Най-чаканите игри на 2011 – част II

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Време е да видим кои са и останалите любопитни и многообещаващи заглавия, с които новата 2011-та година ще ни зарадва.

Dragon Age II

Производител: BioWare
Издател: Electronic Arts
Излиза на: 8 март

Трябва да си призная, че първоначално имах доста сериозни резерви към Dragon Age II. За мен лично първата игра, окачествявана като духовния наследник на Baldur’s Gate, бе нещо, близко до истинското съвършенство. И всякакви промени по него граничат с еретизъм.

Но в крайна сметка, поне от излезлите трейлъри до момента, по всичко личи, че Dragon Age II ще бъде нещо наистина велико.

Може би най-сериозните промени са свързани с бойната система. Вземете тази от първата част, бийте й една инжекция с адреналин и ще получите Dragon Age II.С други думи – продължението ще бъде значително по-хекендслеш ориентирано. Но същевременно това не означава, че няма да можем да спираме играта на пауза и да издаваме тактически команди на трите основни класове герои – воин, мошеник и магьосник. Просто BioWare ще ни дадат възможност да изиграем Dragon Age II и като класическа екшън-приключенска касапцница, в която ще се бием буквално като истински спартанци.

Mass Effect 3

Производител: BioWare
Издател: Electronic Arts
Излиза на: края на 2011

2011 ще отбележи излизането и на последната част от епчината научнофантастична одисея на Шепърд. Този път обаче битката за Вселената ще бъде пренесена директно на… планетата Земя.

И според BioWare действията ни в първите две части ще имат много по-голям ефект върху историята от третата за разлика от Mass Effect спрямо Mass Effect 2. Стига да сте запазили своите сейвове, разбира се. Прост пример за това са любовните взаимоотношения на Шепърд. Ако в Mass Effect той е заформил връзка с индивид с някого, но във втората част е избрал да бъде с друг човек, то това ще има сериозни и негативни последствия върху връзките му в тройката.

Що се отнася до геймплея – сред основните цели на компанията, поставени за третата част, са създаването на по-богати ролеви елементи, повече опции по време на битка и по-комплексни врагове. Стискаме им палци да ги постигнат!

The Elder Scrolls V: Skyrim

Производител: Bethesda
Издател: Bethesda
Излиза на: 11 ноември

Уважавам компании като Bethesda. Вместо да ни дразнят години наред с порции от картинки, трейлъри и дневници на разработчика и да ни разочароват с поредица от забавяния, още с първия анонс на своя следващ проект обявяват и датата на неговото излизане. И на всичкото отгоре тя е в рамките на 1 година Точно така – шест години след Oblivion – Skyrim се задава с пълна пара. И можем да очакваме петата част на великата ролева поредица на 11 ноември тази година.

Skyrim ще се захранва от различен графичен енджин, разработен от самите Bethesda. На този етап все още няма картинки от проекта, за да видим как точно ще изглежда. Но защо ли съм убеден, че Skyirm ще бъде истински визуален шедьовър.

Що се отнася до историята – малко неща са известни до този момент. Очевидно е, че действието ще се развива в Скайрим – северна провинция на Тамриел, дом на нордите. Също така историята ще разказва за драконородния, ще включва чисто нов език, създаден специално от Bethesda, ще бъде директно продължение на Oblivion, а в центъра на нея като основен враг ще стоят драконите.

Първата по-подробна информация за Skyrim ще бъде разкрита във февруарския брой на GameInformer. Очакваме го с нетърпение!

Batman: Arkham City

Производител: Rocksteady Studios
Издател: Warner Bros. Interactive Entertainment
Излиза на: есен 2011

Batman: Arkham Asylum се превърна в едно от най-великите екшън-приключения от трето лице. Съвсем логично бе да последва и продължение.

То ще излезе извън пределите на лудницата Аркам, за да ни пренесе в сърцето на Готам. Именно там е създаден нов „град” за престъпната сган от мрачния комикс.

За щастие Rocksteady нямат намерението да променят коренно успешната формула. Напротив – те ще надградят всеки един от иначе почти перфектните елементи в оригинала. Като за начало – светът на Arkham City ще бъде пет пъти по-голям от Arkham Asylum. Също така, за да запазят някакъв елемент на развитие, Батман ще стартира своето приключение с (почти) всички джаджи, с които разполагахме и в края на Arkham Asylum. Не на последно място – можем да очакваме и мултиплейър режим, за който можем смело да предположим, че ще представлява своеобразен кооп между Батман и Жената котка.

Guild Wars 2

Производител: ArenaNet
Издател: NCsoft
Излиза на: 2011

Игра, която няма нужда от представяне. И думите на Майк О’Браяън говорят сами за себе си:

 „Първото нещо, което трябва да знаете за втората част е, че този път няма две мнения по въпроса – това е MMORPG. То ще предложи огромен, постоянно развиващ се, жив, социален свят, изпълнен с поразително разнообразие от дейности – бойни и небойни. В Guild Wars 2 ще откриете толкова голяма дълбочина на геймплея, че никога няма да се чудите какво да правите. Така че ако обичате MMORPG игрите, ще обикнете и тази. Но ако мразите традиционни MMORPG-та, тогава непременно трябва да пробвате втората част, тъй като, подобно на Guild Wars, GW2 не попада в капаните на традиционните заглавия. Не изсмуква живителните ви сили, принуждавайки ви да гриндите до полуда. Не ви кара да прекарвате часове в приготовления, за да започнете да се забавлявате наистина. Тя просто ви позволява да се забавлявате на момента. А, и разбира се – няма месечни такси.“

Разбира се – с това списъка на най-очаквани заглавия на 2011 далеч не се изчерпва. Към него можем да добавим и Diablo III, ако изтеклата преди време информация се окаже вярна (за края на годината), Torchlight 2, Star Wars: The Old Republic, поредния Mortal Kombat и разбира се – Thief 4, ако плановете на неговите производители са насрочени за настоящата година.

По всичко личи, че 2011-та ще бъде велика в гейм-отношение. Не мислите ли?

Автор: Владимир Тодоров