Battlefield 2 – тактика

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 авг. 2005

Добре дошъл на бойното поле, войнико. Усети ли вече миризмата на барут? Раздвижи ли се кръвта във вените ти, след като застреля първия си талибан? Какво бе чувството на еуфория, когато за първи път бомбардира танкова колона? Или зверският адреналин, залял цялата ти същност, след като се гмурна в долчинката и над покрива на бъгито изсвистяха ракетите на хеликоптера, следващ те от половин минута? Да, беше приятно – нали… или може би не съвсем? Може би след първата среща с врага си стоял, мигайки на парцали, молейки се медикът да те пръжне с дефибрилатора навреме, или пък си гледал с меланхолия димящите останки от танка си?

Не се притеснявай – не всеки се е родил научен, още по-малко “pro”, има доста път да извървиш от момента “pwned” до “pwning n00bz”, сигурен съм. И се надявам с този гайд да ти помогна.

Техникъл

В гайда ще разгледаме мултиплейър аспекта на играта и то най-вече интернетския, най-малкото защото засега Lan игри се правят основно при локални турнири, а който каквото ще да казва, сървър с по-малко от 7 души в отбор не е истина, а ентусиазъм. И както много добре знаете, особено при shooter-ите има едно много важно правило и то е: “LAG KILLS!!!”. Да, дори и най-добрият солджър може да бъде препънат на бойното поле от нисък фреймрейт или пинг. Затова ето няколко много бързи съвета как да изстискате максималното от машината и връзката си.

Играта е тежка, ама наистина много – хората, можещи да я играят с всичко на макс, най-често лъжат. Перфектният вариант е да изтриете всичко ненужно на харда, оставяйки само операционната система, след това да дефрагментирате диска и да сложите играта. Разликата на инсталация на вътрешните пътечки или на външните при 80 GB HDD може да достигне до 5 фрейма/сек. Ако имате над 1 GB RAM, това няма чак такова значение. След това изключете всички ненужни ви процеси (Ctr-Alt-Del), като антивирусни, чат и т.н. програми, ядещи малко, но важни ресурси. На финала направете няколко теста на различни графични конфигурации – можете спокойно да жертвате от детайлността на текстурите и резолюцията (не и на моделите) за сметка на view distance-а. Последната е особено важна за пилоти.

След няколко бързи теста с различни voice клиенти се оказа, че в 90% от случаите вграденият към играта е най-малко натоварващ и доста добър. Преди игра изключете Windows update (от таскбара), Automatic update на антивируса, и ако ви се рискува – Firewall-а. Играта може да се играе спокойно и на 20 к/с връзка, но колкото повече – толкова по-добре.

За незнаещите има разлика между пинга и лага. Пингът основно е времето за комуникация между вашата машина и сървъра. Конкретно за BF2 максимумът (при който вече се късат нерви) е 500-600 ms, търсете между 0-350, като над 200 вече се забелязва и ако сте снайперист или водите престрелки на дълги разстояния с движеща се цел, ще трябва да се съобразявате с него, вземайки под внимание това, че целта не е на мястото, където компютърът ви я изобразява. Преценете точно с колко трябва да го компенсирате, като по принцип няколко милиметра пред таргета ви в посоката, в която се движи, вършат работа.

На последно място, но не и по важност – изтеглете последните патове към играта и ъпдейти за видеокартата си. BF2 е nVidia friendly игра.

Играта

И така – надъхани, цъквате на бутончето join server, пълни с надежди за бъдещите победи, как самостоятелно ще… стоп, стоп. Първо, колкото и банално да ви звучи – назубкайте manual-a. Играта е доста специфична, и има доста неща, които са добре описани в книжлето, а научаването им на място може да отнеме седмица. Не разчитайте някой да ви каже как да играете, веднъж попаднали в патакламата. Дори и да се намери достатъчно услужлива персона, шансът да изяде куршум още в началното си изречение е силно висок. Идва основният момент – как да тръгнете, соло или в екип. Докато си намерите качествен или какъвто и да е отбор, първата опция в общи линии е задължителна. Ако целта ви е просто да събирате фрагове, също няма да сте много заинтересувани от отборна игра, което не ви пречи с малко желание да бъдете полезен на себе си и останалите. Единият от начините е да си изберете превозно средство и да го усъвършенствате – добрите пилоти и танкисти са истинска рядкост, а качествен играч в машина замества до 5 души пехота. Друг вариант е да опознаете стратегическите точки на картата и като снайперист или spec ops (едни от най-добрите соло класове) да ги закампите – такъв е хотелът от дясната страна на Gulf of Oman например. Специално ще се спрем на снайпериста в отделна секция, а “специалният” е истинска фурия, ако знаете къде и как да разполагате C4, за да отнасяте големи групи хора и как с 4-5 куршума да сваляте останалите (главата – откос там винаги върши работа, но това сигурно всички го знаят). С експлозивите можете да вземете и танк в камикадзе атака, наистина самоубийството не е много приятно, но – повярвайте ми – хората около вас ще го оценят и забележат.

Отбор

Всичко в онлайн игрите е имидж и добра игра – това е най-бързият път към приемането ви в добър отбор или взвод. В случайно събран такъв 95% от проблемите ви ще идват от хората, с които играете, не от врага. Да не говорим, че за момента добър Commanding Officer много рядко се среща. С човек на място, бързо и адекватно раздаващ командите, и екип, който да го слуша, можете да постигнете чудеса.

Основното му предимство е възможността за spawn на играчи, където се намира, докато е жив. Тук всеки трябва да си знаете ролята на класа, който играе и да имате добре изградена линия – щурмоваци (много малък спад на точността при стрелба в движение, висока броня) в атака, няколко картечари залегнали до базукарите, покриващи фланговете, медици най-отзад възкресявайки падналите, и снайперисти на точкови позиции. Инженери плътно зад танковете за моментална поправка. Група от 2-3 “специални” заобикалящи горещата зона за бързо захващане на флагове в ариегарда на врага, саботаж на радарите и артилерийските установки. В същото време винаги трябва да пазите последните две сгради от вашата страна. Без радара командирът е почти сляп, а добре позициониран артилерийски удар прави много. Дори и врагът да ги докопа – изпратете веднага инженер, който да ги поправи.

Заучете на най-играните карти позициите на стационарните защити и spawn точките на различните машини за всяка страна – един откраднат танк означава един танк по-малко срещу вас, един повече срещу врага. Не бъдете и алчни или егоистични, ако забършете джип, не се втурвайте веднага да се возите, а изчакайте за други желаещи. Да не говорим, че на всяка карта има поне 2-3 прави дълги отсечки с голям поток от хора на тях, с малко умение повечето ви фрагове ще идват от прегазвания. Полезността ви за отбора и ранкинга в края на играта се определят от няколко неща:

Действие     Точки
Фраг    2
Хващане на флаг    4
Неутрализиране на флаг    2  
Flag Assist    1
Фраг Assist     1
Лечение     1
Съживяване     1
Поправки     1
Френдли     2
Френдли на машина     2
Team Kill     8

DICE направиха всичко възможно, за да поощрят отборната игра, и вече няма нищо чудно в това един медик да е пръв в класацията, без да е изстрелял и куршум. BF2 не е CS или друга стандартна fragshunting игра, имайте го предвид.
Ранкинг системата

Другата сериозна новост в BF 2 е системата от натрупване на точки и бонусите, които ви дава. Най-баналният е възможността за отключване на нови оръжия в нет игрите след достигането на ранг Corporal (1000 точки). Можете да отключите само по 1 оръжие на ранг, независимо с какъв клас сте играли (т.е. няма проблем снайперист да отключи тежка картечница). Също така хората с по-висок чин имат приоритет при избора им за Field или взводен командир.

Ранг    Нужни точки
Private    0
Private First Class    500
Lance Corporal    1000
Corporal    10,500
Sergeant     25,000
Staff Sergeant     50,000
Gunnery Sergeant    75,000
Master Sergeant     150,000
First Sergeant     150,000
Master Gunnery Sergeant     250,000
Sergeant Major    250,000
Sergeant Major of the Corps    2,500,000

Висок ранг се постига и с кашонната тактика (скриваш се някъде и пуцаш на гюме), но най-бързо и ефективно става, ако играете добре класа си – винаги на острието на атаката, изпълнявайки задачите на картата и командира, подкрепяйки останалите. Играта има много критерии за оценка на изпълненията ви (dead/kill ratio, време, в което сте били живи, секунди между убийствата/лекуванията, убити хора от тима ви и т.н.), така че единственият съвет е – правете много неща, бързо и качествено – това се постига с циклене основно, разберете, че нищо няма да стане от първия път – геймката изисква време и постоянство. Наградите за усилията ви са доста. Всички са разделени в три степени – Basic, Veteran и Expert. Освен оръжията другите наградки повишават уменията (основно щетите/точността) срещу различни цели/ машини или при употребата на различни оръжия/машини. Сам доста трудно ще стигнете до заветния Sergeant Major ранг, за това още от самото начало се оглеждайте за хората, които знаят какво правят и се стремете да цъкате заедно.

Sniper гайд

Искаше ми се да направя гайд за всеки един клас, но ще се спра само на снайперистите. Първо – останалите, докато не са в машина (btw – изтребителите доста успешно бягат от ракети – те са доста по-маневрени и в момента, в който радарът записука истеричаво, не е нужно да се панирате и да си биете катапулта – наберете височина и бързо сменете посоката си на движение надолу, за да ви подмине гнустта зад опашката) са доста банални като функция. Второ – заедно със “специалния” снайперистът е един от най-добрите класове за соло игра. Основната ви задача е support – на всички смелчаци, насочили се право напред срещу врага. С малко късмет и доста умение можете да превърнете 30-те си патрона в 30 фрага – два куршума в тялото или 1 в главата са достатъчни.

Правило 1: РЕЛОКАЦИЯ. Добрият снайперист не стои на едно място – след всеки няколко фрага, или веднага след като ви забележат и отстраните непосредствената опасност, е време да си биете шута, пък било и с няколко метра. След като убиете някого, той ще знае къде и как да стреля следващия път, ако останете на същото място. При преместването е най-добре да си проправяте път лазейки, само в крайни случаи се изправяйте за спринтове – това е класът с най-малко броня и кръв.

Правило 2: ЛОГИСТИКА Опознайте добре картата, дори и най-перфектното място за залягане (добър обзор, местенца за криене) си губи очарованието, ако се окаже по средата на пътеките на двата отбора. Практикувайте срещу ботовете – основното е да намерите максимално закрита локация.

Правило 3: ПРАКТИКА Вземете едно приятелче, пуснете локален сървър и тествайте – основното е дистанцията и перфектната комбинация на визуалните настройки, за да сте силно ефективен. Когато едва виждате цветовете на чуждата екипировка. Куршумите летят по парабола, за това на тази дистанция ще трябва да се прицелвате 1 или 2 см над главата му, за да го уцелите. Именно за това с тренировките, за да научите нужната дистанция. Отключващият се снайпер на всички фракции е доста по-мощен и при него това компенсиране на дистанцията не е нужно.  

Правило 3: СКАУТИНГ Това, че сте снайперист, не означава, че единствената ви работа е само да седите и да стреляте по хората. Най-често сте на такава позиция, че имате най-добър поглед върху терена, което ви позволява да забелязвате всичко и най-важното – вражите снайперисти и да го покажете на останалите от отбора къде е. С тренировки ще можете да правите това секунди преди да се прицелите и да стреляте.

Правило 4: СТРЕЛБА Да, може би можете да свалите пилота на летящ хеликоптер, а може би ви е трудно да уцелите лазеща цел. За да започнете да компенсирате с мерника движението на целта си, и да разчитате, че винаги ще го правите на различния пинг, е повече от оптимистично. А и има една истина – всеки спира, дори удобно прикляква и се прицелва – това е вашият момент да сложите хиксчето на главата му. Сантиметър и половина-два преди движеща се в една посока цел е нормалната компенсация на голяма дистанция, като на всеки 50 игрови метра намаляте с половин. Но, наистина най-ефективно е просто да го изчакате да спре. Помнете, че всеки изстрел хаби ценни амуниции и издава позицията ви. Доста ефективно е да се комбинирате с друг снайперист (но поне на 50 метра срещу вас) и да използвате кръстосан огън, по тази система 2-ма щурмоваци са достатъчни да завземат всяко знаме, докато вие ги пазите от spawn-a.

Оръжията

Много хора си мислят, че единственото нещо в ръцете им е пушката. Всъщност пистолетът е не по-лош и точен на средни и къси дистанции за headshot, но истинската красота са мините Claymore. И много внимавайте къде и как ги слагате, защото все ще се появи някой индианец от отбора, който не знае къде се намират, да мине през някоя и да ви свали точките. Задължително слагайте поне една зад вас, в случай, че ви издебнат в гръб. Но ако сте в тясно пространство, се откажете от помощ и амуниции, докато мината е запречила единствения ви изход. Има няколко позиции до всяка стартова локация, където можете да притичате и да бухнете мина точно пред поредната вълна respawn – рекордът ми е 8 фрага от една експлозия, но мисля, че може и повече. Ефективни са и срещу леки возила.
С това приключваме… Има още много неща, но, уви, мястото ни не е необхватно. И все пак, ако сте в танк, не се набутвайте между много сгради, където дори няма да видите откъде идват ракетите. Ако сте пилот, летете максимално ниско, за да избегнете вражата авиация. А ако сте пехота – играйте в отбор и помагайте на останалите. Ако се съберат най-добрите играчи и всеки си цъка сам за себе си, ще паднат като стой та гледай от отбор нуубове, които действат координирано. Все още няма обявени големи онлайн турнири, но е факт втори такъв на локално ниво в София, а някои от големите имена на BF1942 и BFV сцената тренират усилено за сезона и европейските онлайн лиги.

Автор: Георги Панайотов