since 1998
  • Играй си играта, човече!

Аз съм запален фен на FPS, някак си обичам да вървя само напред и да “пуцам”. Това е и първото ми впечатление за играта, която ще Ви представя днес, KINGDOM of the DEAD. Класически шутър от първо лице, събрал в себе си всичко най-добро от характеристиките на прародителите на този жанр Doom (1993) и Doom II: Hell on Earth (1994). Ако сте фен на тази неподправена класическа атмосфера, задължително трябва да дадете шанс на творението на американците DIRIGO Games.

KINGDOM of the DEAD дава оригиналното виждане на създателите си за този жанр, като цялата визия е изградена от уникални черно-бели визуални елементи в стил химикал и мастило. Така те създават ужасяващ геймплей свят, в който играчите се осмеляват да воюват в смъртоносна битка срещу все по-нарастващата армия на Смъртта. Но нека караме по ред…

Историята

Агент Чембърлейн, професор, превърнал се в армейски генерал, сега работи за тайна правителствена програма, известна като GATEKEEPER. Основната им цел е да победят наскоро упълномощения Смърт и неговата непрекъснато нарастваща армия от мъртви. След войната армията наСмърт набъбва с новобранци от двете страни. Неговата новооткрита сила му позволи да започне офанзива срещу отслабеният свят. Дори сега той организира тайно нахлуване, докато събира чудовищата си в сенките на града. Докато те се готвят да се издигнат от ада и да пробият от най-дълбоките кладенци, ями и крипти, само вие, като агент Чембърлейн, можете да намерите техните врати и да спрете изчадията му да влезнат във вашия свят. Така вече разбрахте задачата – ще ловувате Немъртви някъде из Източното крайбрежие на САЩ.

Настройките

Тук е и един от големите проблеми в играта, трудното нагласяне на контролите. Ако сте играч, който не играе със стандартните контроли (W,S/AD) и прилежащите около тях копчета, ще видите трудност, или поне докато не успеете да настроите правилните за Вас копчета. За мен това не е ок. Друга забележка, прогресът в играта е праволинеен и го маркирате, чрез знак на определени от разработчиците места. Но тука идва и уловката, не можете да запазите играта си и на другия ден да започнете от мястото, до което стигнали предишния ден. Трябва да изиграете всичко от начало, което прави превъртането на играта доста трудно, особено на средно или най-високото ниво на трудност.

Арените на битките

Вашето приключение се развива на 3 арени (играете ги по ваш избор, те НЕ са една след друга!):

Замъкът това е най-класическото място където може да трепете орди от немъртви и други изчадови създания. От стандартните зомбита, през такива които стрелят с оръжия, монаси, изстрелващи огнени енергийни топки и космати топки, които също използват също такива снаряди. Най-опасните обаче са хрътките, които са много бързи и резки в движенията си и трябва да сте светкавични във вашите реакции. Просто казано, враговете Ви дебнат от всеки ъгъл, ниша и дупка. Тясното пространство е допълнителен елемент, който пречи на вашето оцеляване. Максимата е “Бързи, смели и сръчни”, само така може да оцелеете. Финалните битките са с гигантски червеи (подобни на тези от филма Дюн) и орди от прежди от изброените твари. Желая Ви успех, ще Ви е нужен. Аз доста се поизпотих, за да катурна финалня бос…

Криптата всичко в тази арена е повлияно от египетската митология и обстановката ви кара да се пренесете в древен Египет. Това е най-тясното место в играта и трябва добре да прецизирата начина си на игра, за да оцелеете на тази арена. Определено тя не ме изненада особенно, но много трудно се стига да финалната битка и ще ви трябват доста муниции, за да излезете победител от нея.

Мелницата най-добрата арена според мен. Всичко е издържано в готик стил, музиката, атмосферата, цялостното усещане от това ниво ме спечелиха за каузата KINGDOM of the DEAD. Аз изиграх играта в класическата и черно-бяла версия и това ниво ме спечели точно в този си изчистен и просторен вид.

Финалната битка тук е с гигантски прилеп и е доста трудна, като изисква доста муниции и притежаването на картечницата за да можете да преодолеете този бос.

Оръжията

Всеки шутър не може и без своите “пуцалки”! В KINGDOM of the DEAD те са класически револвер, двуцевка, карабина (нещо като снайпер в тази игра) и картечница. Всяко от изброените оръжия ще ви служи вярно и в хода на играта ще видите неговите предимства и кога е удачно да го използвате. Това зависи какъв тип играч сте за това оставям сами да се изненадате колко богати възможности ви дават тези оръжия в играта.

Добавям и готината Ви опция в “мелетата”, на разположение имате меч, който унищожава по един прекрасен начин, всичко до което се докосне.

В заключение KINGDOM of the DEAD е една доста приятна “пуцалка”, направена с нисък бюджет, но събрала всичко добро от времената на стария Doom или игра, която ни връща тръпката от по-добрите стари времена. За това си позволявам да й дам толкова висока оценка. Лично аз съм задоволен и ви приканвам, идвайте и да запретваме ръкави, за да избием армията на Смърт и да спасим Света. Както винаги.

Прочетете още нещо

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x