OnLive: PC игра или не?

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2010

Наскоро дебютиралата онлайн услуга за РС игри OnLive разпали страстите в геймърската общност. Оформи се своеобразен дебат относно това доколко OnLive наистина представлява РС гейминг, като се застъпват две противоположни тези: някои твърдят, че това е просто още един и технически по-добър начин да се играят игри, докато други смятат, че OnLive отнема всички черти, които правят РС-то уникална платформа.

Забравете ъпгрейдите!

По същество OnLive е услуга за стрийминг, която премахва напълно изискванията пред вашето РС. Срещу абонаментна такса от 15 долара (плюс цена за “наем” на отделна игра) може да играете дори заглавия със супер високи хардуерни изисквания и на най-слабия компютър. OnLive стриймва от интернет директно на вашия компютър. С други думи може да играете на Just Cause 2 на всяко едно РС, което е в състояние да подкара Win XP и елементарно видео. А от октомври дори вече няма месечна такса! Невероятно е, чак да те хване страх. Сигурно е услуга, базирана на извънземна технология.

Наистина, новите технологии винаги плашат хората. Преди време, когато дигиталната дистрибуция на игри правеше първите си крачки, много геймъри се притесняваха дали заглавията, които купуват, реално са техни. А сега никой не поставя под въпрос пазаруването през Steam.

Но дали това наистина е РС гейминг?

OnLive работи на отделен сървър, разположен на незнайно място, и поддържа резолюция 720р (1280х720) на устройство, което може дори да не е компютър, а резултатът от вашите действия с мишката и клавиатурата се връща обратно, което осигурява почти нормална игра. Макар че това е технологично чудо и нормален начин да играете, стига да не обръщате внимание на ограниченията, играта изобщо не върви на вашия собствен компютър.

Ако трябва да сме прецизни, OnLive означава, че играта не върви на “персоналния” ви компютър, а на сървър, който се използва съвместно с други потребители. Но най-важното е, че OnLive отнема всичко това, което харесваме в РС-то. Не можеш да използваш модове в игрите, не можеш да променяш резолюцията им, не можеш да ъпгрейдваш компютъра за по-добро представяне. С други думи, с изключение на това, че ползвате мишка и клавиатура, цялото нещо прекалено много напомня на конзола.

ОnLive – РС или конзола?

Все пак тази услуга има потребители (засега само в САЩ, но догодина във Великобритания, Белгия и Люксембург) и не можем да ги пренебрегнем. Тя не може да замени това да притежавате и модифицирате собствен компютър. Но пък води още фенове в лагера на РС геймърите. Накратко, повече хора, играещи на РС игри, е добро нещо! Или поне такава е логиката на поддръжниците на OnLive.

Действително повече е по-добре. Но не можем да бъдем сигурни, че тези нови хора могат да се впишат в културата и обществото на РС геймърите. Можеш да играеш Fallout: New Vegas или CoD: Black Ops на три платформи (PC, PS3, XBOX360), но когато го правиш на РС, това значи нещо специално за всички нас. Тази платформа ни дава повече свобода и контрол над преживяването. Това е едно качество на РС-то, което OnLive никога няма да замени.

И така, може ли OnLive да свали нивото на РС-то като гейм платформа, защото кустомизацията и настройките на качеството ще бъдат ограничени?

Донякъде. За мен това е свързано с въпроса какво прави играта на РС игра на РС. Дали това е специфична конфигурация от дъно, процесор, видео карта, RAM, хард диск и операционна система? Или пък комбинация от този хардуер и възможността да играем така, както искаме ние – да кустомизираме, да настройваме, да ъпгрейдваме и да модифицираме така, както никъде другаде не можем? За мнозина именно второто е нещото, което определя РС гейминга. OnLive просто не се вписва в тази дефиниця и следователно не е РС гейминг. А какво мислите вие?

Автор: Иво Цеков