iPhone 4 – струва ли си?

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Четвъртото поколение на телефона на Apple скоро ще се появи и на нашия пазар. Ако все още се колебаете дали да се насочите към iPhone 4 и искате да знаете за всички по-сериозни проблеми, които вървят ръка за ръка с апарата, следващите редове са специално за вас…

Какво ново?

На пръв поглед най-голямата разлика спрямо предишните три версии е промененият дизайн – с 24 процента по-тънък корпус, допълнен от рамка от неръждива стомана, в която е вплетена и антената на устройството. Прави впечатление и стъкленото покритие от алуминосиликат (и при двете страни на устройството) – същият материал, който се използва за направата на предните стъкла на някои хеликоптери и високоскоростни влакове. От компанията настояват, че то е 30 пъти по-здраво от пластмасата и същевременно – много устойчиво на драскотини. Както малко по-късно ще разберем обаче, нещата не стоят точно по този начин…

Какво още? Подобрен дисплей, наречен Retina (с IPS технология, контраст 800:1, двойно повече пиксели – 640 x 960, но същите размери – 3,5 инча) и жироскоп, който ще бъде особено подходящ за игри. Също така 5-мегапикселова камера с LED светкавица и 5x цифрово увеличение, която се явява на мястото на 3.15-мегапикселовата в iPhone 3GS. Тя спокойно би могла да замени и по-посредствените point-and-shoot камери (стига да притежавате такива) и на всичко отгоре може да записва и HD видео с 30 кадъра в секунда и резолюция 720p. Откриваме и още една камера, разположена в предната част на телефона, която ще се използва основно за видео чат. Любопитен факт е, че по отношение на вградената оперативна памет, iPhone 4 разполага с 512 MB оперативна памет – повече, отколкото в самия iPad. Процесорът на двете устройства обаче е идентичен – 1GHz Apple A4 процесор.

Дотук добре. Но…

Макар и впечатляващ във визуално и технологично отношение, iPhone 4 е далеч от съвършения телефон. От една страна – множество потребители се оплакват, че губят сигнала особено лесно. Оказва се, че ако сложим ръката си в долния ляв ъгъл на апарата, пречим на вградената в рамката антена. Факт, особено неприятен за леваци и въобще за хора, които биха предпочели да боравят с джаджата си както сметнат за необходимо. Стив Джобс разбира се има коментар по този въпрос и той е „Просто не дръжте телефона по този начин”.

От друга страна, въпросното стъклено покритие, което на теория би трябвало да бъде наистина здраво, се чупи с лекота при падане от не повече от 30 см височина. Когато дойде на пазара в България през август в 16 и 32GB версии (и два различни цвята – черен и бял), тази машинка вероятно ще струва над 1000 лева (все още не е обявено колко точно). Колко хора от вас биха си позволили да отделят подобна сума за телефон, който трябва да гледат като писано яйце? Разбира се, Стив Джобс има решение и на проблема с чупливостта на iPhone – „Просто не го изпускайте”.

Ако подобно арогантно отношение от страна на Apple не ви пречи, имате излишни 1000 + лева и искате да притежавате един телефон с наистина впечатляващ сензорен дисплей и огромен набор от приложения, създадени специално за него, то iPhone 4 определено е подходящата джаджа за вас. В противен случай – алтернативи колкото искате. И много тях са хем по-добри, хем по-евтини, хем по-издръжливи.

Автор: Петър Йорданов