Непобедим в Starcraft 2 AI тласка науката напред

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Някой спомня ли си за AlphaStar? Изкуственият интелект, който стъжняваше живота и на най-закоравелите играчи в StarCraft 2? Оказа се, че компанията DeepMind която го е създала има много по-големи планове от това да разплаква геймъри.

Видео на най-новият им проект AlphaFold може да видите тук.

AlphaFold е новото отроче на компания, ползващо части от кода на остарелия AlphaStar, което в последно време прави изключително големи стъпки в разгадаването на пространственото разположение на белтъчните молекули и същевременно тласкайки науката със светлинни години напред.

Белтъчните молекули са изключително сложни по своя строеж и дори пред модерната наука все още има много неизвестни, свързани с техните функции и структура. Различни дефекти в белтъчните молекули стоят в основата на множество болести, за които все още няма лечение. Колкото повече информация относно белтъчните молекули събираме, разгадавайки тяхните тайни, толкова повече се приближаваме до откриването на лекарства за болести от най-различен характер.

Въпреки големият напредък който AlphaFold прави, от DeepMind признават, че все още са изключително далеч от крайната си цел. Не всички изчисления, който ИИ прави са на 100% точни, а освен това тепърва предстои да бъдат разкрити начините по които белтъците взаимодействат с молекулите на ДНК и РНК и как по-точно получените знания да бъдат използвани в медицината.