Книга-игра: Кръвта на зомбитата

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 24 сеп. 2014

Чували ли сте за Иън Ливингстън? Сериозен виновник е за разпространението на Dungeons & Dragons в Европа, създател на Games Workshop (Warhammer), CEO на Eidos Interactive (Deus Ex, Tomb Raider, Thief, Legacy of Kain, Hitman, Just cause), създател на дузина настолни игри. Освен всичко това той е от ключовите фигури за книгите-игри. Преди повече от тридесет години, заедно със Стийв Джаксън, създава серията Битки Безброй (Fighting Fantasy), придобила култов статус по цял свят, включително и в България. По случай тази годишнина излезе най-новата негова книга-игра „Кръвта на Зомбитата“.

„Лудият мегаломаниак Гингрих Юр иска да отприщи армия от уродливи зомбита срещу света. Трябва да бъде спрян, ордата му – сразена. В това приключение на живот и смърт от решенията, които ТИ взимаш, зависи съдбата на света. Можеш ли да оцелееш, или и ТИ ще се превърнеш в зомби?”

Какво ще ви предложи тази книжка? Накратко:

 – почивка в злокобен замък, с нула звезди и с няколкостотин зомбита за персонал, силно мотивирани да ви извадят карантиите;

 – всякакви благинки, с които да им откажете учтиво – от бухалка и пистолет до автоматичен трион, гранати и тежка картечница;

 – няколко свръх-злодея, за които нищо няма да научите от мен (добре де, освен за Гингрих Юр);

 – един брой мацка за спасяване, както си му е реда;

 – много, много болка;

Битките се постоянни, но само с няколко хвърляния ги преминавате (живот и здраве), което се дължи на олекотената система и идва като много свежо разнообразие от типичните за ББ дълги схватки. Елементът с обикалянето, разучаването, че и картографирането на мястото пък си е абсолютно класически и освен ако нямате нечовешки късмет ще имате доста да разучавате опасностите, преди да се справите успешно с това приключение.

Относно литературата – не очаквайте дълбок сюжет, развитие на персонажи, морални дилеми и общочовешки драми. Вкратце, или разпарчатосвате зомбита, или те вас. Въпреки това може да се отбележи, че книгата все пак е повишила качеството на описанията спрямо старите представители на поредицата. Илюстрациите пък са много и меко казано страхотни.

Та, ако ви сърбят ръцете, можете да поръчате книгата от ТУК.

Автор: Ал Торо