Топ 5 гейминг лаптопи за 2021 година

 since 1998
 • Играй си играта, човече!

Само допреди няколко години притежанието на геймърски лаптоп минаваше за много екстравагантна и смела постъпка. Причината за това беше, че повечето от тези преносими компютри, нито бяха съвсем преносими, заради солидните им размери и килограми, нито пък бяха достатъчно мощни и удобни, за да предложат топ преживяване в компанията на любимите ви игри, което да може да се сравни с добрата десктоп конфигурация.

Напоследък обаче тази ситуация започва да се променя и производителите на лаптопи малко по-малко започват да се движат в правилната посока. Новите модели все по-често притежават шасита с нелош дизайн, при това завидно тънки, екрани с висока скорост на опресняване, и всичко това в комбинация с достатъчно мощен хардуер, който превръща тези машини не само в добър вариант що се отнася до гейминга, а и все по-често за нуждите на ежедневния потребител с по-високи хардуерни изисквания. 

Ето и кои са най-добрите геймърски лаптопи за 2021, според колегите от The Verge!

 1.  Asus ROG Zephyrus G15

Тези от вас, които притежават Asus ROG Zephyrus 14, могат да потвърдят, че това е една чудесна машина. Не напразно се задържа доста дълго време като един от основните претенденти за сърцата на потребителите в сферата. А с малко по-голям корпус и екран, и много по-добри параметри, новият ROG Zephyrus G15 определено е един от най-добрите 15 инчови геймърски лаптопи за годината. 

С тегло под 2 кг. това е един от най-леките 15 инчови геймърски лаптопи на пазара, които можете да купите. Добрата новина е, че мобилността, която предлага ниското тегло, не води до значими компромиси по отношение на неговата производителност. Машината е въоръжена с най-добрите мобилни процесори, които Intel и AMD предлагат и бърз 165Hz QHD (1440p) дисплей. Като резултат успява да се справи дори с най-тежките ААА заглавия, при това на QHD резолюция и с перфектни цветове. 

Но този лаптоп не е добър само за игра. Звукът, който се лее от шестте колонки, вади добри ударни и бас, а клавиатурата и тъчпада щракат приятно. Asus ROG Zephyrus 15 притежава и батерия за лаптоп, която издържа умопомрачителните за такъв клас машини 8 часа (по данни на производителя). 

ROG 15 Zephyrus не притежава вградена камера и при всички случаи не е от най-евтините на пазара, но е чудесен вариант за гейминг и ежедневно ползване. 

2. RAZER BLADE PRO 17

Blade Pro 17 предлага повече от задоволителна производителност, но това дори не е неговата основна суперсила! Това, което наистина го отличава, е че някак успява да съчетае нечовешка мощност с тънко и атрактивно шаси. Дебелината му е само 2 см. И има нужда само от едно зарядно, което в общи линии ви позволява да го разнасяте напред-назад, без да трябва да правите компромис с мощността или да увеличавате шанса от сдобиване с гръбначно изкривяване.

Ако ще ползвате лаптопа изцяло за гейминг, можете да вземете модела с 300Hz дисплей – най-високият рефреш рейт, който можете да получите при лаптоп към момента. Ако пък смятате по-скоро да ползвате машината и за игри, и за работа, можете да се спрете на варианта с 120Hz тъчскрийн дисплей. И двата модела вървят с програмируема клавиатура, която внася малко цвят в модела, без да го прави твърде шарен, за да ви е срам да го носите и в офиса. 

Цената му никак не е ниска, но пък и това, което получавате в замяна не е малко.

3. ASUS ROG STRIX G15 ADVANTAGE EDITION

Това е един от малкото геймърски лаптопи, които предлагат комбинация между процесор и видео карта от AMD. Резултатът е, че производителността му не отстъпва значително от вариантите, които разчитат на nVidia графичен процесор, но консумацията на електричество е ниска и съответно животът на лаптоп батерията – дълъг. Колегите от The Verge споделят, че са успели да играят повече от час на Red Dead Redemption 2 преди да се наложи да вържат отново лаптопа към електрическата мрежа. Когато пък се ползва в не дотам натоварен режим, лаптопът изкарва внушителните 8 часа между две зареждания, благодарение на ниската консумация и достатъчно мощната батерия за лаптоп.  

4.  DELL G5 15 SE

Dell определено привличат сериозен интерес с този модел, чиято цена на пръв поглед изглежда съмнително ниска. Моделът може да се закупи за под 2000 лв., което е наполовина по-малко от доста от геймърски модели, но въпреки това, купувайки го няма да направите големи компромиси. Вярно, че G5 15 SE идва само с 60Hz диспей, който не е върха на айсберга, но пък останалият хардуер (най-вече AMD Ryzen 7 процесорите) спомагат за повече от прилично представяне при 1080p резолюция, с която можете да подкарате своите любими игри. 

Лаптопът на Dell е въоръжен и с портове, които не се срещат при всички конкурентни модели. Сред тях са Mini DisplayPort, HDMI и Ethernet. Накратко, според TheVerge, ако търсите добро съотношение между цена и качество, Dell G5 15 SE е вашият правилен избор. 

5. RAZER BLADE 15 ADVANCED

15 инчовата версия на Razer Blade може да не е толкова мощна като 17 инчовата, но за сметка на това определено е по-прагматичният вариант. Ако търсите добре балансирана комбинация между производителност и мобилност, Blade 15 е добър избор. И той е екипиран с най-бързите процесори на пазара и има вариант с 300Hz дисплей, но тежи само 2.1 кг. при 1.7 см. дебелина. Това го прави съизмерим с по-универсални модели като например Dell XPS 15. 

Клавиатурата е удобна и с подсветка на всеки бутон, а тъчпадът е голям и удобен за работа. Основният проблем, който се появява основно при гейминг е температурата, която на моменти развива лаптопът. И то не само на процесора, а се усеща и по цялото шаси, което може да е дразнещо през летните месеци. 

Ако тези 5 предложения не са ви достатъчни, ето и една класация за най-добрите геймърски лаптопи, според www.tomshardware.com

 1. MSI GE76 Raider
 2. Asus ROG Zephyrus G14
 3. Razer Blade 15 Advance Model
 4. Alienware m17 R4
 5. Acer Nitro 5
 6. Acer Nitro 5 (Alternate Configuration)
 7. Asus ROG Strix G15 Advantage Edition 
 8. Asus ROG Strix Scar 17 G733
 9. Lenovo Legion 5 Pro
 10. Asus ROG Zephyrus Do 15 SE GX551

Прочетете още нещо

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x