E3 2019 Обзор: Electronic Arts

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Най-голямото ежегодно събитие в гейминг индустрията – Electronic Entertainment Expo, по-познато като E3, тази година започна с представянето на Electronic Arts. Вместо традиционната конференция обаче, ЕА предложиха микс от трейлъри на предстоящи заглавия и допълнително съдържание, за вече излезли заглавия. Нека започнем с едно от най-очакваните заглавия.

Star Wars Jedi: Fallen Order

Star Wars Jedi: Fallen Order е сингъплеър-ориентирано заглавие, което освен това претендира за каноничност спрямо официалния сюжет на Star Wars вселената. В него играчът ще поеме ролята на Кал Кестис – падауан, който ще борави със син светлинен меч. Действието в играта ще се развива малко след събитията в Епизод 3.

По отношение на геймплея, играта ще бъде класически екшън-адвенчър, като тук изниква напълно резонния въпрос, дали ще успее да внесе нещо ново в жанра или ще бъде просто Star Wars-ситуиран Tomb Raider – ще разберем на 15-ти ноември, когато излиза играта. Star Wars Jedi: Fallen Order ще се захранва от Unreal Engine 4. Излизането на играта ще бъде предшествано от пускането на мини-комикса „Star Wars Jedi: Fallen Order – Dark Temple“, който се очаква през септември 2019.

Apex Legends

Дали пикът на Battle Royale шутърите отмина или те все още са най-популярното електронно развлечение – не се наемам да кажа. Важното е, че Apex Legends се появи (почти) от нищото, детронира Fortnite, и почти толкова бързо започна да губи играчи. Разбира се, Battle Royale игрите не разчитат на единичен рилийз с едно-две DLC-та, а на периодично обновяване със съдържание, групирано на сезони. Сезон 2 на Apex Legends ще се казва „Battle Charge“ и ще включва ново оръжие, нов герой, чието име е Wattson и като цяло „нов начин по който играете играта“. Количествено не изглежда много, но важното в случая е как новите компоненти ще повлияят на съществуващия баланс.

Новото оръжие ще се казва L-Star и вероятно тези от вас, които са запознати с Titanfall са приятно изненадани, тъй като оръжието идва точно от тази поредица (които, заедно с Apex Legends са в една и съща вселена). Самото оръжие представлява тежка щурмова карабина и ще нанася значително повече щети, спрямо останалите оръжия в играта. L-Star обаче ще се придобива само от т.нар. Care Packages, точно както и други оръжия, като Kraber или Mastiff.

Друга новост, която ще внесе сезон 2, е че ще бъде редуцирано времето, необходимо на играчите да достигнат до ниво 100. От Respawn Entertainment поясниха, че Season Pass-ът ще включва и предизвикателства, освен просто XP. Също така се очакват четири легендарни скина, които ще включват „The Prince of Darkness“ скин за Caustic, “Jade Tiger” за Octane, “The Intimidator” за Spitfire и “Iron Rampage” за R-301.

Respawn обявиха, че новия сезон ще включва и изцяло нов ranked режим, който трябва да помогне на играчите от по-високо ниво. Такива режими са рядкост за Battle Royale игрите, най-вече заради трудността да се създаде мачмейкинг система, която да съпоставя огромното количество играчи на база техния ранг.

И накрая, но не и по важност – Wattson, десетият герой в Apex Legends. Той бе представен по време на първия lore cinematic. Wattson всъщност е дама, която е учен и инженер, и уменията ѝ ще са свързани с тези ѝ качества. Тя ще поставя защитни електрически огради, чрез които ще контролира части от игралното поле, по време на битката.

Apex Legends Season 2 ще бъде достъпен скоро, след приключването на сезон 1. Все още няма конкретна информация за цената, но се очаква тя да бъде близка до тази на първия Season Pass.

Battlefield 5

Новото съдържание няма да подмине и без това мащабната Battlefield 5. Най-голямата новост, която ще бъде включена в играта е тихоокеанския регион на бойните действия – завръщане към корените на поредицата, към мястото върху което тя се изгради като име. Ъпдейтът, който ще добави този регион ще е безплатен (като всички Content ъпдейти за играта, между другото). Очаква се това да стане тази есен.

Екшъна в тихоокеанския регион ще се развива на три карти, една от които ще бъде популярният остров Иво Джима. Освен нови територии, в играта ще бъдат включени и изцяло нови елементи, чрез които разработчиците от DICE се опитват да пресъздадат максимално реалното усещане от инвазията. За целта ще имаме нови превозни средства, както за US войските, така и за японците, чрез които ще се придвижваме от остров на остров. Цялото ново съдържание ще включи и едно класическо оръжие: легендарната карабина M1 Garand.

Новите мултиплеър карти идват както следва: “Al Sundan” през юни, “Marita” през юли и „Operation Underground“ през октомври. Съдържанието на Chapter 5 се очаква най-вероятно през ноември.

FIFA 20

Поради постоянството, с което EA издават всяка година нова част на футболната поредица FIFA, през последните 25 години, тя стана нарицателно за нещо, което неизбежно ще дойде отново, по едно и също време и няма да предложи нищо значително ново. Е явно с FIFA 20 се опитват да разчупят този стереотип за поредица, защото демонстрацията на Е3 2019 бе фокусирана върху новият режим „Volta“, който обаче е просто версия на FIFA Street, който е интегриран в основната игра под формата на режим. Той ще ви предложи възможността да играете… уличен футбол. Ще можете да създавате и играчи от женски пол, да персонализирате редица аспекти и т.н.

Извън Volta режима EA обещават подобрение на изкуствения интелект и други малки подобрения. От ЕА споменаха и нови системи за изпълнение на фаловете и дузпите, но те явно ще засегнат само играещите с контролер играчи, без значение от платформата.

Madden NFL 2020

След цяло десетилетие отсъствие Madden NFL поредицата се завърна на PC сцената и явно за сега EA имат намерение да я задържат и тук. Въпреки, че в нашата мила татковина американският футбол не е особено популярен спорт, играта се радва на популярност в другите страни.

Това върху което акцентираха EA, е че играчите ги очакват множество live ъпдейти по време на футболния сезон. Едно от лицата на играта ще е Патрик Махоумс Втори, куотърбек на Kansas City Chiefs.

The Sims 4: Island Living

Sims е още един от „безкрайните франчайзи“ т.е. от игрите, които неясно как винаги получават продължения, които предлагат винаги едно и също. Всяка една част от тази поредица получава неизброимо количество експанжъни, преди ЕА да решат да издадат следващата част, чиито експанжъни в общи линии се припокриват като съдържание с това на експанжъните от предната игра…

В този ред на мисли – идва The Sims 4: Island Living – седмият експанжън на тази безкрайна поредица за виртуална къща с виртуални Барбита… Първото, което трябва да се знае за него, е че ще излезе на 16-ти юли за конзоли и на 21-ви за PC. Да пристъпим към новостите – вашите симове вече ще могат да се гмуркат и да изпълняват други подобни дейности (все пак името на експанжъна го подсказва). Авторите обещават в играта да срещнем и активен вулкан. Друга „голяма“ новост е, че ще можете да се сприятелявате с делфините. Какво? Това не ви стига? Искате още? Добре. Sims 4 ще предлага различни екологични теми. Вашите симове ще трябва да се грижат за острова, иначе той значително ще се влоши, вгорчавайки и живота на симовете ви.

Добавете към всичко това и русалки – ще можете да създавате русалки, да ги проектирате и т.н. Те ще могат да имат най-различни сили и умения, но какво да се лъжем? Това което вълнува всички, които не ни вълнува тази игра, е дали ще могат нашите симове да… Сещате се. И понеже се намираме в месеца, в който виждаме шарени неща, не само от сцената на Е3 – в Sims 4: Island Living симовете ви ще могат да ползват различни ингейм Прайд предмети.

Добре, като се замисля, май ми стига толкова Electronic Arts за тази година.

Автор: Георги Кацаров