Lulz Security – егоистичните хакери

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Миналата събота Lulz Security – група от хакери, които през последните 50 дни изправиха на нокти редица големи корпорации и правителствени агенции – сложиха официално край на масовото си хакерство.

В своето изявление, което публикуваха в The Pirate Bay, онлайн вандалите заявиха, че тяхната групичка се е състояла от шестима души, които ни казват „бон воаяж“. Конкретна причина за края на атаките обаче не се споменава.

Междувременно групата направи общественодостъпни редица файлове, които е успяла да отмъкне по време на своите нападения. Те включват вътрешни документи на компании като AT&T, както и потребителски имена и пароли на десетки други уебсайтове, включително на много наши любими гейм-комании.

В пост в Twitter групата окуражи и другите хакери да продължават да атакуват интернет страници и правителствени агенции и ни увери, че ще бъдат ангажирани с кибер престъпленията по един или друг начин чрез групата Annonymous.

Това, което ме изумява и дори дразни, е липсата на какъвто и да било фокус от страна на Lulz Security. Единствената причина, която те посочват като мотив да започнат 50-дневното хакване, е защото просто искали да се забавляват. Нямам нищо против, когато хакери предприемат атаки срещу правителствени сайтове с някаква конкретна цел – например, за да ги изобличат в измама или да разкрият поредната корупция. Примери от този тип – колкото искате. Но когато хакваш просто ей така, защото си нямаш друга работа и защото ти е кеф, ми се струва меко казано дебилно. Още по-неприятен е и саркастичният тон, с който шестимата станаха известни в мрежата. Но очевидно това е била и целта им – просто да дразнят.

Дори други хакерски групи като Web Ninjas признаха, че Lulz Security са отишли твърде далече в своята наглост и застанаха срещу тях. Междувременно ФБР и ЦРУ върви усилено по петите на шестимата. В началото на седмица британската полиция арестува Раян Клиъри – 19-годишен младеж, обвинен в изпълнението на DoS атаки – т.е. бомбардирал е редица уеб сайтове с толкова много автоматизирани съобщения, че ги е изкарал от строя. Една от неговите целие била местната Агенция за борба с организираната престъпност – атака, която Lulz Security си приписа на себе си.

Каква е причината шестимата да спрат да хакват с името Lulz Security? Може би наистина са осъзнали колко глупава и безсмислена е била постъпката им? Или пък властите са били на крачка да ги спипат? Или просто са се уморили от собствената си глупост? Не знам, а и честно казано – надявам се да е второто. Нямам нищо против хакерите, но само в случаите, когато изпълняват ролята на своеобразни виртуални робинхудовци. Във всяко едно друго отношение те са просто едни най-обикновени задръстени и комплексирани сополанковци с добри компютърни познания.

Автор: Владимир Тодоров