалната част е най-добре да запазите, колкото се може повече от пясъците, за да избягвате атаките на Везира и да можете да върнете времето назад, ако случайно ви уцелят и полетите надолу.
След като го сразите и двамата ще паднете. След кътсцената тъмният принц ще се появи и ще ви заведе в света на сънищата, в който стените и платформите са черни и жълти, всичко трепти и се движи. Започнете да го преследвате, удряйки го, всеки път когато ви се удаде възможност. Тук сте в безопасност и дори да пропаднете, ще се върнете на платформата, от която сте се подхлъзнали. Стигнете до края, където ще видите Farah, казваща ви да се събудите и да влезете в светлината. Тъмният принц ще стои до вас. Не се опитвайте да го атакувате. Влезте в светлината, за да приключите играта

Бонуси към здравето
Освен че, след като съберете всички ъпгрейди, ще сте с достатъчно напомпано здраве, което доста ще улесни играта ви, има и един малък трик. Само след като получите всички ъпгрейди, ще можете да активирате алтернативния завършек на играта. При него вместо с Везира ще се борите с Тъмния принц.

Малко след като се трансформирате за първи път в Тъмния принц, ще откриете коридор с две разклонения. Едното минава през коридор с капани, а второто е скрито зад врата, покрита с покривка. Минете през нея и следвайте лъчите докато не стигнете до фонтан. Пийте от него и ще се озовете в коридора с капани. Минете през тях, за да стигнете до светлината и ще излезете до фонтана с бонус за здравето.

В кръглата, пълна с вода стая има пъзел. След като го разрешите, притичайте през стената, за да стигнете до жезлите. Скочете по тях. По средата на стаята ще видите дупка в стената, зле прикрита от синьо знаме. Скочете през нея, за да стигнете до фонтан с ъпгрейд за здравето ви. Минете през коридора, за да се озовете в началото на стартовата стая.

Веднага след като се справите с каналното чудовище, ще намерите фонтан, на който можете да запишете настоящата си игра. Върнете се, докато не откриете няколко глинени съда и големи делви – разбийте ги. Зад тях има дупка, през която можете да се претърколите. Това ще ви отведе до третия фонтан с ъпгрейд за жизнените ви точки.

След битката с третия бос и трансформацията ви тъмния принц, ще се излезете в голяма стая с асансьор в дъното й. Проправете си път до края на стаята, докато не се озовете на платформа с две seductress-ки на нея. След като ги превърнете в пясък, се изкачете по парапета, след това отскочете до дупката за кинжала си. На най-горната отскочете от стената, докато не активирате плочката. Забавете времето и се засилете към вратата вляво, преди да се е затворила. В края на коридора, който ви очаква, ще намерите четвъртия фонтан, даващ бонус към издръжливостта ви.

След кътсцената, в която Farah посича един sand guard за вас, се изкачете по покривите и убийте пясъчните стрелци по пътя си. След известно време ще ви се съобщи, че сте загубили правилния покрив. Слезте долу, докато не намерите стая с един от тези механизми, в които забивате кинжала си. Той ще отвори две врати. Не влизайте в тази, която се намира по-близо до вас в дясно. Насочете се към тази, намираща се зад вас по рампата. Минете по коридора, докато не стигнете до последният фонтан с ъпгрейд за жизнените ви точки.

Автор: Георги Панайотов