Мишка SteelSeries Prime

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

SteelSeries искат да позиционират своето Prime семейство мишки като едни от основните претенденти в битката между ултра-леките геймърски мишки и с отличните си показатели, основният представител на серията е добре позициониран да заеме челна позиция. Нека обаче да видим дали някои особености и забележки около цената няма да променят това.

Да започнем с външния вид – за разлика от супер нестандартната SteelSeries Aerox 3, обектът на това ревю SteelSeries Prime, е със значително по-консервативна визия. Някои дори биха казали – твърде консервативна. С черния си изчистен изглед (предлага само в черно) и една единствена LED светлина по себе си, тя не би изглеждала не на място във всеки средностатистически офис. Ако сте играч, който не се интересува от визията на мишока си, това е напълно ОК – само отбелязваме, че ако предпочитате периферията ви да има известна “уау” качество, при Prime то по-скоро липсва.

Мишката е с профил, подчертано фаворитизиращ хората, използващи дясната си ръка за боравене с мишка. Сравнително едра е, но с тегло от едва 69 грама това едва ли ще е проблем. Разполага с шест бутона – стандартните два, колелце, два отстрани и един за смяна на чувствителността. Последният се намира отдолу, което прави трудна промяната на CPI-то по време на игра, но поне на нас никога не ни се е налагало да сменяме чувствителността на мишката в движение.

Що се отнася до чувствителността, ще отворим една скоба – в последно време стана прието тя да се измерва в единици, наречени CPI – Counts Per Inch, а мерната единица DPI – Dots Per Inch, често срещана преди, в момента се смята за неправилен показател. От SteelSeries твърдо се придържат към това мнение и дават показателите на своите мишки в CPI. Всъщност това звучи логично: CPI показва движението, на което е способна мишката – CPI от 800 да кажем означава, че преместване на устройството с един инч (2.54 см) ще премести курсора с 800 пиксела на екрана. DPI от друга страна се използва например в печатарството и показва колко точки могат да се поберат в една линия, дълга един инч, което действително е малко странна мярка за една мишка. Казваме това, гледайки стара мишка на Razer, на която стойностите ясно са описани в DPI, така че цялото объркване не е просто някакво неразбиране на лаици в интернет.

Та в този ред на мисли, сензорът на Prime достига до 18 000 CPI, и можете да го настроите през софтуера на SteelSeries през интервали от 50. IPS (Inches per Second) показателят на Prime пък е 450 – с 50% по-добър от този на Aerox 3. Чрез CPI бутона под мишката имате пет предварително зададени профила, които освен чувствителността променят за малко и цвета на колелцето, единствената светеща част по мишката. Петте профила са 400 CPI (сменяща цвета на лилав), 800 CPI (син), 1200 CPI (зелен), 2400 CPI (жълт), 3200 CPI (червен). Малко след като направите избор, колелцето се връща в основния си цвят – оранжево. Разбира се, можете да направите промени по цветовете чрез споменатия вече софтуер. Двата основни бутона пък са сертифицирани до 100 милиона клика, така че са доста издръжливи, но на нас ни се сториха и доста шумни. Това, разбира се, е въпрос на лично усещане, но поне в нашите уши цъкането беше с една идея по-цъкащо, отколкото бихме искали.

Prime има и безжична версия, но при вариантът с кабел, който изпробвахме ние, кабелът може да се разкача. Идеята е да можете да я пренасяте по-лесно, ако пътувате някъде с нея, може би на турнир или на LAN парти за новото Diablo II: Resurrected (това беше уловка: D2R няма LAN). Кабелът е с покритие, което не се закача лесно за повърхността на бюрото ви, а в края си е стандартно micro USB, макар че накрайникът му е странно триъгълен.

SteelSeries Prime е един много солиден мишок, който може да заеме достойно място сред периферията на всеки геймър, но при цена в момента от над 130 лв. у нас остана чуденето дали мишката дава достатъчно. Да, стабилна е, с добро качество и добри технически характеристики, но нека не се залъгваме – никой няма да използва целия потенциал на 18000-ния сензор, така че тези цифри са повече за хвалба. Все пак, не смятаме, че ще съжалявате, ако се спрете на Prime.

Прочетете още нещо

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x