PC Mania RELOAD – време е за нещо по-добро

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 мар. 2009

Повече от 10 години PC Mania. Време, в което всички бяхме свикнали в края на месеца да отидем до вестникарската будка и да проверим дали новият брой на списанието не е излязъл. Да го разопаковаме с нетърпение и да усетим необикновено приятната миризма на хартия и мастило. Да изпреварим някоя баба и да седнем в автобуса, разлиствайки до статията за любимата ни игра. Да го скрием под чина и да го извадим в поредния скучен час, когато учителката си мисли, че наистина говори за нещо интересно. Или да го препрочетем вкъщи на кревата, малко преди да си легнем, забравяйки за дългия и уморителен ден, който сме имали.

Знам, че не е лесно за вас, скъпи читатели, да приемете, че мартенското издание за 2009 г. всъщност е последният книжен брой на PC Mania. Но колкото и да ни измъчва носталгията по миналите години, е време да се съгласим, че е нужно да настъпи промяна. Промяна към по-добро.

Минахме изцяло онлайн!

Причината за това е проста – в интернет можем повече. Това, което бяхте свикнали да виждате, когато напишете www.pcmania.bg, е вече безвъзвратно трансформирано в един напълно нов, стилен и много по-богат на информационно съдържание откогато и да е било сайт. Вече няма да е необходимо да плащате, за да ни четете, а предимствата на новия електронен формат са безспорни – те събират най-доброто от миналото с най-доброто от бъдещето. Трансформацията към онлайн-издания е закономерна – замислете се, че именно хората, които четат технологичните издания, ще са и първите, които ще предпочетат удобството на моменталния онлайн достъп до всичко, което им трябва, пред отиващите в историята хартиени медии. Да, друго си е да отидеш в тоалетната с любимото списание в ръка, но какво пък – сега вече има нетбуци и смартфони, с които онлайн-съдържанието е достъпно навсякъде, където има безжичен достъп до мрежата…

Ето какво представлява новата версия на сайта ни, който претърпя най-мащабния ъпгрейд в 10-годишната си история.
На първо място – имате

свободен достъп до архива ни

Това ще рече всички статии, които въобще сме писали някога. Абсолютно всичко, свързано както с игри, така и с хардуер, джаджи и софтуер. В момента работим усилено върху ъплоудването на материалите брой по брой, започвайки от най-новите – бавно, но сигурно, напредвайки към далечната 1998 г., когато PC Mania видя бял свят за пръв път. Естествено – би било нереално да си поставим за цел да качим всичко, написано от нас, в рамките на времето, което имаме. Но можете да бъдете сигурни, че базата ни от данни се обогатява постепенно с всеки изминал ден, като на този етап тя съдържа материалите от последните близо две години.

Разбира се – това с безплатността не важи единствено за старите материали. На практика всеки ден на сайта ни може да се появи ревю на поредната игра или на най-новия модел видеокарта, който nVidia са пуснали на пазара. Това е и едно от основните преимущества на www.pcmania.bg пред своя книжен събрат –

актуалност на публикациите

Порочният цикъл от един месец, през който списанието се появяваше на пазара, в някаква степен ограбваше статиите, правеше ги архаични и вече излезли от контекст. Ако не за всички читатели, то поне за онези, които всекидневно изпробват всяка новоизлязла игра. Какво точно имам предвид? Да вземем за пример The Lord of the Rings: Mines of Moria. Играта излезе още на 18 ноември миналата година, но по една или друга причина за нея можахте да научите повече чак във февруарския брой на списанието. Или пък Grand Theft Auto IV, която се появи още в началото на декември, а статията за нея бе поместена в януарското издание. Във времето, докато ние се занимаваме с предпечатна подготовка, чакаме списанието да отиде в печатницата, а впоследствие да бъде опаковано и разпространено из вестникарските мрежи в страната, вие вероятно вече сте превъртели поне част от тази игри и това, което имаме да ви кажем за тях, може би вече няма да ви е чак толкова интересно.

Сега обаче всичко това се променя. Целта ни е до няколко дни след премиерата на дадена геймка на сайта на PC Mania да се появява нейна умело написана и обективна рецензия, която ще бъде допълнена и от скрийншотове, и от трейлъри на въпросното заглавие, хоствани от нас самите. Информация за нея ще има дори още по-рано под формата на новини, превюта, бета тестове и първи впечатления от геймплея. Още по-хубавото е, че в сайта не ни стягат оковите на хартиения носител, в резултат на което авторите пишат за любимите си игри точно толкова, колко им се пише, без да се притесняват, че текстът ще “прелее”.

Секцията с новини

пък като цяло остава сравнително непроменена, но с тази разлика, че в нея ще откривате много повече информация, изровена от нашия геймекип. Всеки ден ще бъдете осведомявани за най-интересните събития, свързани с геймсцената. В новия формат на сайта новините за игри ще бъдат примесени и с новости, свързани с хардуера и софтуера. Всичко това означава само едно – много повече материали за четене.

Освен новини и статии за най-различни игри и продукти, www.pcmania.bg предлага и раздел „Даунлоуд”, пълен с интересни безплатни геймки и целия best free soft, за който някога сме писали. В „Чийтове” се помещават кодове за стотици игри, допълнени от стратегическите ръководства, които авторите ни са създавали през годините. А във „Видео” на едно място са обединени всички трейлъри на игрите, прикачени към отделните статии. И най-важното – всичко това се обновява ежедневно.

Това, с което най-много се гордеем обаче, е

новата търсачка, която работи подобно на YouTube

Т.е. със suggestions. Какво значи това? Да речем, че търсите информация за дадена игра, само че не може да се сетите как точно се казваше, камо ли как се пишеше. А, бе, почваше нещо с… Legend… Пишете тази думичка и още преди да сте натиснали „търсене”, в прозорче под нея излизат предложения с всички игри, които имат тази дума в заглавието си. Legendary, Legends of Rock, Legend: Hand of God, Legend of Zelda…? Освен че пести усилия, тази нова търсачка открива по-бързо и по-ефективно онова, което ви е нужно. Било то чийтове, ревюта, тактики или модове.

Любимият ви форум, естествено, остана непроменен – такъв, какъвто го познавахте и преди. За в бъдеще обаче ще му правим дребни, козметични промени, но не до толкова, че да променим значително любимото ви място за общуване.

„Преместването” ни на територията на сайта означава и още едно важно нещо –

контактът между читатели и автори

е по-голям и по-ефективен. Това е факт, благодарение на възможността да коментирате всяка една статия, която някога сме писали, да задавате конкретни въпроси към авторите, да оправяте предложения и съвети, да критикувате и въобще каквото ви хрумне. Коментари могат да бъдат поставяни на практика почти под всеки един материал – и новини, и трейлъри… Въобще – обратната връзка е важна за нас и затова сме се постарали тя да не съществува единствено и само на теория, но и на практика. Не прекалявайте с тролстването, разбира се…

Не на последно място новият ни сайт предлага и

по-добра система на гласуване

за игри в класацията. Какво имам предвид? Досега ви предлагахме фиксиран набор от заглавия от последните месеци. Макар и да се стараехме това да бъдат по-добрите и по-популярни игри, с които повечето от вас прекарват времето си, все се намираше човек, който не откриваше любимата си геймка. Затова сега, когато гласувате, ще имате още една опция – „Избери друга игра”, където ще откриете списък с над 100 от най-популярните игри през годините.

И така – отговаряйки на въпроса „Какво представлява новият ни сайт?” съм сигурен, че по един или друг начин отговорих и на въпроса „Защо минаваме изцяло онлайн?”. Възможностите, които интернет поднася, са огромни. От друга страна хартиените медии бавно, но сигурно си отиват и скоро ще бъдат бутикова медиа, предназначена за онези, които отказват да еволюират. А организацията на информацията, която сайтът ни предлага, е несравнима. Когато например отворите статия за дадена игра, имате и всички тактики, чийтове, превюта, новини, скрийншотове и видео филмчета, свързани с нея.

Естествено – обсъждали сме и варианта за комбинирана медия в онлайн и печатен вариант. Но уви – в момента и двете неща не могат да съществуват паралелно. Пък и както знаете – на два стола не се седи добре.

Автор: Владимир Тодоров