MP3/MP4 плейър: Teac MP-580

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Музиката и видеото се превърнаха в неделима част от живота ни. На пазара можем да открием множество най-различни устройства, които ни дават възможност да гледаме мобилна телевизия, да слушаме радио, или да гледаме и слушаме само избрана от нас колекция от филми и песни. Ако искате изборът да бъде само и единствено ваш, то последният вариант е най-подходящ. В този случай най-подходящото устройство за вас е MP3/MP4 плейърът.

Разбира се, покупката на такова устройство винаги е свързана с редица съмнения относно качеството на звука или изображението. Teac MP-580 обаче е безкомпромисен и в двете насоки. Устройството е издържано в елегантен черен цвят със сива рамка, върху която са разположени бутоните Play/Pause, Lock/Unlock, Menu и ESC. На дясната страна на панела пък се намират бутоните за усилване на звука и управление на плейлистата. От ляво, под формата на малка точка, ще откриете вградения микрофон. С две думи можем да обощим, че MP-580 на външен вид прилича на модерните днес смартфони.

Това впечатление се допълва и от ефектния 3-инчов TFT дисплей. Той представлява комбинация от високи технологии, защото освен за гледане на клипове и плейлисти, служи и за управление на менютата, защото е чувсвителен на допир. За съжаление той има и един недостатък – покритието му е толкова лъскаво, че гледането се затруднява от силните отражения на околните предмети. Ако се намирате на място, осветено от ярка слънчева светлина, или близо до силна лампа, е по-добре да отложите гледането на клипове за малко по-късно. Иконите и текстовете са доста дребни и биха били по-удобни за управление, ако устройството разполагаше със стилус, но дори и с пръсти е въпрос на минути да свикнете. Още една прилика със смартфоните е възможността за актуализация на софтуера.

Плейърът поддържа следните формати: MP3, JPG, BMP, MPG, AVI, WMA, APE, WMV, WAV, FLV, FLAC, muffin и ID3/Lyrics. Освен това можете да слушате FM и UKW радио, като запазите в паметта на апарата до 30 радиостанции. Имате възможност да правите записи от радиото, а както вече споменахме, има и външен микрофон за запис на глас.

Батерията на MP-580 е порядъчно издръжлива, като имаме предвид все пак за какво е предназначено самото устройство. При гледане на видео тя издържа до 6 часа, а ако предпочитате само да слушате музика, може да изкарате и до 20 часа само с едно зареждане. Това време е повече от достатъчно дори за най-запалените меломани и добър повод да намерите място в джоба си и за плейъра на Teac. Всъщност това няма да предизвика никакви затруднения, защото устройството е доста компактно – размерите му са 99 х 57 х 13 mm, а теглото му е едва 76 грама.

Плейърът има 4 GB вградена памет, което е добре, ако възнамерявате да слушате музика. За клипове и филми обаче е малко. Затова устройството има слот за разширение на паметта посредством microSD или SDHC карта. Освен плейъра в комплекта ще откриете и слушалки. Ако става дума за качество на звука, слушалките безспорно се справят добре. Не може обаче да не отбележим, че звукът е доста тих, дори когато плейърът е усилен максимално.

Най-добрият начин за изолация от блъсканицата в градския транспорт е слушането на музика. Освен че е приятно, това може да се превърне и във важна част от личния ви стил. Все пак не забравяйте да говорите от време на време и с хората наоколо.

Автор: Ивайло Йошков