Kлавиатура: Logitech diNovo Edge

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

С превръщането на компютъра в мултимедийна централа, през която управлявате музиката и филмите си, традиционният входно-изходен хардуер ще бъде изместен от нова генерация устройства. diNovo Edge е актуалната интерпретация на хардуерния производител Logitech по темата „Искам нещо ново и различно, нещо красиво и нетипично за… клавиатура”. Освен че е безжична, тази клавиатура е много красива и функционална. С дебелината си от 11 милиметра тя седи много удобно върху коленете, а в допълнение е и адски лека. Практическата полза от това устройство се вижда най-добре, когато искате да гледате филм на дивана и се нуждаете да контролирате звука от дистанция например.

Чувствителният на допир панел в горната дясна част на кийборда ще ви позволи само с движение на пръста да увеличите или намалите децибелите. Безжичността на diNovo е възможна благодарение на стандарта Bluetooth, като за целта е необходимо да включите малък предавател в USB-порта на компютъра си. Друга революция на клавиатура Logitech е литиево-йонната батерия. Повечето безжични устройства се нуждаят от чифт обикновени батерии, което ги прави неекологични в среден план и неефективни. За да заредите diNovo Edge, е достатъчно да я поставите в специалния док. Производителят обещава енергийна независимост от десетки часове с едно зареждане от 10-15 минути. Този уред е интересен и с други свои функции. Така например, подобно на лаптоп, ще откриете върху предния панел функционалния бутон Fn, с чиято помощ ще можете да управлявате вторичната функция на клавишите от F1 до F12. В долната дясна част на панела ще откриете чувствителен на допир кръгъл бутон. Той трябва да изпълнява функцията на мишка, като с едно движение на пръста да насочвате курсора.

Функционалността на този бутон е относително ограничена, като той е напълно функционален най-вече при управлението на мултимедийно съдържание. За игра на Counter-Strike ще ви липсва онази специфична рязкост на замаха с мишката надясно. С качествената си изработка и интересна функционалност diNovo Edge успява да се превърне в мечта. С нереално високата си цена обаче тя ви връща в реалността на обикновените клавиатури…

Автор: Александър Бойчев