SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

(Благодарим на M2H за предоставеното прес копие на играта)

Crash Drive 3 е аркаден рейсър, който не се взима насериозно, не предлага реалистична физика или автопарк, достоен за „Бързи и Яростни 48“ (или която там част следва). Вместо това, играта залага на старото като света, но все още актуално забавление.

Като казвам аркаден – I mean it. Поверените ви превозни средства набират от 0 до безкрай за секунда, летят и се премятат в обикновенно постижими само във филм на Майкъл Бей акробатики и не понасят никакви щети независимо как точно злоупотребявате с тях. И това носи определено количество простичък кеф.

Вруум врууум…

Crash Drive 3 е от типът игри, на които можете да се насладите независимо на каква възраст сте – от прохождащи геймърчета до брадати чичовци, намерили половин свободен час в събота следобед. Единственото, което трябва да правите, е да карате избраното от вас превозно средство из петте огромни арени, да изпълнявате простички задачи и да смачкате опозицията в непрекъснато редуващите се ингейм евенти. Или пък да ги игнорирате и просто да събирате различните бонуси, да пробвате нови каскади и да се пречкате на останалите състезатели. И всъщност, случи ми се да спечеля евент, просто защото всички останали играчи бяха прекалено заети да се шматкат наоколо и се оказах единственият участник.



Евентите за които говоря са разнообразни – от обикновенни надпревари до събиране на точки чрез каскади, игра на блъскащи се колички, надпревара кой ще нанесе най-много щети на огромна плажна топка, блъскайки се в нея, и любимата ми игра на стражари и апаши. Апашите трябва да събират златни кюлчета по картата, а „стражарите“ – да ги заловят, блъскайки ги с пълна скорост. Има и битка с танкове…

Печелейки челни позиции в евентите, правейки сложни каскади и просто събирайки сандъци с огромен надпис $ на тях, вие събирате пари, с които можете да отключвате нови автомобили, да подобрявате вече наличните, или просто да ги тунинговате с екстри като огромна антена или мексиканско сомбреро на капака. Автомобилите за „отключване“ са близо 50, а парите не се събират особено лесно, та успех с това да съберете всички.



С приятели е по-забавно

Макар и Crash Drive 3 да има сингълплейър вариант, в който се съревновавате с ботове, играта е в пъти по-забавна в мултиплейър. А можем и да надградим – ако случайно имате няколко точно толкова деструктивно настроени приятели, играта с тях е много по-забавна отколкото срещу непознати.

Понеже заглавието е достъпно за всички актуални платформи, включително по-мощни телефони, малък символ срещу името на всеки участник показва от какво играят. Не че има огромно значение.



Всяка стая или „сървър“ си има свой сийд код, който можете да споделите, гарантирайки че ще можете да играете с всеки който поиска. Не съм сигурен дали има ограничение на броя играчи, които могат да играят заедно, но съдейки по размера на арените, то трябва да е доста високо число.

Играта определено е предвидена да се играе с контролер, така че ако разполагате само с клавиатура, макар и възможно, ще изгубите част от удоволствието. Контролите са стандартни за жанра, а малко разочарование е, че разполагате само с едно положение на камерата.



Графика, звук, оценка

Макар и графиката да е шарена и приятна за окото, това че играта е предвидена с идеята да върви на Switch и мобилни телефони си личи – Crash Drive 3 графично изглежда като прилично заглавие от 2010-та.

Музиката е съставена от енергични китарни тракове, който едва ли ще влезнат в нечия плейлиста, но вършат работата си и създават нужното настроение. Към тях добавете постоянният рев на мотори, трясъци от удари на ламарина в различни повърхности и доста изнервящи клаксони, за да придобиете представа какво да очакват ушите ви.


Макар и забавна в малки дози, Crash Drive 3 определено няма да влезе в списъка ви с любими игри. Колкото и големи да са, арените са само пет и след няколко часа ще откриете всичките им тайни. Различните евенти също не са чак толкова много, и рано или късно започват да се повтарят, а факта че не винаги всички играчи се включват в тях не помага. Друго което ми направи кофти впечатление е, че броят на играчите онлайн не е голям и не веднъж докато тествах играта, си карах напълно сам.

Препоръчвам да се закупи на промоция, и без огромни очаквания.