Топ 10 най-продавани заглавия в Steam за 2018

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 дек. 2018

Всяка година с наближаването на краят ѝ идва времето за равносметки, класации и други подобни неща и в пълна сила това важи и за гейм индустрията. Едва ли е възможно да се направи обективен и пълен преглед и подредба на заглавията, тъй като някои заглавия се предлагат през специфични магазини (Origin, BNet и други повече или по-малко известни), а също така трябва да се има в предвид и доминантното положение на Steam в сферата на дигиталната дистрибуция на игри. Затова нека прегледаме кои са най-популярните заглавия в платформата на Valve.

Battle Royale поджанрът е в своя апогей и това може да се съди по първото място, на което откриваме Playerunknown’s Battlegrounds. Играчите определено търсят кооперативно изживяване или поне това ни показва вторият в класирането: Monster Hunter: World. На трето място се нарежда петата част на неостаряващият екшън Grand Theft Auto 5. Манията по колите е повече от трайна и наличието на адекватно вплетени в геймплея превозни средства създава заглавия които се играят дълги години. Това разбираме не само от GTA5, а и от четвъртия в класацията – Rocket League.

На пето място откриваме Assassins Creed: Odyssey. Лично аз съм малко далеч от тази поредица, но явно UbiSoft са преосмислили развитието ѝ и сега тя се намира във възход, съдейки по позитивните ревюта и 84% одобрение. Шестото място в Steam класацията е заето от Insurgency: Sandstorm. Шутър нишата има постоянна нужда от реалистични заглавия с военна тематична насоченост, която нужда Rainbow Six, Ghost Recond и CS:GO явно не могат да удовлетворят, а CoD поредицата сякаш е абдикирала от всякаква връзка с реалността и продължава да излива sci-fi ориентирани продължения, които даже са все по-повлияни от Battle Royale манията.

Като заговорихме пак за нея – на седмо място по популярност се нарежда DLC-то за PUBG: “Survivor Pass: Vikendi“. Веднага след него, на осмо място, но все пак в челната десетка (и въпреки негативните ревюта)  се нарежда ATLAS. Дали концепцията за open world survivor игра не допада на играчите или конкретно това early access изживяване – можем да разберем само ако се въоръжим с търпение и изчетем ревютата, които те дават.

В края на списъка с десетте най-популярни игри са Borderlands: The Handsome Collection (на девето място) и Divinity: Original Sin 2 – Definitive Edition (респективно – на десето). Ето кои са двадесетте най-продавани игри в Steam, подредени в списък:

01. Playerunknown’s Battleground
02. Monster Hunter: World
03. Grand Theft Auto 5
04. Rocket League
05. Assassin’s Creed: Odyssey
06. Insurgency: Sandstorm
07. Survivor Pass: Vikendi (DLC за PUBG)
08. Atlas
09. Borderlands: The Handsome Collection
10. Divinity: Original Sin 2 – Definitive Edition
11. The Witcher 3: Wild Hunt GOTY Edition
12. Black Desert Online
13. Football Manager 2019
14. The Forest
15. Total War: Warhammer 2
16. Dead by Dailight
17. Rainbow Six: Siege – Year 4 Pass
18. Sid Meyer’s Civilization VI Gold Edition
19. Stardew Valley
20. Rust

Автор: Георги Кацаров