Таблет: Augen Gentouch78

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 дек. 2010

Напоследък думата „таблет” като че ли има почти магическо значение, което автоматично превръща всеки един продукт в тази категория в пазарен хит. Всъщност това не е така, защото има и доста модели, които не заслужават вниманието и най-вече парите на потребителите. Един от потенциалните провали е Augen Gentouch78 7”, който масово бе посрещнат с ниски оценки. За да се уверим дали наистина е така и да предпазим читателите ни от погрешна покупка, ние също ще го разгледаме.
 
С цена под 200 долара Augen Gentouch78 7” безспорно е нискобюджетно предложение, насочено към потребителите, които поради една или друга причина не могат да отделят по-солидна сума. В кутията му ще откриете самия таблет, ръководство за употреба, добре изглеждащ кожен калъф за съхранение, захранващ кабел и два USB кабела. Коженият калъф е елегантен и има отвори отстрани, които позволяват да зареждате таблета или да използвате USB портовете, без да махате калъфа.

Екранът е 7-инчов, но за съжаление резистивен. Общият вид на таблета е някак евтин, но при тази цена чудеса не могат да се очакват. Дизайнът е максимално опростен, като целият уред е издържан в черно и единствено името на производителя и модела е изписано със сребърни букви.

Отзад има поставка, в която ще откриете стилуса на таблета, но той също не е с добро качество, защото се огъва прекалено.

Отстрани са разположени няколко порта – USB 2.0, microSD, 3.5 мм. аудио жак за стандартни слушалки, както и бутона за стартиране. Изненадващо е, че на същия панел пише и HDMI, но такъв порт просто няма. Слотът за microSD картата пък се отваря адски трудно и няма как да се справите с пръсти. Вземете някакъв остър предмет, с който да натиснете капачето и се молете да не издраскате таблета.

Augen Gentouch78 работи с Android OS 2.1, която е предварително заредена. Процесорът му е RISC TCC8900 на 800 MHz, който е създаден специално за уреда. Въпреки това бутването отнема почти 60 секунди, което е твърде много. Оперативната памет е 256 MG DDR2, а вградената – 2 GB. Безжичната връзка става посредством стандарта IEEE 802.11b/g, който е малко ограничаващ, но ще ви свърши работа.

Вградени в операционната система са браузер, калкулатор, часовник, Android PDF viewer, iReader, медиа плейър и Skype. С тяхна помощ може да отваряте почти всички стандартни формати файлове като mp3, mp4, rmvb, jpg, bmp, gif, txt и pdf. Интерфейсът им пък е познат на всеки, който е използвал телефон с Android.

За съжаление популярни Google приложения като Gmail, Gtalk, Google Maps и др. отсъстват. Таблетът не е в състояние и да подкара повечето от забавните игри, на които бихте могли да се радвате. Липсата на хардуерен бутон за регулиране на звука означава, че всеки път трябва да използвате бутоните на плейъра за това.  
 
Augen Gentouch78 7” е далеч от съвършеното. Той има доста пропуски, някои от които могат да бъдат обяснени със съотношението цена-качество, което просто ви задължава да си затворите очите, но други са по-сериозни. Таблетът не е наистина лош сам по себе си, просто не е за онези, които биха искали да се сдобият с такова устройство и то да работи перфектно, задоволявайки всичките им изисквания и нужди. Ако обаче сте готови да преглътнете някои липси и не разполагате с повече пари, Augen Gentouch78 7” може да бъде един разумен избор.

Автор: Филип Станиславов