Grand Theft Auto: Vice City

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Най-накрая дойде и заветният момент, когато милиони геймъри по света ще изскочат от мрачните си бърлоги и ще се насочат директно към магазините, за да се сдобият с PC версията на една от най-интерактивните и необятни игри. Със самата Grand Theft Auto: Vice City. Още по-голяма част от хората ще пуснат своя компютър и ще потърсят старателно същата тази игра в нета, за да я дръпнат, без да им мигне окото и стига да имат бърза връзка. Но това е друга тема. Важното в момента е, че вече можем да се докоснем до най-новата GTA, която ни предлага всичко, на което някога сме се надявали. Та дори и малко отгоре.

Екшън през 80-те

Пукотевицата в GTA: Vice City се развива през осемдесетте години на 20-ти век в един от най-престъпните и корумпирани градове на Америка. И след като в GTA III имахте възможност да направите на пух и прах Либърти Сити, сега вече е време да се пренесете назад във времето в невероятно дивия Вайс Сити, за да размахате средния си пръст за четвърти пореден път! Ще убивате хора, ще залагате експлозиви, ще преследвате бандити, ще охранявате сделки с наркотици, ще летите с хеликоптери и какво ли още не. Очаква ви едно чисто ново гангстерско приключение, гарнирано с невероятните неонови светлини, полуголи мацки и слънчеви плажове на Вайс Сити.

GTA: Vice City разказва за приключенията на младия, амбициозен и проблемен гангстер Томи Верцети, който след петнадесетгодишен престой в панделата е пуснат на свобода. Но Сони Форели (неговият бос) е на мнение, че присъствието му в Либърти Сити е нежелателно и лошо за бизнеса. И поради тази причина той решава да го изпрати във Вайс Сити под претекст, че трябва да извърши една нарко сделка и да си почине под лъчите на яркото слънце, гледайки сочните дупета (частна собственост на мадами с шоколадов тен).

Но нещата се объркват. Сделката претърпява тотален неуспех. Налице са няколко трупа, а парите на Форели са откраднати. Положението става напечено. Босът е ядосан, а възможността е само една. Томи трябва да възстанови изгубеното и да открие кой е стои зад провалената сделка. 

Градът на порока

е направен като истински. Когато се разхождате по неговите улици и срещу вас вървят хора, всеки от които си има свой собствен начин на поведение. Ще се почувствате като че ли сте в реален свят. Обитателите на Вайс Сити са всякакви. Ще видите сочни мадами по бански, запътили се към плажа; тичащи за здраве момичета, облечени в клинове, голи до кръста здравеняци, демонстриращи мускули, гангстери, мотаещи се безцелно по улиците, обикновени крадци, които, ако наблюдавате по-дълго, ще видите как ще запрашат на някъде с най-близкия автомобил. Градът гъмжи и от жени, облечени с къси полички, които си въртят задника и търсят клиентела през по-голямата част от денонощието.

Можете да срещнете всякакви хора – бели, черни, ниски, високи, дебели, слаби и т.н. И те ще ви плямпат глупости на най-различни езици. Всичко това прави този град наистина жив. Не се учудвайте, ако по време на някоя обиколка из парка забележите побой между младежи. Нищо не бива да ви изненадва, защото всичко е възможно. Най-готино е когато станете жертва на крадец на коли. Докато киснете на някой светофар или просто чакате набелязаната проститутка да се качи в колата ви, не е изключено най-близкия автоджамбазин да дойде до вашия автомобил, да отвори вратата, да ви изхвърли брутално и да потегли на някъде с вашата току-що открадната кола. Естествено, вие едва ли ще го оставите да направи това.

Радио

Много се радвам, че програмистите от Rockstar North са оставили възможността да избираме измежду няколко различни радиостанции по време на шофиране. Те са отново девет на брой. След като действието на играта се развива през осемдесетте години, нормално е и музиката, която слушате, да е съобразена с този факт. За почитателите на този период ще спомена, че към саундтрака на играта са включени съвсем истински песни на реално съществуващи музиканти и групи като Тото, Майкъл Джексън, Брайън Адамс, INXS, Блонди, Тиърс Фор Фиърс, Ози Озбърн, Джудас Прийст, Туистед Систърс, Рън Ди Ем Си, Форинър, Кейт Буш, Айрън Мейдън, Гари Нюман и др. Общият брой на парчетата е около сто. Също така, подобно на GTA III, и тук ще можете да си направите своя собствена радиостанция като изкопирате желаните от вас mp3 файлове в директорията mp3 на GTA: Vice City.

Престрелки по въздух, земя и вода

В третата част на GTA имаше един съществен пропуск, свързан с превозните средства. Сега обаче той е коригиран. Във Vice City вече участват и двуколесни возила. Това са всякакви мотори и моторчета (пистови, кросови, скутерчета, класически), които допълнително допринасят за свежестта и разнообразието по улиците на града. Те са много по-маневрени от колите и ви позволяват да стреляте в движение както встрани, така и напред. Разликата в тяхното управление е огромна. Например с тежкия пистов мотор е трудно да се изтърсите, въпреки че се движите с голяма скорост. С кросарката обаче трябва да карате много внимателно, защото е много нестабилен и дори и с малка скорост има вероятност да се пребиете много злобно още при първото рязко движение. Представете си какви шашави каскади може да се прави с тях.
Естествено, освен мотори има и голямо разнообразие от коли за всеки вкус. Като се започне от тромавите класически американски брички, след което се мине през съвременните нормални коли и се стигне до спортните автомобили (изгъзиците на автомобилната индустрия, които се движат по-бързо и от самолет:)). Също така има и джипове, линейки, камиони, рейсове и т.н. Техните имена са все тъй измислени. Например Bloodring Banger, Sabre Turbo, Washington и т.н.

Втората новост след моторите е малко по-различна и е свързана с геймплея. За някои тя може да се стори съвсем незначителна, но аз си мисля, че е много яко хрумване. Става въпрос за това, че вече можете да изскачате от колата си в движение. По този начин можете да се измъквате от някои по сериозни и напрегнати ситуации. Естествено, тази каскада ще ви струва известно количество кръв. 

За първи път ще можете да видите целия невероятен град и от въздуха. В различните мисии ще имате възможност да управлявате рaзни видове хеликоптери. Гледката е страхотна, но имайте предвид, че всеки по-точен и разярен полицай може да ви свали като едното нищо. Освен това градът има много повече водни площи за изследване. Но тъй като Томи не може да плува и започва да се дави при първия допир с вода, (както и абсолютно всички останали жители на Вайс Сити), ролята и употребата на различни видове моторни лодки е доста по-интензивна от преди.

Оръжия

Чувствам се длъжен да напиша няколко думи и за арсенала. Размерът му отново внушителен. Този път обаче оръжията са разделени (най-общо казано) на два вида. Едните са предназначени за близък бой – полицейска палка, стик за голф, отверка, сатър, бухалка, чук, мачете и т.н. Другите са огнестрелни – пистолет, узи, картечница, бомби, снайпер, огнепръскачка, ракетомет и др. С оръжията от втория вид може да правите куп нови и интересни неща като например да пукате гумите на колите или да гърмите по техните шофьори. Естествено, често ще се налага да използвате и юмруци и ритници, които, между другото, въобще не са за подценявате.
Друга интересна новост в геймплея на GTA: Vice City е, че много от мисиите ще се развиват вътре в самите сгради. Например в стриптийз клубове, апартаменти, хотели и т.н. Тази идея е изключително добра и е реализирана по доста приличен начин. Освен това Томи ще може да купува и отделни постройки, всяка от които има различни качества. Колкото повече сгради притежава, толкова по-голямо ще бъде влиянието му в града. Те ще ви снабдяват с приходи, нови мисии, още места за запаметяване на играта и с допълнителни гаражи. А ако ви писне да гледате героя си с едни и същи дрехи, винаги може да го преоблечете – изборът се свежда до една дузина различни облекла. 

А спомняте ли си как в GTA III можехте да поемете изпълнението на множество бонус мисии и да припечелвате пари като медик, таксиметров шофьор, кука или пожарникар? Това ставаше възможно, едва когато успеете да свиете тяхното превозно средство. В GTA: Vice City този елемент на игра е доразвит. Така например вече може да работите дори и като доставчик на пици.

Готина графика и професионално озвучаване

В графично отношение GTA: Vice City изглежда далеч по-добре в сравнение със своя предшественик. Енджинът на играта е претърпял доста промени – може да се убедите в това с един единствен поглед към скрийншотовете. Мутрите на героите изглеждат много по-детайлни, дрехите им се веят далеч по-добре, колите имат много по-готини текстури и т.н. А ако не сте доволни от външния вид на Томи, може спокойно да модифицирате неговия скин или да му сложите свой собствен. От друга страна, Вайс Сити изглежда няколко пъти по-жизнен и ведър в сравнение с Либерти Сити. Залезите хвърлят романтичен червеникав отблясък, всичко е по-светло и чисто, а атмосферата – далеч по-розова.

Озвучаването на репликите в GTA: Vice City е направено от истински професионалисти. Томи Верцети например дължи гласа си на Рей Лиота (“Ханибал”), а Сони Форели на Том Сийзмор (“Блек Хоук”). Що се отнася до звуковите ефекти, те са отлични и напълно издържани по отношение на всякакви критерии.

И Vice City, подобно на GTA III, е пълна с кръв и насилие. Наистина нещата, които може да правите с хората, които обитават виртуалния град, понякога изглеждат доста брутални. Освен това черният пиперлив хумор на Rockstar North е отново на линия, за да ни развеселява във всеки момент и на всеки ъгъл на Вайс Сити. Безспорно GTA: Vice City е една невероятно забавна, силно интерактивна, мощно зарибяваща и маниашки интересна игра. Тя ще ви накара да залепнете за компа като джвакана дъвка за подметка. Какво чакате още? За бога, хора, намерете си я!

Автор: Асен Георгиев