Dungeons & Dragons: Krynn – Част 4

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 24 фев. 2020

В поредица от цели три статии ние Ви разказахме за доста ретро игри в серията Dungeons & Dragons. Тези по-стари заглавия бяха представени в пакет на GOG под името “Forgotten Realms – The Archives”. Игрите в пакета включват като цяло игри с т.н. Gold Box енджин. И макар пакетите с тези игри да бяха цели три, игрите с този енджин не свършват само с тях…

Представяме Ви още един, ултимативен пакет с още три класически заглавия, работещи под същия енджин “Златна кутия”. Добре де, ще кажете Вие. Щом тези игри са отново в Gold Box енджина, защо просто пакетите не са 4 вместо 3, за да е ясно кои са игрите в него? Добър въпрос. Има обаче една доста значима причина този допълнителен пакет с още 3 игри в него да съществува. Тя се съдържа във факта, че старите три пакети бяха в света на Forgotten Realms, от където и името на архива. А тези, по-нови три заглавия, вече разказват за съвсем друг D&D свят – този на DragonLance, познат у нас и като “Светът на Драконовото копие”. Тъй като да се изписва всеки път “драконовото копие” е дълго, на помощ идва и истинското име на света – този на Krynn.

И така, компаниите Strategic Simulations Inc. & MicroMagic inc. представят още три игри в познатия енджин, които се случват в света на Крин. Ето и поотделно за всяка една от игрите, включени в пакета:

Champions of Krynn (1990)

Основната история на света на Крин е разказана в няколко книги, издадени у нас и излезли в България и на български някъде около милениума. В момента тези книги могат да бъдат прочетени и безплатно свалени от сайта на Читанка. Достатъчно е да въведете, например, “Дракони на есенния здрач”, за да се запознаете с първата част. Те са написани не от един, а от двама автори – Маргарет Вайс и Трейси Хикман и са издадени в САЩ още в средата на 80-те. Със сигурност става дума за бестселъри, но по-важното е, че в тях читателят се запознава подробно със света на Драконовото копие. В книгата се разказва, че в Крин са се водили драконови воини и небето е почерняло от пушек, дим и огън от инвазията на могъщите гущери. Все пак, тези воини все някога свършват и настъпва примирие. Тук започва първата част на компютърната игра и играчът научава за Тъмната кралица, която се възражда в опит да подчини отново всички тези дракони…

Death Knights of Krynn (1991)

След като героите успяват да осуетят плана на Тъмната кралица в първата част, тя не се отказва от опитите си да ги. Тя изпраща по петите им Рицарите на смъртта в Крин и приключенията продължават. Тук нивото на приключенците е по-високо от началната игра и на играча са дадени опции да прехвърли героите си от първата част. Всъщност тези опции май само си съществуват, но при опит да бъркам и прехвърлям файлове в основната папка на двете игри, играта заби и ми даде грешка. Ето защо, моят съвет е просто да си направите съвсем нови герои за втората част.

The Dark Queen of Krynn (1992)

С тази част на играта (кръстена директно на “Тъмната кралица”) серията за Крин завършва с победа на героите, които (както се полага) са вече над 15-то ниво и възможностите им са почти като на полу-богове. В същия момент, всички онези неща, които писахме в предните статии, за книжните ръководства и справките в тях, важат за пълна сила и за тези три игри в тази серия. Малко или много, тези игри излизат в началото на 90-те и фактически са се продавали на флопи дискети. Ето защо не очаквайте кой знае каква детайлна информация за света на Крин, указана и показана в самите игри. Всички тези данни са дадени към книжките с ръководства, удобно сканирани в GOG за онлайн употреба. Добре е да си ги принтирате и прочетете, ако решите да играете!

С това всички игри в упоменатия Gold Box енджин вече наистина приключват. Но с това не свършват игрите на Strategic Simulations Inc. Тази компания също е разработвала (със съвсем друг и различен енджин) D&D игри в света на вампира на Ravenloft, както две игри във вселената на Dark Sun. Във всеки случай, за тях ще говорим по-нататък, а в следващите мои статии ще се насочим малко и към родния гейм development в България!

Автор: Дамян Yann Gamgee Христов