Kinect, освободен от оковите на Xbox 360

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 дек. 2010

Първият път, в който удряш топчето за тенис на маса в Kinect Tennis с непоховатната си ръка или излизаш на „танцовия подиум”, за да разкършиш тромавите си крайници в Dance Central – без съмнение това са моменти, извадени сякаш от далечното и футуристично бъдеще.

Сензорите на Kinect изплюват буквално хиляди малки светлинни точици, които следят движенията ни измерват разстоянието, на което се намираме от екрана. И въпреки това приложението на контролера на този етап изглежда ограничено. Игрите, които го ползват, се броят на пръсти. Някои от тях дори не представляват нещо особено, пък и не  можем да  контролираме целия дашборд на конзолата с негова помощ.

Но Kinect, както стана ясно през последните седмици след неговото хакване, е нещо повече от обикновен гейм-контролер. И ентусиасти от цял свят демонстрираха част от неговите необикновени възможност. Ето и по-интересните от тях…

KinectBot – детайлни 3D карти

Филип Робел от Масачузетския технологичен институт използва Kinect, в комбинация с малък робот на име iRobot Create и процесор Intel Atom, за създаването на изключително детайлни триизмерни карти.

Новополучената машинка се разхожда свободно в стаята и изпраща цялата събрана информация по безжичен път до съответния компютър. Благодарение на множеството сензори на Kinect, KinectBot може да разпознава хора и да откликва на команди. По този начин устройството не само че разпознава препятствията наоколо, но и разбира онова, което искате да го накарате да направи.

Вижте видеото

Невидими а ла „Хищникът”

Какво ще кажете за истинска оптическа илюзия – такава, която ще ви накара буквално да изчезнете от екрана на вашия монитор. Точно това успя да направи Такаюки Фукатсу с помощта на OpenFrameworks. Как? Не казва. Но за да видите резултата от неговото усилие, който изглежда наистина впечатляващ, кликнете на следващия линк.

Вижте видеото

3D холография

Триизмерната холография не представлява нищо ново. Но със сигурност е уникално, ако успееш да го постигнеш в своята собствена стая, по пижама и с хардуер, струващ едва 150 долара.

В случая сензорите на Kinect позволяват на Оливър Крейлос – автор на настоящото приложение – да създаде 3D изглед на своята стая. Поради простата причина, че камерата е неподвижна, не всички обекти са видими – т.е. картината е непълна. Но въпреки това ефектът е наистина добър. Следващата цел на Крейлос е да вкара компютърно генерирана графика в съответното 3D видео.

Вижте видеото

Браузвай с жестове – точно както в „Специален доклад”

Следващото приложение е отново дело на възпитаници на Масачузетския технологичен институт. Проектът, наречен DepthJS, връзва Kinect към браузъра Chrome на Google и позволява на потребителите да разглеждат и отварят страници единствено и само с жестове.  Досущ като героя на Том Круз от „Специален доклад”.

Вижте видеото

Дигитално “куклено” шоу

Какво ще стане, ако съчетаем Kinect с проектор? Ще можем да си направим свое собствено дигитално куклено шоу. Точно това успя да постигне и Тео Уотсън с помощта на написана от него програма, която, благодарение на контролера на Microsoft, разпознава лакътя, китката и пръстите ни на ръката (наред с палеца), които някога използвахме, за да образуваме класическата „птича форма”. Какъв е крайният резултат?

Вижте видеото

Kinect в ролята на Microsoft Surface

Чували ли сте за Surface? Изключително скъпата, но крайно ефектна дигитална мултитъч маса на Microsoft? Да? В такъв случай сигурно знаете, че с цена от няколко хиляди долара тя далеч не е по джоба на всеки.

Patten Studio обаче показа, че хакнатият Kinect може да превърне всяка една повърхност в… Surface! Достатъчно е да проектирате някакво видео върху каквато и да било повърхност, след което да насочите Kinect към нея. И магията се превръща в реалност – движите дигиталните изображения и обекти в реално време и единствено с жестове.

Вижте видеото

Не е тайна, че плановете на Microsoft за Kinect са големи. Един ден контролерът ще бъде пригоден за работа с компютри, таблети, смартфони и дори ще бъде включен в нашия собствен автомобил. Кога ще стане това обаче, Редмънтският гигант все още не е склонен да съобщи. Така че на нас не ни остава нищо друго, освен да се любуваме на множеството хакове за Kinect. А те са само началото. Все пак контролерът е на пазара едва от няколко седмици. Какво ни очаква за в бъдеще, можем само да гадаем…

Автор: Владимир Тодоров