Гейм новини | 18 – 24 май | PC Mania

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Измина още една седмица на любопитни случки в света на гейминга, белязана у нас с дълъг уикенд, който да ни предостави повече възможности за виртуални забавления.

Ще започнем с въпрос – обичате ли безплатни неща? Предполагаме, че обичате. Обичан или мразен, Epic Games Store раздаде невероятно количество игри безплатно, доста от които бяха качествени първокласни заглавия, които обичайно не са на никак ниска цена. Ако следите безплатните игри от този магазин, може би си задавате въпроса “Каква е общата цена на предложените заглавия до този момент”? Е, тези дни стана ясно, че общата цена на всички игри, които са били пуснати безплатно до този момент, е около $2140. Сега умножете това по броя играчи, които се сдобиват с тези заглавия напълно безплатно и си представете огромната сума, която милиони геймъри по цял свят са спестили до този момент. Дали обаче дебненето на безплатни заглавия ще направи тези играчи клиенти е нещо, което ще разберем може би в края на годината, когато Epic би трябвало да обявят дали практиката ще оцелее и през следващата година или ще спре до тук.

Ако пък предпочитате наистина безплатните неща без никакви скрити уловки, винаги можете да се обърнете към модърите. Fallout 4: New Vegas е мод, опитващ се да пресъздаде оригиналния Fallout: New Vegas в по-модерния и красив енджин на Fallout 4. За него научихме за пръв път през 2017г., когато неговият екип ни показа кратко видео, колкото да ни хайпне, а също и да се похвали с динамичната метеорологична система на играта. През следващата година видяхме кадри на началните минути на New Vegas, пресъздадени 1:1 с оригинала в енджина на Fallout 4 и разбрахме как би изглеждала играта в завършен вид. Последва период на затишие, но тази седмица на официалния YouTube канал на Fallout 4: New Vegas беше публикувано доста интересно видео, подсказващо ни, че работата по мода тече с пълна сила.

Уви, не всички модъри през седмицата си вършеха работата с добри намерения: разбрахме, че модъри и хакери са залели Grand Theft Auto Online. През двата дни на предишния уикенд, сървърите на играта, освен че са били пренатоварени, са били налазени и от въпросните модъри и хакери, които обичат да правят неща като подкарването на скриптове, водещи до появата на стотици огромни самолети, крашове на сървъри или заключването на случайни играчи в клетки. Броят на хакерите нарасна драстично, след като играта стана безплатна. А по-лошото е, че те изобщо не се страхуват от банове и ограничения, тъй като активно се възползваха от периода, в който заглавието беше безплатно, като създават нови акаунти, вземат играта и след минути отново са в мрежата.

И друга популярна игра имаше проблеми със сигурността, но от различен тип – може би знаете, че популярната (но не с хубаво) защита Denuvo бе добавена към DooM Eternal през по-миналата седмица, с първия по-голям ъпдейт след излизането на играта. Според id Software целта на системата е била основно да предотврати използването на експлойти в мултиплеър режима, в частност при PC играчите. Без значение от намеренията на разработчика обаче, протестите срещу това решение избухнаха мигновено. Очаквано негативната реакция от страна на феновете бе толкова силна, че id Software са размислили по въпроса и ще премахнат защитата от играта със следващия РС ъпдейт.

Що се отнася до друга актуална тема – ремастерите, през седмицата научихме повече за два нови такива: макар да не беше кой-знае колко голяма мистерия, напълно се вдигна завесата над Mafia проекта, за който ви споменахме в предишния гейм преглед: Mafia: Definitive Edition ще излезе на 28-ми август. Тя представлява цялостен римейк на първата игра от поредицата, като тя вече ще върви на енджина на Mafia 3. Разбира се, това, което беше обявено бе Mafia Trilogy – комплект от трите игри. Уви (или за щастие), пълен римейк ще получим само на първата игра. Mafia II: Definitive Edition и Mafia III: Definitive Edition са ремастъри и са вече достъпни. Двете игри са напълно безплатни за всички Steam потребители, които притежават оригиналните версии.

Другата “съживена” игра е Command & Conquer Remastered Collection, от чието излизане ни делят две седмици! Колекцията трябва да се появи на 5 юни и ще поддържа модификации. Нещо повече – Electronic Arts проявяват доста нетипична за тях щедрост, давайки на играчите достъп до сорс кода на ремастрираната версия. Това ще позволи много по-лесното създаване на модове. За да е по-лесно за всички, играта ще има и собствена Steam работилница, в която модърите ще могат да качват и споделят своите проекти. Ако използвате Origin – ще можете да теглите всичко директно от специалното in-game меню.

Croteam от своя страна най-накрая повдигнаха завесата над дългоочакваната четвърта част от поредицата Serious Sam и играта изглежда… Serious-на! Макар кадрите, които CroTeam показаха, да не показват много, все пак виждаме достатъчно, за да сме развълнувани. По всичко личи, че някои неща, които до този момент съществуваха единствено във фенски модификации, най-накрая ще станат официална част от поредицата – възможността играчът да държи две оръжия едновременно, както и алтернативен режим за някои оръжия. Serious Sam 4 се очаква да излезе през август в Steam и Stadia. Все още няма точна дата на излизане, но предварителните поръчки са вече отворени.

Otherside Entertainment пък официално обявиха, че разработката на дългоочакваната System Shock 3 е била подкрепена от китайския конгломерат Tencent. Пътят на System Shock 3 до този момент бе доста труден, след като играта измина над четири години и половина в процес на разработка. Проектът бе обявен в края на 2015 г. Студиото нямаше сключен договор с издател, което затрудняваше работата по нея. Черешката на тортата бе вълната от напуснали служители по-рано тази година. След тази новина влиянието на Tencent се увеличава допълнително, след като гиганта вече има цялостна или частична собственост в Riot Games, Epic Games, Activision Blizzard, Ubisoft и множество други по-малки и големи студия.

Но стига сме гледали към заглавия, които ще можем да играем след време и да се насочим към нещо, което можем да опитаме още сега! Играта със карти Gwent, free-to-play предложението на CD Project Red, вече е налична и в Steam. Тя се ражда като странично занимание в Witcher 3, което да играете между основните мисии, но придоби голяма популярност сред феновете на играта. Впоследствие през 2017 тя беше пусната като самостоятелно заглавие за РС, преработена из основи, за да придобие повече стратегическа дълбочина. Новата версия налична в Steam предлага възможности за кросплей с версията в GOG, както и с мобилните версии за iOS и Android.

Останете с нас и се абонирайте за канала ни в YouTube за още гейм новини!

Автор: