PC Mania – една година онлайн

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 мар. 2010

Геймъри, хардуеристи и софтуеристи от съюзническите сили на PC Mania! На 27 март 2009-та поемаме на едно велико пътешествие, към което се стремим през последните много месеци. Очите на светът са стоварени върху нас. Надеждите и молитвите на геймърите в цяла България са за появата на нещо качествено и добро, което да се яви на мястото на списанието, което правим толкова дълги години. На помощ ни се притекоха администратори, техници и дизайнери и заедно с тях ще превземем бойната машина, наречена Интернет и ще елиминираме транията на подкупническиите Gamespot…

Иво: Чакай, чакай, чакай – да не сме в някой шутър от Втората световна война. Днес все пак имаме рожден ден.

Владо: Така си е – на 27 март навършваме една година. Само една година. И въпреки това много неща се промениха оттогава. Е, не превзехме Gamespot, но и това ще стане!

Иво: Тогава защо ти е да се правиш на Айзенхауер?

Владо: Не знам – аналогията ми се стори подходяща…

Иво: …

Владо: Добре де – имаме рожден ден! Това е важното. Какво се случи за една година според теб?

Иво: На първо място – увеличихме посетителите двукратно. И в хартиения си формат списанието се радваше на голям интерес, но сега възможността да видят най-интересните новини и материали от гейм индустрията в реално време и напълно безплатно е повишила значително интереса на геймърите.
 
Владо: Действително съдържанието ни стана абсолютно безплатно и общодостъпно, което ни позволява да достигнем до възможно най-широка аудитория. Вярно – не стартирахме с пълната база данни от текстове, които сме писали през годините. Но и това скоро ще стане. Всъщност дори по-скоро, отколкото очаквате. Просто трябва да хванем хората, отговорни за това, и да ги посръчкаме малко…

Иво: Да, но първо ще ги полеем с катран и ще им забиваме иглички под ноктите, заради това, че се мотаят толкова много, пък след това ще ги помолим да продължат с качването на текстовете.

Владо: Тука бутон Delete няма ли…

Иво: Докато го търсиш, позволи ми да спомена,че освен стандартните новини и материали, се стараем да предложим и различни гледни точки по най-интересните и важни проблеми от индустрията. От хардуерните нововъведения през Партията на пиратите до скандала между IW и Activision – всичко по-интересно от последната година намери място в тези страници и провокира сериозна дискусия сред интересуващите се.

Владо: Факт – освен това комуникацията между автори и читатели се увеличи няколкократно. Сякаш излязохме от Тъмните векове в списанието, в които единственият начин да се свържете с нас, бе посредством пощенски гълъби и писма, и преминахме към комуникация в реално време. Сега винаги, когато искате, може да ме напсувате под някой мой текст.

Иво: Могат, но аз ще го изтрия.

Владо: Благодаря ти, Иво. В този ред на мисли – нека си поговорим малко и за правилата на коментиране.

Иво: Без съмнение обратната връзка с читателите е задължителна за всяка добра медия. В крайна сметка именно те са основният потребител на нашите материали и същевременно могат да дадат информация за това какво им е харесало, какво не и какво може да се промени към добро. Могат и да използват по-нелицеприятни изрази наистина, но добрият тон е задължителен. Пуснатите коментари могат да се редактират с бутона Edit, така че дискусията да е по всички правила.

Владо: Да, този бутон бе една от най-желаните характеристики в сайта. Първоначално стартирахме без него, но впоследствие се съобразихме с вашите предпочитания и го включихме. Това, от своя страна, ни навежда на друга тема. Сайтът не е статично поле, което няма да се променя никога повече. Това, което планираме в момента, е да поставим много по-голям акцент върху новините. Ще увеличим броя им, както и полето, в което са ситуирани в момента, ще разширим обхвата на темите в тях.

Иво: Същевременно ще развиваме идеи като тази за “Игра на годината”, в която ви дадохме възможност да гласувате за любимото си заглавие – в никакъв случай не можем да пренебрегнем нейния успех. Не бива да се съмнявате, че в края на 2010 г. отново ще имате възможност да изберете любимите си заглавия и категории, а вече обмисляме и други провокативни и интересни анкети.

Ще продължаваме да отразяваме и събития като E3 в реално време – с новини и текстове буквално от мястото на събитието. Въобще – все неща, които в списанието просто нямаше как да бъдат възможни.

Докато сме на тема анкети – класациите и анкетите например са добър начин да се допитаме до мнението на нашите читатели относно техните интереси. Веднъж събрана, информацията вече няма да изчезва и скоро всички стари материали от тези две рубрики ще станат достъпни и за вас.

Владо: Не на последно място – обмисляме включването и на раздел, в който ще организираме игрите по дати на излизане.

Иво: По този начин ще можете бързо и лесно да видите кога точно ще излезе Splinter Cell: Conviction, тъй като аз ще съм се постарал да отразя и последното й отлагане.

Владо: Въобще – извървяхме дълъг път, но ни предстои още толкова. Надяваме се, че ще го направим заедно с вас – скъпи читатели. А сега, ако ни извините, с Иво ще отидем и ще се напием по случай първия рожден ден на онлайн изданието на PC Mania…

Иво: … Нужно ли е занимаваш читателите с твоите проблеми с алкохола?

Владо: Какви проблеми – ще изпия само 6 бири…

Иво:… Само 6…

Автор: Владимир Тодоров и Иво Цеков