NBA Insidet Drive 2000

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 ное. 1999

Лятото отмина, а с него и сушата за качествени и вълнуващи заглавия на пазара. По традиция есента е сезонът, в който Electronic Arts имат приятния навик да радват геймърите с нови спортни симулации. Така преди около година имахме възможността да се потопим в атмосферата на невероятното спортно шоу с участието на звездите от Националната баскетболна асоциация, майсторски пресъздадено от ЕА Sports в NBA Live’99.

Докато очаквах поредното издание от тази поредица бях приятно изненадан от Microsoft, които се хвърлиха в борбата за клиенти и в този жанр. Новото заглавие от каталога на софтуерния гигант се нарича NBA Insight Drive 2000. Създадена в сътрудничество с не особено известната High Voltage Software, тази игра има потенциала да стане хит сред почитателите на виртуалния баскетбол.

На пръв поглед NBA Insight Drive 2000 не предлага нищо ново. Графиката е на прилично равнище и в зависимост от системата, с която разполагате, можете да избирате между разделителни способности от 640/480 до 1024/768. С преминаването на границата от 800/600, типична за подобните заглавия на Electronic Arts, от една страна, ще имате много по-обхватен поглед върху събитията на терена, а, от друга, всичко изглежда по-детайлно и с по-меки форми. Движенията на баскетболистите са изключително реалистични. Това е постигнато чрез  специфична Motion Capturing-технология, а като модел е използван Ray Allen от Milwakee Bucks. Така е решен проблемът с накъсаните и вдървени движения, характерни за някои други спортни симулации. За максималната реалистичност допринасят и красиво оформените игрища, силно наподобяващи оригиналните. Дизайнерите от High Voltage Software са се постарали да оформят лицата на играчите така, че да приличат поне малко на истинските им физиономии.

С помощта на седемте различни камери ще можете да избирате гледна точка, която ви осигурява максимален контрол върху събитията на терена. Силна изненада предизвика у мен възможността да управлявате състезателите само с мишка. Опростеното управление има и своите положителни черти. По този начин компютърът върши голяма част от работата вместо вас и на моменти оставах с впечатлението, че от активно действащо лице се превръщам просто в телевизионен зрител на събитията по терена. Това сигурно ще зарадва тези, които не си падат по разучаването с часове на най-разнообразни клавишни комбинации, но ще отблъсне маниаците на тема спортни симулации. Елементарното управление успя да обърка представите ми за офанзивна и дефанзивна тактика. Всичките ми опити за противодействие на противниковите играчи се свеждаха само до безцелно обикаляне около чуждите нападатели, като единственото смислено нещо, което можеше да се направи, се изразяваше в отчаяните напъни да препреча пътя им. Така съвсем логично стигнах до печелившата тактика да оставям активния в момента баскетболист да се навърта под коша, а управлението на останалите играчи със защитни функции да поверя на компютъра. В атака се наблюдават още по-големи странности. За да отбележите кош, е достатъчно някой по-висок играч да поеме топката, да премине през цялата противникова защита и без да срещне кой знае каква съпротива да отбележи по най-ефектния начин.
Така не се налага да подавате и да се чудите какви тактически схеми и похвати да използвате, но по този начин ще се лишите най-голямото достойнство на симулациите на колективните спортове – комбинативността. Трудности може да ви създаде единствено изпълнението на свободни удари. За да успеете да отбележите точка, трябва да прецените много точно силата и посоката на удара. За да се справите по-успешно с различните елементи от този прекрасен спорт, авторите са предвидили възможността да направите някоя и друга тренировка.

Проблем се оказа и съдийството. NBA Insight Drive 2000 разби на пух и прах представите ми за правилата в баскетбола. Добре че може да се изключи регистрирането на определени нарушения, защото иначе незапознатите с особените изисквания на Националната баскетболна асоциация рискуват да слушат непрекъснато свирката на съдията, вместо да се опитват да сътворят нещо смислено на терена. Прецизността на рефера може да бъде променяна, а присъждането на нарушения да се изключи напълно, ако обаче предпочетете този вариант, играта ще заприлича на всичко друго, но не и на баскетбол.

В тази баскетболна симулация са предвидени два варианта за подбор на стартовия състав. Ако сте наясно с това кой какво може и какви функции изпълнява в отбора, опитайте да се заемете с треньорската работа. Тогава ще ви бъдат от полза голямото количество статистически данни за спортно-техническите характеристики на състезателите, за състоянието, силните и слаби страни на вашия и противниковите отбори, а също така множество подробности за това как се представя тимът ви във всеки конкретен мач. Ако не сте сигурни в тези си способности, по-добре оставете треньорските задължения на компютъра.  Направите ли това, сигурно ще забележите любопитната подробност, че малко след като коментаторите започнат да разсъждават за недостатъците на вашия отбор, треньорското ръководство на отбора ви моментално ще извърши смяна, която да ги поправи.

Като стана въпрос за коментар и коментатори, трябва да спомена, че от Microsoft са наели Kevin Calabro и Marques Johnson – професионалисти в бранша, които допълнително внасят доза реализъм в NBA Insight Drive 2000. Това заедно с изключително автентичното звуково оформление са в състояние да направят шоуто много близко до реалността.

Основен недостатък е липсата на възможност за игра в мрежа. Не знам по каква причини хората от Microsoft са пропуснали този момент, но от това губи самата игра, която би могла да предложи на геймърите едно ново и много по-различно преживяване. Дразнещ е също така и фактът, че в зависимост от това какъв вариант на инсталация сте избрали, понякога в най-напечения момент ще трябва да изчакате да се зареди нещо от CD-то, а това обикновено се случва точно преди да отбележите поредната точка в коша на противника.

Като изключим тези недостатъци NBA Insight Drive 2000, без да блести с нещо особено, е оформена приятно в графично и звуково отношение, предлага динамика, която, съчетана с непретенциозния контрол и лесното овладяване, ще зарадва начинаещите в спортните симулации. А пък ветераните в тази област явно ще трябва да изчакат още малко до появата на NBA Live’2000.

Автор: Владо Георгиев