Powerline адаптер:D-Link DHP-W311AV

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 мар. 2013

Колкото и да е силен рутерът ви, той не може да разпръсква сигнал до всички кътчета на дома с еднаква сила, особено ако живеете в къща, мезонет или друго подобно място с дебели стени. Да речем до мазето, гаража, на тавана и прочее. Опъването на кабели до подобно място няма да е особено лесно начинание. Затова защо просто не се възползвате от наличното окабеляване и по-специално – от вашата собствена ел. мрежа?

За тази цел се нуждаете от комплекта PowerLine AV 500 Wirleless N Mini Starter Kit DHP-W311AV, който включва устройствата D-Link DHP-308AV и DHP-W310AV.

Инсталацията им е елементарна – това е plug & play продукт в пълния смисъл на думата и не се нуждае от каквито и да е настройки, подобно на вашия рутер. Включвате DHP-308AV в контакт, намиращ се в близост до рутера (за препоръчване е да не е в удължител, а директно в контакт в стената) и свързвате двете устройства с Ethernet кабел. Впоследствие трябва да включите DHP-W310AV в контакт, където сигналът в дома ви е слаб. Например на тавана. И готово. Вашата домашна мрежа е вече с една идея по-голяма.

Оттук насетне може да се свързвате с DHP-W310AV по безжичен път или просто да използвате втория Ethernet кабел в комплекта, за да го вържете към желаното от вас устройство.

И DHP-308AV, и DHP-W310AV са компактни и с елегантен дизайн и няма да загрозяват дома ви. Втората джаджа е малко по-голяма, като на нея откриваме 10/100 Fast Ethernet LAN порт с MDI/MDIX, както и бутон за вкл/изкл.

Що се отнася до производителността, DHP-W310AV гарантира скорости на безжичен трансфера (802.11n) до 300 Mbps. Разбира се, това е теоретичният максимум и той до голяма степен зависи от електрическата мрежа в дома ви.

По време на нашите тестове успяхме да постигнем безжичен пренос на данни от 4.5 мегабайта в секунда. Нашият Wireless N рутер, разбира се, бие по производителност W310AV и постига скорости от 7.7 мегабайта в секунда. Въпреки това W310AV се справя много по-добре от стар 802.11g безжичен рутер (1.8 мегабайта в секунда).

Решихме да поставим адаптера и на 25 метра от рутера, като тук безжичният трансфер достигна 4.1 мегабайта в секунда, което е повече от достатъчно.

Теоретичният трансфер на файлове през самата ел. мрежа пък е 500 Mbps, така че ако искате по-добри резултати, може да вържете W310AV с Ethernet кабел към желаното от вас устройство. Тук скоростите са значително по-добри и достигат до 6 мегабайта в секунда. Разбира се, всичко е относително и зависи до голяма степен от качеството на самата ел. мрежа в дома ви, както и от електроуредите, работещи в конкретния момент.

D-Link са помислили и за вашата сигурност – устройствата предлагат WPA/WPA2 и WEP безжично кодиране, което ще ви предпази от всякакви нежелани опити за връзване към вашата мрежа.

В заключение – това е един много удобен и лесен начин да разширите вече наличната си домашна интернет мрежа. Ако смятате, че ел. мрежата ви е достатъчно качествена, не виждаме причина защо да не се възползвате от услугите на D-Link PowerLine AV 500 Wirleless N Mini Starter Kit.

Автор: Петър Йорданов