NAS сървър: WD My Book Live

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 дек. 2010

 

Ако сте системен администратор в малка или средна компания или просто имате няколко РС-та в мрежа, вероятно сте добре запознати с т.нар. Network-attached storage или NAS. NAS позволява да съхранявате, разглеждате и обменяте всякакви файлове в мрежата и се изгражда чрез хардуерно устройство (сторидж). Основното предимство на NAS устройствата е, че  са по-евтини и практични в сравнение с традиционните сървъри от нисък клас, които се нуждаят от отделен компютър и съответната софтуерна поддръжка. NAS устройствата разполагат с вградена операционна система (най -често Линукс), и опростен хардуер (от типа на 500MHz процесор и 64MB RAM).

Горещото предложение на Western Digital в областта на NAS устройствата е My Book Live, който идва на крилете на отличното представяне на предишния My Book World от миналата година. Въпросният World Edition беше изключително добро попадение и се превърна в най-бързия NAS сървър за времето си. Новият модел Live идва с отличен хардуер – 1GHz CPU и 256MB RAM памет, което обуславя и четворно по-бързата му скорост на пренос на файлове в сравнение с MyBook World.

My Book Live се инсталира изключително лесно, като за целта просто трябва да го включите първо в захранването, а после в рутера, който ползвате. Веднага след това NAS сървърът ще се появи в мрежовия браузер на Windows или във Finder, ако работите под Mac OX 10. Ако сте във втората категория, трябва да знаете, че My Book Live поддържа и функцията Apple Time Machine. 

Ако сте новаци в областта, My Book Live идва със CD, което ви обяснява как да включите, настроите и използвате сървъра и неговия интерфейс, наречен „дашборд”. През дашборда може да променяте различни настройки като акаунтите на потребителите, начина, по който се стриймват мултимедийни файлове и др. Интерфейсът е интуитивен и може да се ориентирате съвсем лесно, като най-често е достатъчно просто да обърнете внимание на начина, по който са организирани менютата. Естествено, директното прилагане на настройките има и някои недостатъци – от натискането до активирането на някое меню изминават две-три секунди.

По подразбиране главната папка за обмен на файлове в My Book Live се нарича Public и е разделена на три поддиректории, където може да съхранявате и обменяте три конкретни вида файлове: Shared Music, Shared Videos и Shared Pictures. Когато сложите съответния файл в някоя от папките, съдържанието й автоматично става достъпно да всички устройства, свързани в мрежата ви. Освен това My Book Live е съвместим с iTunes, което означава, че може да прехвърляте мултимедия директно от  вашия iPod, iPad и iPhone.

Една от сериозните разлики между тази джаджа и World Edition е че, My Book Live няма USB портове за поддръжка на допълнителна периферия (примерно преносим диск или флаш памет). Вероятно това е направено с цел постигане на по ниска цена, но на практика ви пречи да разширите капацитета му извън фабричния 1 ТВ чрез връзването на USB външен хард диск. Също така, не може да свържете USB принтер, и да го използвате като мрежово устройство, но това също не е кой знае какъв проблем за сторидж от този клас.

MyBook Live позволява отдалечен достъп от всяка точка на света през онлайн услугата MioNet. След като регистрирате сървъра си през неговия интерфейс, може да се свързвате с него отвсякъде, стига да имате интернет и браузер. Трябва да знаете, че въпреки страхотното удобство, което представлява MioNet, връзката има и някои ограничения – не може да качвате или да сваляте файлове през нея, а само да ги отваряте. А когато  решите да отворите нещо наистина голямо, вероятността системата просто да блокира е огромна. За да подобрите малко това положение, може да свалите и инсталирате съответния MioNet софтуер, наречен MioNet Now. За съжаление, програмата често изпада в конфликт с някои популярни антивирусни програми, особено ако работите под 64-битов Windows. 

Веднъж включен и инсталиран, My Book Live работи безупречно с качеството, което сме свикнали да очакваме и получаваме от дисковете на Western Digital. Сървърът е практически безшумен и благодарение на оптимизирания си разход на енергия консумацията на ток е почти минимална. WD обещава максимална скорост от 100 мегабайта  (!) в секунда, която не успяхме да достигнем, но при редакционните тестове файл с големина 1GB се прехвърли за 21 секунди, което е почти двойно повече от скоростта през USB. Всичките ви файлове – картинки, филми, музика и документи – стават достъпни за броени секунди. Благодарение на DLNA поддръжката през вградения плейър може да стриймвате съдържание от WD TV Live HD плейър, Blu-ray плейър и дори от вашите конзоли XВОХ 360 и PlayStation 3.

WD My Book Live е отлично предложение за дома или малкия офис, което ви предлага необходимата функционалност за ежедневна работа. Въпреки липсата на допълнителни портове, сървърът е много бърз, надежден и отлично предложение за пазарната си цена.

 

 

Автор: Филип Станиславов