„Реална виртуалност“

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Дали светът, в който живеем е обозрим? Дали някъде наоколо не съществува паралелна реалност, в която хората имат мечти, ценности, бит, различни от нашите? Всеки мислещ човек си задава тези въпроси, но ако прочетете дебютния роман „Реална виртуалност“ на Константин Дилянов ще се спуснете право в заешката дупка.

Признавам, че книгата ме впечатли, не само заради интересния сюжет и завладяващата история. Книгата е съвременен разказ със свеж изказ, а героите й са млади, жизнени и пълнокръвни.

Студентът по информатика и запален геймър Йоан разработва игра във виртуалната реалност. Иска да е нещо като военна стратегия с модерна визия, яки ефекти и сложна за проследяване. При един от последните тестове на играта става токов удар и нещо се обърква във виртуалната реалност – Йоан се озовава в игра, която само той може да изиграе. Момчето е отведено в реалистичен свят на елфи, джуджета и великани и се оказва, че е част от разрешаването на древно пророчество, свързано с посланията от Библията. Йоан дълго време смята, че играта е толкова добре направена, че чак може да усети вятъра в косите си, удоволствието от поднесената храна и болката в краката от целодневната езда. Но всяко поредно влизане в играта му доказва, че е станал част от реалната виртуалност.   

Дали Йоан ще успее да занесе познанията, които търсят неговите приятели от фантастичния свят, дали ще разбере каква е неговата мисия и ще избегне кървав конфликт?

В реалния живот обаче също го очакват трудности и неочаквани заплахи. В историята са вплетени малко криминале, щипка любов за цвят, познания за библейските сюжети и свеж хумор.

„Реална виртуалност“ е роман за възможностите на съвременните технологии, за човешките взаимоотношения и за връзката ни с миналото. Всички тези теми, забъркани умело в един роман, който остава с отворен край – „Един ден ти отново ще се върнеш в нашия свят“.

От PC Mania даваме оценка 6 от 6 на дебютния роман на Константин Дилянов „Реална виртуалност“ и очакваме с нетърпение завръщането в реалната виртуалност!