SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

(Благодарим на Tripwire Interactive за предоставеното press копие на играта)

Имам си един наистина близък приятел. За 20-ната години в които се познаваме, приятелството ни е преживяло голям брой жени, две сватби на които си кумувахме един на друг и това да сме съквартиранти за кратко. Обичам го като брат. Въпреки това, в момента го преследвам с една наистина голяма брадва и се опитвам да му отсека главата. Не, не пресъздавам сцена от „Американски Психар“. Просто и двамата играем Chivalry 2.

За незапознатите с първата част, Chivalry е мултиплейър средновековен екшън, в който два отбора от по 20 или 32-ма играчи се ръгат, колят, пребиват до смърт, подпалват, бутат от високо и в общи линии си прекарват страхотно във виртуалното средновековие. Представете си CS GO, но с мечове и копия.

Тотално мазало

Няма да обиждам интелекта на драгите читатели, разказвайки им историята в играта- такава има, но не си струва времето нито аз да я описвам, нито вие – да я четете. Вместо това нека скочим направо в екшъна.

Първо трябва да изберете дали искате да играете на карта за 64 или 40 човека, или пък Free for all такава, в която хората просто се бият на воля. Отборните мисии са разнообразни и с различни етапи – в една от тях първо трябва да избутате обсадната екипировка до стените на вражеското укрепление, после да разбиете портата, и после да завземете градът етап по етап. В друга – да защитавате малко градче от опитващата се да го подпали вражеска армия. В трети – просто да убиете даден брой врагове, преди те да са убили същото количество от вашите съотборници.

Картите са големи и добре измислени, а екшъна на ниво – летят стрели и снаряди от обсадни машини, защитниците могат да използват като оръжие огромен брой предмети, мятайки по нападателите бъчви, камъни и екстри като отрязани човешки глави и конска тор. Нападателите пък се опитват да изкачат стените на крепоста със стълби, да пробият стените с катапулт или да насекат портата с оръжия. Навсякъде екнат удари на стомана в стомана, псувни и бойни викове, писъци на ранените и умиращите, екплозии и бойни заповеди. И екшънът не спира за секунда.



Лесно за научаване, трудно за овладяване

Макар и да можете да изпитате удоволствие от играта просто размахвайки оръжието си насам-натам, ако искате да бъдете наистина добри средновековни войни, трябва да овладеете бойната система на Chivalry 2. Има различни удари, блокове и рипости, можете да накарате противника да свали своят щит като го изритате или да прекъснете ударът му като го сръчкате бързо с дръжката на меча си. Можете да блокирате удар със своето оръжие или щит, да отскочите от него или просто да ударите противника първи – мъртвите не размахват оръжия.
Също така всяко от оръжията (а те са доста) се държи по различен начин – щетите които нанасят, бързината с която удрят, обсегът и тежестта на всяко е различно, и играта с двуръчен боен чук е различна от тази с къс меч и щит, или пък – с лък.

Различните подкласове в играта (общо 12) също така разполагат с различни бойни умения – Devastator-ът може да нанесе могъщ удар със засилка, който обикновенно убива от раз целта,стига да я улучи. Crusader-ът със своята тежка броня може да блъсне и събори на земята своят противник, а стрелецът с арбалет да положи на земята огромен щит, зад който да се прикрие за да презареди.


Класовете

Archers – стрелците в играта са изключително полезни при обсадите и защитните мисии, и макар и уязвими в близък бой, могат да променят изхода на всяка битка от разстояние

Longbowman – стрелецът с лък е бърз и има 20 стрели в своят колчан. Лъкът стреля бързо, но не е твърде ефективен срещу тежкобронираните противници. Като специално умение, стрелецът може да разположи до себе си мангал и да подпалва стрелите си, увеличавайки своите щети. Има и оръжие за близък бой (къс меч, брадвичка, нож или бухалка) но не е особено ефективен с него

Crossbowman – арбалетът нанася по-големи щети от лъка, траекторията на снарядите му е по-лесна за предвиждане и като цяло е по-точен. Минусите са че се презарежда бавно и за целта трябва да стоите на едно място, освен това има по-малко амуниции (15)

Skirmisher – въоръжени с малък щит и къси копия или метателни брадви. Не толкова ефективни като стрелци, но далеч не толкова безполезни в близия бой.

Vanguards – най-бързоподвижните бойци в играта, нанасящи огромни щети за сметка на леката си броня и по-малкото точки здраве

Devastator – разполагащи с най-мощните двуръчни оръжия, за сметка на ограничението откъм второстепенни такива (могат да носят само къс нож). Имат и гърнета със запалимо масло, които могат да ползват като гранати.

Raider (любимците на автора) – единственият клас, който може да носи две двуръчни оръжия. Искате огромен меч за бързи и лекобронирани врагове, и тежката екзекуторска брадва за бавни бронирани цели? Това е вашият човек. Разполага и с рог, който при надуване временно възстановява живота на околните съотборници

Ambusher – използва леки и бързи оръжия, ударите които нанася в гръб причиняват 35% повече щети. Като бонус – има метателни ножове, които му дават ограничени стрелкови възможности.

Footmans – разполагащи със средна броня и широка гама от възможности, те са гръбнакът на всяка армия и предпочитания клас за начинаещи в играта

Poleman – разполагащи с набор от копия и алебарди, те имат най-голям обхват в близък бой. Могат да поставят капани по земята и да събарят враговете си, използвайки своите дълги оръжия

Man at Arms – средна броня, средно голям щит и среднотежки оръжия за една ръка. Бързи, почти колкото vanguard-ите и умението им да избягват удари презарежда 50% по-бързо

Field Engineers – нанасят двойни щети на сгради и вражески укрепления, могат да изграждат такива и да поставят капани. Силно ограничени откъм избора на оръжие.

Knights – бавни, тежкобронирани, носещи огромни щитове и тежки оръжия, рицарите са танковете на средновековното бойно поле.

Officer – използват тежки двуръчни оръжия и могат да лекуват околните съотборници. Най-бавноподвижния подклас в играта

Guardian – комбинацията от тежка броня и огромен щит ги прави най-издръжливите бойци на бойното поле. Оръжията им са много и разнообразни, но само за една ръка. Също като офицерите, могат да лекуват

Crusader – също много бавни, но с най-богат избор на оръжия от рицарите. Също така могат да използват ножове или брадвички за мятане и да хвърлят гърнета с горящо масло по враговете.

Оценка

Chivalry 2 е много добре замислена и почти толкова добре изпълнена игра, имаща потенциала да се превърне в летен хит. Графиката е на ниво, звукът е убийствен, сървърите са стабилни и пълни 24/7 няколко дни след премиерата.

Като човек който отчетливо предпочита сингълплейър игрите, с ръка на сърцето мога да кажа че Chivalry 2 е една от малкото онлайн игри, които наистина харесвам. Забавна е както за сериозен целодневен гейминг, така и да направиш 1-2 игри след работа.

Разбира се, перфектни игри няма и Chivalry 2 не прави изключение. Може да се поработи доста над баланса на различните класове и оръжия, защото някой са видимо по-добри от други.

Част от обещаните функции, като възможността PC и конзолни играчи да правят партита и играят заедно, не се включени за момента – и макар девелопърите обещават това да се случи на по-късен етап, е леко разочароващо.

В играта има много опции за къстомизация на почти всичко по вашият персонаж – от различни прически, татуировки и гербове, до елементи на бронята и оръжията, и за съжаление най-яко изглеждащите могат да бъдат закупени само с истински пари. Това не вреди на геймплея, но малко дразни.

Изключвайки тези малки минуси обаче, играта е класа и силно препоръчвам за горещите летни месеци. Стига толкова писане, бойното поле ме чака, а двуръчната ми брадва е гладна.