Bulgarian Football League за FIFA 08 v1.0

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 фев. 2008

Този месец на бял свят се излюпи пач, който добавя българското футболно първенство към вашата FIFA 08. Звучи добре, нали? Именно поради тази причина с трепет очаквах тази кръпка и с надежда се молех да смачкам всички велики грандове с любимия ми Локомотив София.

Какво се случи обаче? За най-голямо съжаление BFL не справя особено добре с порта на българското първенство във FIFA, но освен това се опитва да прави и още 100 неща. Защо им е трябвало на момчетата, заели се с тази благородна задача, да променят саундтрака например? Парчетата на някой ентусиазиран рапър, наричащ себе си с емблематичния виртуален псевдоним bate_pe6o, тотално загрозяват отличния иначе звук. Сега някой може да каже – “Ами можеш да ги махнеш”, а аз ще отговоря – “Мога, но дори и да ги махна, те пак си остават пародия”.

Продължаваме с пинизите – момчетата от BFL са решили да променят нещата подред и дори са сменили интрото. Резултатът е някакво филмче с изрезки от велики за българския футбол на моменти в ужасно ниска резолюция, чийто пиксели са големи като парчета от пъзел със 150 части.
Това можеше и да се преглътне, ако ентусиастите не се бяха опитали да сменят и много неща по интерфейса. Нищо сериозно – просто са сменили цветовете, маркерите и разни други дреболии, които, ако питате мен, са абсолютно ненужни и са чиста подигравка с труда на ЕА. Ето един много досаден пример – по време на мач, на мини-картата досега имаше едно мно-о-ого незабележимо ЕА. Сега BFL са решили да сложат тяхното лого там, но са го направили така, че трудно да виждате маркерите на футболистите си. Незнайно защо, те са решили да променят и символа за фаул, както и указанието за извикване на защитник, бърз фаул и т.н.. Не че подобни начинания са лоши, просто момчетата не са чували поговорката:

If it ain’t broke don’t fix it

(ако не е развалено, не го поправяй). Според мен, те са се опитали да създадат усещане за друга игра, но хей, все пак FIFA 08 си е FIFA 08, нали? Единственото, което се очакваше от юнаците от BFL, беше да добавят А група към наличните отбори във FIFA. Те обаче са се напънали здраво и са добавили Б група, В група и някаква си Фенска лига, която подозирам, че само те ще си играят. Като следствие на това, BFL-пачът е пълен и с реклами на някакви сайтове за картинки, спортни новинарски групи, сайтове за запознанства и тем подобни ненужни неща. А защо ли ЕА не са наблъскали играта с реклами по интерфейса? Нека момчетата от BFL си отговорят на този въпрос и ще прозрат защо техният пач не е съвсем сполучлив.

В хода на този тип мисли трябва да отбележа, че са се опитали да променят и графиката на играта. Неуспешният им опит за въвеждане на Next-Generation Grass или както там са го нарекли, е трагичен. Теренът е омазан, а някой играчи трудно се различават на него. Накратко, момчетата от

BFL са си оставили ръцете

по отношение на графичния компонент. Направили са хиляди ненужни неща и са попрецакали труда на ЕА. Това щеше да е ок за банда ентусиазирани фенове на FIFA, но за екип, който се пъне за спонсорство, дава си високопарен вид и се чувства като пионер в този бранш, това е недопустимо.

Разочарованието ще ви блъсне с пълна сила, когато осъзнаете, че и не всички състави в А група са близки с реалността. Ех, момчета, ако не си бяхте давали зор да вкарвате отбори от В група, ако не бяхте вкарвали песни на агитката на Волов (WTF??), може би щяхте да се справите по-адекватно с А групата. Сега резултатът е посредствен. Много фенове се оплакват, че любимите им отбори са объркани, но аз съм разярен, че Локомотив София е направо подигравка с истинския тим. Правописни грешки, състав от 18 човека, а не от 25, лица, които нямат нищо общо с реалността и… Аделино Лопеш, черното португалско страшилище – бял. Браво момчета. Добра работа. И песни на Волов сложихте и на Дунав Русе плакати добавихте. Добра работа. Наистина. Освен това не трябва да забравям да спомена и скандалната песен “Яж ми к**а в Симитли!”, която не само че ще бъде слушана от много подрастващи, а и е жив пример за безхаберието на авторите по отношение на образователния елемент във FIFA.

В заключение ще спомена, че много хора се оплакват от бъгове в пача – невидими футболисти, неработещи сейвове, самозатваряща се FIFA и т.н., но това не е най-големият проблем. Въпреки ентусиазма на авторите, въпреки преклонението ми пред усилията им, изводът в ясен – BFL 08 е поредната българска работа, до която е по-добре да не се докосвате. След няколко дни борба с работата на екипа от BFL, аз лично се отказах и смятам да не се гавря повече с FIFA-та си. Не ми трябват шарени меюта, реклами, лога на сайтове за картинки, песни на Волов и бели негри. Дано версия 2.0 е по-добра.

Автор: Орлин Широв