MP3 плейър и говорители: Sony NWZ-E463K

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В днешно време всеки иска да е мобилен. Същевременно обаче държи и на същите екстри, които би могъл да получи у дома. Да вземем например един MP3 плейър – чудесна придобивка, която слага любимите ви песни директно в джоба. Често обаче бихме искали да се насладим на песните и без слушалки. В такива случаи вградените говорители (ако въобще ги има) едва успяват да надвикат дори местните птички, камо ли нещо повече. Тук на помощ идва Sony и техният Walkman MP3 плейър, придружен от елегантната стойка с два стерео говорителя RDP-NWT16.

Стойката е изключително лека (130 гр) и като размери е малко по-голяма от един iPhone (156 × 110 × 41 мм). Тя дори не използва батерии – захранва се от плейъра. Когато поставите плейъра в специалното гнездо обаче всичко си идва на мястото. Фактът, че бутоните за увеличение и намаление на звука се скриват, не бива да ви притеснява – стойката разполага със свои собствени. Нещо повече – нейните два говорителя с диаметър 40 мм вадят изключително приличен за размерите си звук – ясен, изчистен от странични шумове, почти кристален. Също така имате възможност да я поставите както в легнало, така и в изправено положение, благодарение на малкото краче в задната част.

 

Може би единственият по-съществен минус е, че просто няма как да боравите с радиото, докато плейърът е в стойката. Това е така, защото слушалките се използват за антена на радиото. 

Самият плейър пък е изключително симпатичен. Ако решите да прибегнете до услугите на NWZ-E463, няма как да не останете очаровани от неговите екстри. Продуктът разполага с 4 гигабайта вградена памет и малък 2-инчов TFT цветен екран с LED подсветка, способен да изобрази 240 по 320 пиксела. Малко, но от сърце.

За да заредите напълно литиево-йонната батерия, ви трябва поне 3 часа, което е относително дълъг период, допълнително от факта, че това се осъществява единствено чрез USB кабел. Не е налична опция за зареждане директно в електрическата мрежа. Самата батерия обаче е доста издържлива. Може да слушате до 50 часа песни или да гледате до 10 часа MPEG-4 видео. Ако добавите стойката, животът на батерията значително се намалява, но все пак е поносимо – Sony гарантира 15 часа аудио при изключена опция SP Output Optimizer.

Въпреки своите размери обаче, плейърът е способен на какво ли не – поддържа всевъзможни файлови формати. От музикалните MP3, WMA, AAC-LC, през видео като MPEG-4, AVC(H.264/AVC), Windows Media Video 9, AAC-LC Video, до JPEG за изображения. Снабден е с 5-бандов еквалайзер (None / Heavy / Pop / Jazz / Unique / Custom 1 / Custom 2), както и с екстрите Clear Bass и Clear Stereo за максимално качествен звук. Не на последно място – позволява и търсене по всевъзможни критерии – All Songs / Album / Artist / Genre / Release Year / Folder / Playlists / Bookmark / Voice Recording.

В крайна сметка – ако обичате да облъчвате приятелите и роднините си с любимите си песни и видео клипове по всяко време и навсякъде, комбинацията от MP3 плейър и стойка – NWZ-E463K изглеждат като един наистина примамлив вариант. Да, те не са без своите минуси, но на тази цена едва ли ще намерите нещо по-добро. iPod и съотвените аксесоари за него са поне двойно по-скъпи. Пък и нека бъдем честни – кой обича да използва тромавата iTunes, за да качи 10 MP3-ки на плейъра си? Друго си е с добре познатата и елементарна drag&drop опция, характерна за „стандартните” плейъри, като Walkman на Sony.

Автор: Петър Йорданов