Властелина не е единственият властелин

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Едва ли има по-голям фен от „Властелинът на пръстените“ от мен. Добре де, сигурно преувеличавам – маниаци колкото искаш на теми и неща, каквито пожелаеш. Чел съм всичко, написано от Толкин, гледал съм всички екранизации поне по 20 пъти и съм изиграл всяка една игра, която се е появявала с марката The Lord of The Rings. Може би по-луди фенове са само онези, които владеят синдарински. А такива има, бъдете сигурни, при това сред нашето родно Толкин-общество.

Но като гледам резултатите в нашата анкета, няма как да не ме хване яд. Хора, „Властелинът на пръстените“ може и да е поставило основните на фентъзи жанра и да е сред най-великите произведения от този тип. Но далеч не е единственото.

Вземете за пример една друга велика поредица, като „Песен за огън и лед“. Жалко е, че трябва да придобие масова популярност покрай своята екранизация и по-специално – чрез сериала „Игра на тронове“ на HBO. Велик, между другото. Но не бива да забравяме, че е направено по не по-малко велика книга.

А това е само началото. В анкетата на сайта са едва една мъничка шепа от епични фентъзи епоси, които не отстъпват по нищо на произведението на Толкин. И всеки от тях допринася с нещо свое за развитието на жанра, който е актуален и до ден днешен.

Забелязвам една притеснителна тенденция. Че хората мразят да четат, това е факт. Но че чуват за велики неща, едва когато Холивуд благоволи да ги екранизира, или някоя гейм-компания ги превърне в игра, това е още по-жалко. Хора, не се затваряйте в черупката на Властелина. Той не е единственият властелин. Очакват ви толкова много други светове – мрачни и приказни – че свят ще ви се завие. И тук не включвам евтините книжлета по WarCraft, Diablo и StarCraft, целящи да изстискат до последно даден печеливш бранд.

Автор: Владимир Тодоров