Warner Bros. Pictures представя “Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор”

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Професор Албус Дъмбълдор (Джуд Лоу) знае, че могъщият черен магьосник Гелърт Гринделвалд (Мадс Микелсен) крои планове да завземе магическия свят. Старо обещание пречи на Дъмбълдор да се изправи сам срещу него и затова поверява опасната задача на магизоолога Нют Скамандър (Еди Редмейн). Той ще трябва да поведе екип от магьосници, вещици и един смел мъгъл-пекар на съдбовна мисия, която ще ги срещне със стари и нови фантастични животни и ще ги изправи срещу растящия легион от последователи на Гринделвалд. Когато залогът е толкова голям, колко дълго още може Дъмбълдор да стои настрани от конфликта?

Предишната част на „Фантастичните животни“ завършва песимистично. Главният антагонист – черният магьосник Гелърт Гринделвалд, в чиято роля преди гледахме Джони Деп, произнася гръмка реч за това, как ще изчисти света на вълшебниците и ще предотврати ужасите на надигащата се Втора световна война. Според него това може да стане само ако магьосниците вземат властта нас мъгълите. Мнозинството подкрепя речта на злодея, и даже една от главните героини, Куини, минава на негова страна.

В „Тайните на Дъмбълдор” Гринделвалд продължава пътя си към властта. Той планира да стане следващия президент на Международната конфедерация на магьосниците – лидер на всички вълшебници в света. Черният магьосник успява да убеди бюрократите да опростят престъпленията му и да го утвърдят като официален кандидат за поста.

За какви тайни на Дъмбълдор става въпрос в заглавието на филма? Локализираното заглавие на филма не предава напълно неговата същност. Във филма не става въпрос за тайната на един член на фамилията Дъмбълдор, аз за тайните на цялото семейство.

Първата тайна е свързана с отношенията между Албус и Гринделвалд. Още в първата сцена Албус признава, че е бил влюбен до уши в приятеля си и затова се е съгласил на кръвна клетва. Албус винаги е подкрепял Гринделвалд, докато не разбира колко жестоки всъщност са неговите възгледи. Втората тайна е свързана с произхода на Кридънс, който се оказва, че е Дъмбълдор.

Западната преса сдържано казва, че “Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор” се смята за по-добра от предишната част, но като цяло сюжетът е доста безформен. Героите във филма трябва да изпълняват случайни задачи, за да победят магьосника Гелърт Гринделвалд – това само по себе си изглежда добре на хартия, но на екрана се превръща в набор от сцени без връзка.

Критиците не одобряват и това, че един от най-известните магизоолози, Нют Скамандър, вече не е главен герой във филма. В „Тайните на Дъмбълдор” той е само персонаж, чиято функция почти не влияе на сюжета.

Похвала заслужава художественото оформление на филма – костюми и декори, а също така и изпълнителите на главните роли, особено впечатляващ е Мадс Микелсен в ролята на магьосника Гелърт Гринделвалд.

Финалът на “Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор” намеква, че филма ще има продължение. А и Дж. К. Роулинг и  режисьора  Дейвид Йейтс още преди време планират заснемането на пет части на «Фантастичните животни».

Прочетете още нещо

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x