Across the Obelisk – Ревю – за РС

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Декбилдърите стават все по-многобройни и разнобразни. Ясно ми е, Slay the Spire беше страхотна игра и със своята популярност отвори нова пазарна ниша за подобни заглавия. Все пак, може би не трябва всяка седмица да излизат по 2-3 игри от същата кръвна група.

Та към темата на тази статия – Across the Obelisk е roguelite deckbuilder rpg добавяща доста приятната опция да играете в co-op. Да, точно така, до 4-ма играчи могат да играят заедно, всеки поемайки ролята на един от до 4-мата герои в екипа, и редувайки се в походовите битки. Това,стига да имате приятели с които да играете, добавя доста свежест във вече поизчерпаният жанр. Но какво друго ни предлага играта, и достатъчно ли е за да я закупим?

Кралството се нуждае от герои!

Навръх 16-я си рожден ден, принцесата на кралство Серентия е отвлечена! Не само това, но и придворния магьосник изчезва с нея, оставяйки доста въпроси относно връзката си със събитията.

След като кралските рицари се оказват некомпетентни в откриването на принцесата, едно става ясно – нужни са герои под наем. Четири на брой, ако трябва да сме точни.

Across the Obelisk е стандартен roguelike deckbuilder – правите си парти от герои, събирате им карти с магии и умения, избирате си път до финалната цел и избивате всичко по пътя. Звучи просто, нали? Само че нивото на трудност тук е доста завишено, а и има 1-2 нововъведения които правят преживяването малко по-различно от, да речем, Slay the Spire.

4×4

Първото което трябва да направите, е да изберете своето парти от четирима приключенци, измежду класическите фентъзи класове – tank, scout, mage и priest. Както може би предполагате, танковете носят на бой, скаутите нанасят големи щети с отрова и bleed, priest-овете лекуват и така нататък. Това обаче, е само основата.
В началото разполагате само с по един герой от всеки клас, но напредвайки в играта и изпълнявайки различни куестове, можете да отворите още 12 (по три от клас) които предлагат малко по-различна тактика.

Прасето кардинал Отис например, въпреки че може да лекува, е по-добро в това да защитава своите съотборници и да премахва от тях различни вредни ефекти. Инатливото джудже Grukli е танк, който изцяло загърбва трупането на броня, и нанася унищожителни щети – стига да успеете да го задържите живо. Въоръжената с китара жаба-бард Вас…Густав пък има свой специален набор от бойни песни, с които надъхва и лекува съотборниците си, или пък подлудява враговете.

Лесна за научаване, трудна за овладяване

Deckbuilder игрите често са трудни, това важи с пълна сила и за Across the Obelisk. Всеки от героите има силни и слаби страни, по над 90 различни карти (които малко или много ще получавате на случаен принцип) а отделно на всяко вдигнато ниво, имате избор между два перка за всеки персонаж. Почти без изключения те са много полезни, така че за да бъде приключението ви успешно, трябва да опознаете играта, враговете и различните взаимодействия между героите. За пример дори стартовия лечител Reginald има различни пътища за развитие – може да лекува, може да го ползвате за support които да бъфи съотборниците си, а всъщност с малко мисъл можете и да нанасяте огромни щети с неговите light магии. Освен това, макар и стандарта да е по един представител на четирите класа, това не е задължително – можете дори да се пробвате с четири танка или четирима магове, ако ви влече.

Освен това картата е различна всеки път, така че дори да си мислите че сте планирали перфектните тестета карти, може просто да попаднете на врагове, които са имунни вида щети на които разчитате най-много.

Не стига това, но и определени битки ви дават възможност да включите опцията “obelisk corruption” която прави враговете доста по-силни, но пък ако победите ви дава уникални награди – като опция да подобрите част от своите карти безплатно, или пък повече ресурси с които да пазарувате в града.

А, да,и разбира се – играта има нива на трудност. Точно 17 на брой, и повярвайте ми, дори първото не е разходка в парка.

Roguelike елементи

С други думи, често ще ви се налага да започнете своето приключение отначало, и тук се намесват елементите взаимствани от roguelike игрите.
Опита който трупате, позволява на героите ви да вдигат ранкове, което им дава достъп до екстри като различни костюми и гърбове на картите, но освен това и до перманентни perk points с които да повишавате статистиките им, видовете щети които нанасят а понякога и им дават специфични нови умения. С други думи, след няколко поражения героите ви ще станат забалежимо по-силни, и току-виж успеете да се справите с непреодолимото доскоро препятствие.

Освен това, част от ресурсите които печелите при всеки опит се пренасят за следващия – до три пъти поред. Така може би си струва да загубите веднъж-дваж, за да си подсигурите ново начало с достатъчно ресурси да купите всички карти и предмети които ви трябват.

Като бонус, с ресурсите си можете да подобрявате и градовете в играта, добавяйки нови услуги или правейки вече съществуващите такива (като ъпдейта на карти) по-евтини. Тези подобрения също са перманентни, и част от тях са повече от полезни.

Оценка

Across the Obelisk е доста приятен представител на жанра, който без да блести с нищо, гарантира доста часове забавление. Добавете опцията да играете с приятели в co-op (като всеки ръководи един или повече от героите) и кефът става пълен.

Ако харесвате подобен тип игри, то определено си струва да погледнете Across the Obelisk – и сравнително ниската и цена е само още една причина за това. Хайде сега ви оставям, защото се опитвам да си “отворя” гномът спец по електрически магии Wilbur – мисля че съм измислил перфектното тесте за него…

Прочетете още нещо

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x