Mass Effect: Andromeda отблизо

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 мар. 2017

Канадското гейм студио BioWare пусна дългоочакваната космическа ролева игра Mass Effect Andromeda – продължение на едноименната трилогия, която през последните години се нареди сред най-успешните ролеви заглавия на всички времена. След като поставиха категоричния финал на оригиналната трилогия, създателите на всепризнати класики като Baldur’s Gate, Star Wars: Knights of the Old Republic и Dragon Age се завръщат към вселената на своята космическа опера с нови герои, идеи и концепции, без да губят нищо от нейния дух и пристрастяващ геймплей. Mass Effect Andromeda вече е достъпна в магазините на единствената българска специализирана верига за видеоигри Пулсар.

Какво ни очаква?

Отвъд Млечния път лежи галактиката Андромеда. Това е мястото, където ще се разрази битката за новото бъдеще на човечеството, в името на едно безкрайно несигурно утре. Играчът ще влезе в ролята на един от двамата наследници на астронавта Алек Райдър, като в зависимост от избора му на пол може да поеме ролята на негов брат или сестра. Както повелява традицията, само фамилията е фиксирана, а изборът на име зависи от вас.

Струва си да се спомене, че въпреки далечното бъдеще, в което се развива действието и богатия набор от фантастични елементи, Mass Effect Andromeda има и една неоспорима връзка с реалността, защото образът на протагониста е базиран на персоналността и житейската история на Сали Райд – първата американка, полетяла в космоса. Подобен между другото беше и случаят с оригиналната трилогия, където образът на главния герой – командир Шепърд – беше вдъхновен от астронавта Алан Шепърд.

Без да навлизаме в издаващи детайли относно историята подробности, ще добавим, че Andromeda ще ви предложи страхотна амалгама от персонажи, които да обичате или мразите, приятелства и предателства, красиви любовни истории с тези, които искате да бъдат до вас до края на дните ви (или поне до финалните надписи на играта) или дори спорадични свалки. Ще се сблъскате с цялостната динамика на едно малко и сравнително сплотено общество извън обществото. Няма нищо, което може да ви потопи по-дълбоко в дадена игра от един жив и динамичен свят, който да възприемете като свой, в който да усещате реални емоции, а не дистанцирано да анализирате геймплей механики.

Иначе вашият герой Райдър е Междузвезден следотърсач – лидерът на изследователи, преминали военно обучение, готови да се справят с всичко, което се изпречи на пътя им. Феновете на поредицата ще открият достатъчно препратки към приключенията на командир Шепърд, за да почувстват уюта на познатото, а новите играчи няма да се сблъскат с луфтове в сюжета заради липсата на досег с предишните игри от сагата, защото Andromeda полага устоите на изцяло нова история.

При всички положения и ветераните, и новаците би следвало да останат приятно изненадани от новата и изключително динамична система за водене на битки, разчупените опции за персонализиране на персонажа, в зависимост от личните им игрални предпочитания и не на последно място – впечатляващо детайлната и безкрайно разнообразна околна среда на новите светове, които ще откриват сред звездите. Последната дължим както на талантливите дизайнери от BioWare, така и на използвания за първи път в Mass Effect графичен енджин, задвижил в последните месеци безапелационни визуални шедьоври като Battlefield 1 и FIFA 17.

Добавете към всичко това мултиплеър и кооперативен режим, придаващи допълнителна плътност на историята и откривателите ще установят, че наистина нямат търпение да покорят Андромеда. И да се превъплътят в героя, който ще напише нова глава в историята на човечеството, белязана от личните му триумфи и грешки. Той ще трябва да осигури нашия нов дом и да направи така, че мястото, в което ние сме пришълците, да се превърне в следващото ни “у дома”. И разкривайки тайните на Mass Effect Andromeda, геймърите неизбежно ще се сблъскат с въпроса: Колко далече биха стигнали, за да осигурят бъдещето на човешката цивилизация?

Автор: