CPU охлаждане: Cooler Master Hyper 612S

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 авг. 2011

 

Ако преди десетина години водното охлаждане бе единственото нещо, което можеше да поддържа чиповете на компютрите ни достатъчно студени, то днес и въздушното не остава по-назад. Това до голяма степен се дължи на огромните кулери (heatsinks), които залепваме върху горещите ни процесори. И Cooler Master Hyper 612S не прави изключение – голям, мощен и тих охладител. Звучи доста амбициозно. А дали наистина е така? 

В пакета откриваме всичко необходимо, за да поставим Cooler Master Hyper 612S върху своя процесор (виж техническите характеристики за поддържаните сокети). На пръв поглед охладителят изглежда огромен, но определено не е най-големият, който някога сме виждали в нашата редакция.

Вентилаторът е с диаметър 12 см. Притежава перки с доста странна форма. Техният дизайн би трябвало да поддържат въздушната струя достатъчно силна и същевременно – да намалят вихрите.

Охладителят е снабден с 12 доста впечатляващи медни топлинни тръби (по 6 от всяка страна). Те се вливат в медната основа, което улеснява движението на топлината от основата през тръбите и към ребрата.

Въпреки че инсталирането на охладителя не бе сред най-лесните неща на този свят, успяхме да го тестваме на процесор Intel i5 2500k и дъно Sapphire Pure Black P67 Hydra. В режим на изчакване ядрата на процесора държаха около 26 градуса по Целзий, докато при натоварване – между 41 и 46.  Сами по себе си това са изключително прилични резултати, дори в пъти по-добри от множеството охладители на пазара. На всичко отгоре Cooler Master Hyper 612S е и безшумен, което може да се разглежда като безспорен плюс.

Накратко – това е един изключително добър продукт, който ще се грижи изключително ефективно за вашия процесор.

 

Автор: Петър Йорданов