3D монитор: Philips 236G3DHSB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 окт. 2012

След като дълго време бе смятан просто за готина и малко непрактична  екстра, днес стереоскопичното 3D бавно, но сигурно се настанява в живота ни. Настанява се и в последните модели телефони, джобни конзоли, телевизори и проектори, и изобщо всички устройства, предназначени за забавление. Не правят изключение и мониторите, като доскоро единственият начин да се радвате на 3D образ беше наличието на nVidia активни очила и 120Hz монитор. Някои неудобства на тази технология (скъпите очила с ограничено зрително поле, нуждата от батерии, допълнителният инфрачервен излъчвател и нуждата от точно позициониране срещу него, неприятният примигващ ефект при отклоняване на образа и т.н.) и попречиха да намери място в сърцата на геймърите и там остана празнина, предназначена за стереоскопичното 3D…  В този смисъл, новият Philips 236G3DHSB идва в точния момент.

Както всеки друг монитор, 236G3DHSB има всички типични мониторни качества – 23 инчов екран с LED подстветка и 16:9 съотношение с FullHD 1080p резолюция. Контрастът е стандартния за новите модели 20 000 000:1, а яркостта – 250 нита на квадратен метър. Панелът поддържа и sRGB цветово пространство, което е полезно на занимаващите се с графичен дизайн. Интересен показател е ъгълът на виждане, който е 176/170 градуса при C/R>10 и 80/12 градуса в 3D режим. На практика това означава, че имате 3D в повече от половината хоризонтален ъглов диапазон, което пък ще ви позволи да стоите пред екрана свободно, без да търсите “златна” позиция, в която образът е най-добър. В допълнение, скоростта на матрицата е 2 ms, което ще удовлетвори изискванията и на най-запалените геймъри. Все пак, независимо дали сте почитатели на потапянето в компютърните игри или връхлитането в последния холивудски кинохит, този монитор е създаден да ви служи еднакво добре. Качеството на 3D е много високо – картината е стабилна, благодарение на пасивните очила не трепти, и когато сложите 3D очилата наистина получавате усещането, че образът излиза от екрана, за разлика от старите 3D монитори, при които изглеждаше като в кутия. Мониторът също може да конвертира стандартен 2D образ в 3D, макар и с променлив успех в зависимост от качеството на филма.

Ако притежавате игрална конзола като PlayStation 3, ще имате още  един повод да се зарадвате на страхотните заглавия от каталога на Sony,  които се отличават с 3D визия. Достатъчно е само да включите конзолата  през един от двата налични HDMI порта с 1.4а поддръжка и да сложите  очилата. Същото се отнася за други конзоли, Blu-ray или HD плейъри, както и за настолния ви компютър или лаптоп.

 За да бъде сигурна, че предлага най-високото възможно качество на  образа, Philips е оборудвала Philips 236G3DHSB със собствената си  SmartImage технология, която оптимизира показателите на дисплея съобразно това, което гледате във всеки един момент. Това означава, че  различни показатели като контраст, яркост и наситеност се изчисляват и  настройват автоматично според конкретните условия и картина, която се  възпроизвежда. Ако държите на икономичното гледане, то с режима  „Икономия“ може да постигнете едновременно приемливо качество при  минимален разход на енергия. А онези то вас, които държат на природната  съобразност определено ще се зарадват да научат, че дисплеят не съдържа  живак и минимизира вредата върху околната среда през целия си работен  цикъл.

 Въпреки че стереоскопичният гейминг все още се приема като нещо от типа „прекалено сложно, за да е готино“, Philips 236G3DHSB е олицетворение на това,  което той трябва да бъде – ефектен и лесен за възприемане. Триизмерният образ е плавен, а съвместимите очила са съвсем леки, удобни и евтини, като спокойно може да се използват пасивни очила от Philips телевизор. Късно се сетихме да пробваме с IMAX очила, но вероятно мониторът щеше да работи и с тях. Philips са се постарали да направят от 236G3DHSB един функционален мултимедиен център, който да задоволи киномани, геймъри и просто потребителите, които ценят добрия образ и високите, но достъпни технологии..

Автор: