5 неща, които Хироши Ямаучи даде на гейминга

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Тази седмица светът си взе “сбогом” с бившия президент на Nintendo Хироши Ямаучи – човекът, чието влияние оформи гейм индустрията такава, каквато я познаваме и обичаме днес.

Ямаучи, който почина на 85 години, бе начело на Ninty от 1949 до 2002 г., когато се оттегли в полза на сегашния лидер на компанията Сатору Ивата. По време на тези 53 години той трансформира Nintendo от скромен производител на карти за игра до глобална компания за видео игри.

Ако сте геймъри, Хироши Ямаучи по един или друг начин е оставил своя отпечатък върху вас. Ето пет неща, които със сигурност засягат всички ни.

Шигеру Миямоту

През 1977 г. Ямаучи наема на работа Шигеру Миямоту, който без преувеличение може да бъде описан като най-големият визионер и дизайнер в гейм индустрията. Тогава тъкмо започва прехода на Nintendo от бизнеса с карти към видео игрите. Едва ли трябва да отбелязваме, че този ход е донесъл огромни дивиденти.

За своята длъжност Миямоту е интервюиран директно от Ямаучи и президентът на Nintendo възлага на младия дизайнер проекта, който води до създаването на Mario и Donkey Kong. След това Миямоту ще създаде още легендарните поредици The Legend of Zelda, Kirby, Pikmin, Metroid, Earthbound и F-Zero и дори участва в разработването на оригиналните Pokemon игри, които популяризират японската култура в Съединените щати.

И всичко това благодарение на Ямаучи, който пръв вижда творческия пламък в неизвестния, но надъхан младок.

NES и SNES

Ямаучи-сан лично наблюдава всичко, което се произвежда в Nintendo – от играчки и фигурки до игри и хардуер – повече от 5 десетилетия. По това време компанията му пуска на пазара както игри, така и битова техника като прахосмукачки например. Но най-важният хардуер, който носи марката Nintendo са две конзоли – Nintendo Entertainment System (Famicom в Япония) и Super Nintendo (Super Famicom).

След успеха на Donkey Kong в аркадите, The Big N се заема да завладее пазара на домашни конзоли с NES и SNES. Техните наследници Nintendo 64 и GameCube също имат успех, но никой не е доминирал индустрията така както ранните конзоли на Nintendo. С ексклузивни игри, създадени от Миямоту, който не може да бъде достигнат от друга компания, NES и SNES и до ден-днешен имат едни от най-солидните каталози сред домашните конзоли.

Гейм индустрията. Ни повече, ни по-малко

Плановете на Ямаучи за NEW и SNES са от полза не само за Nintendo, но и за цялата гейм индустрия. Добре известен факт е, че след т.нар. “сапунен мехур на Atari”, който се пука в началото на 80-те години, повечето хора считат, че домашните конзоли са си отишли завинаги.

Но противно на логиката, а и на съветите на мнозина, Ямаучи взима решението да пусне NES, който вече се представя успешно като Famicom в Япония, в Северна Америка през 1985 г. Към 1990 г. продажбите на NES са повече от тези на всички предишни конзоли взети заедно. Към 2012 г. от конзолата са продадени над 60 милиона бройки и NES напълно сама успява да върне към живот западналия пазар на домашни конзоли. Останалото, както се казва, е история и всеки геймър я знае.

Портативният гейминг

Наследството на Ямаучи се простира отвъд домашните конзоли. Ако днес се забавлявате с Uncharted: Golden Abyss и Mario & Luigi: Dream Team, пък дори и с игри на смартфони и таблети, това е така защото PS Vita и 3DS дължат всичко на оригиналния Game Boy.

Легендата разказва, че Ямаучи наел създателя на Game Boy Гунпей Йокой, който по онова време работел в Nintendo като… портиер. Но президентът на компанията видял една от играчките, които Гунпей изработвал в свободното си време, харесал я и дал шанс на своя служител. Йокой създал Game&watch системите, както и класиката Game Boy. В началото той дори надзиравал работата на Шигеру Миямоту, а на него дължим и противоречивия и изпреварил времето си Virtual Boy.

Глобалното наследство на The House of Mario

Под ръководството на Сатору Ивата Nintendo пожъна успех с Wii (третата най-продавана конзола в историята), DS (втората най-продавана конзола) и 3DS (най-добре продаващата се в момента конзола). Но корените на този успех се зародиха при управлението на Ямаучи. От Game Boy до самия Mario, Nintendo трайно се настани в домовете и сърцата на милиони геймъри по цял свят и от всички възрасти. И днес дизайнерите на компанията черпят вдъхновение от герои и идеи, които са започнали от времето, когато начело е бил Ямаучи. А творческите гении, наети от него, се издигнаха до висините на гейм индустрията и продължават да бъдат едни от най-добрите дизайнери. Днес компанията има сериозна конкуренция в лицето на Sony и Microsoft, но Nintendo продължава да бъде вярна на корените си и да се води от може би най-трайната и най-правилна максима – да правиш видео игри, които са забавни за всички. Въпреки че комерсиалния успех и благородната визия не винаги вървят ръка за ръка, Nintendo винаги ще има своите фенове.

Хироши Ямаучи вече е в друг замък, но наследството му остава живо.

Автор: Иво Цеков