Mortal Kombat: Филмът

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Нека да започна с това, че като малък аз бях абсолютен фанатик на тема Смъртоносна битка. Изгледал съм оригиналния филм незапомнен брой пъти. Научих се да цитирам репликите в него, преди да ги кажат актьорите.

Ако можех законно без родителско разрешение да си сменя името на Съб Зиро (или Суб Зеро, както го произнасях тогава), щях. Казвам това, за да стане ясно колко съм привързан към поредицата и конкретно филма.

А що се отнася до другия филм… Няма да говорим за другия филм.

Предвид, че вече повече от година всички ходим като персонажи от Mortal Kombat,

съвсем в реда на нещата беше да се появи и нов филм по темата. Живеем в ерата на преоткриването на не особено добре забравени стари неща от една страна и на опитите да се харесаме на китайския пазар от друга. Това е нещо, в което Mortal Kombat е добре позициониран – поредицата игри и всички останали неща, свързани с нея, все още живеят в съзнанието на масовата аудитория, макар и не в толкова голяма степен, колкото преди – не познавам човек над 25-годишна възраст, който да не знае мелодията на оригиналната Смъртоносна битка. От друга страна, това че приблизително половината актьори са азиатци и шарените специални ефекти са добър залог за успех в Китай. Така че, лентата има всички маркери за финансов успех. Но дали е добър филм?

Историята на Mortal Kombat в най-общи линии е, че съществуват множество светове, които постоянно се опитват да се превземат един друг. Поради мистични закони, наложени от Древните богове обаче, това не става по традиционния начин – с армия и така нататък – а чрез биткаджийски турнир, наречен Смъртоносна битка. Различните светове изпращат най-добрите си бойци, които да се съревновават с бойците на другите вселени. Ако един свят спечели десет поредни Смъртоносни битки, то той получава правото да се обедини със загубилия. Към настоящия момент в сюжета, адският свят Outworld е спечелил девет турнира и му остава още един, за да превземе Земята. Това беше предисторията и на предишния филм от 95-та година, това е предисторията и сега. Тук обаче приликите между двата филма в общи линии приключват.

Въпреки цялата митология за турнира,

персонажите прекарват целия филм в опит десетото издание да не се проведе. Историята се върти около това, че Outworld, бидейки лошите, се опитват да отстранят земните бойци преди изобщо да се е стигнало до официалното съревнование, с всичките му правила и усложнения. Един от въпросните бойци е Коул Йънг – ММА боец с родилно петно във формата на драконът – символ на Mortal Kombat. Коул е получил това петно, тъй като е далечен правнук на човека, който по-късно ще се превърне в Скорпиън, но не подозира за ролята си в цялата схема. Съответно е доста изненадан, когато той и семейството му биват нападнати от мистериозен боец, който владее леда – Би-Хан, по-известен като Съб Зиро.

Това, което следва, е бързо събиране на някои от най-знаковите персонажи от вселената на Mortal Kombat, като Соня Блейд, Джакс Бригс, Лу Кенг и Кунг Лао, които се изправят срещу “лошите”, представени от Кабал, Горо, Рейко и Нитара. Рейдън и Шанг Цунг, които ще разпознаете като нещо като лидери в двете фракции, също присъстват, но не участват в битките твърде много.

Историята на филма очаква доста от зрителите.

Ако не сте навътре с предисторията на Mortal Kombat игрите, ще ви бъде изсипано голямо количество разказвателно съдържание без контекст – различни светове, древни богове, стари вражди, турнири… А нека бъдем честни, дори голяма част от феновете на играта не знаят всичко това, тъй като я използват по предназначение – като възможност да се сбиеш с приятелите си виртуално, без да се интересуват от по-дълбоките сюжетни елементи. Дори по някаква причина да знаете всичко това, пак има нови неща за научаване – Коул е изцяло нов персонаж, който не присъства в нито една Mortal Kombat игра до момента, а е вкарана и нова концепция за нещо, наречено “аркана”. Това е названието на специалните умения на различните персонажи – например способността на Лу Кенг да изстрелва огнени кълба от ръцете си е неговата аркана. Това също е нов термин, въведен от този филм, който не присъства в игрите до момента. Всичко това не е задължително минус, просто имайте предвид, че филмът е сравнително тежък откъм експозиция.

Въпреки всички тези сюжетни елементи, които би трябвало да ни закотвят към вселената на Смъртоносна битка, филмът просто не се усеща като Mortal Kombat. Решението действието да се развива преди турнира или вместо турнира е огромен минус – цялата същност на Mortal Kombat е в това, че двама противници се изправят един срещу друг и се бият, докато единият не победи другия. Това е нещо, което въпреки различните си кусури, филмът от 95-та година улови добре. Бойните сцени в настоящия филм от друга страна почти винаги са групови – добрите са в масов бой с лошите, като камерата прескача от един двубой към друг на всеки три-четири тупаника. Това от една страна е объркващо чисто визуално, а от друга прави филмът да се усеща не като Смъртоносна битка, а като произволен филм със супергерои. Вземете произволна бойна сцена от произволен X-Men филм (без Logan, Logan съкваше, deal with it) и ще видите същата хореография – едни хора със суперсили се бият срещу други хора със суперсили. Вземете произволна бойна сцена от някой от последните Avengers филми и ще видите същото.

Това generic усещане се прехвърля и върху музиката.

Всеки знае оригиналната мелодия на Mortal Kombat. В този филм тя е осъвременена, но вдъхновението на оригинала си личи. Що се отнася до останалата част от музиката обаче…

Само на мен ли ми се струва, че съвременната филмова музика е загубила цялата си душа и звучи еднакво? Не говоря за плагиатство, мелодиите със сигурност са различни, но усещането им е едно и също.

Що се отнася до специалните ефекти, те са на добро ниво, въпреки, че няма нещо изненадващо или зашеметяващо. Например няма нито една визуално впечатляваща сцена, която да ви накара да си кажете “уау, искам да видя повече от това място”. Повечето сцени на открито ще ви накарат да си кажете “уау, ето значи как изглежда изоставена уранова мина”. Ако търсите кървища, такива има в задоволително количество, със забележим скок във втората половина на филма. И въпреки, че е въпрос на личен вкус, на мен не ми хареса начина, по който са реализирани ефектите на Съб Зиро – вместо изчистени парчета лед, повечето му атаки се състоят от групирани малки кристалчета лед и сняг, което поне в моите очи го караше да изглежда не като леден нинджа, а като Капитан Скрежко.

Филмът завършва с подчертана заявка за продължение,

като загатва и завръщането на един от основните персонажи в играта, чиято липса със сигурност е била забелязана от феновете на играта, когато изброявах участващите персонажи. Дали това продължение ще се реализира зависи как ще се представи настоящата лента, но откровено казано аз не бих бил особено тъжен, ако не се реализира. Mortal Kombat 2021 не е ужасен филм и не съжалявам, че съм го гледал, но не е и особено интересен филм. Персонажите са едноизмерни – или добри, или лоши (с едно изключение, където преминаването към другата страна е планирано като голямата “изненада” на филма), битките са нещо, което сме виждали вече десетки пъти и така или иначе са твърде кратки. Сюжетът уж разказва историята на галактическа битка, простираща се върху десет поколения, но всъщност се разгръща за няколко дни и в крайна сметка май нищо не е окончателно решено.

Решението главният герой да е изцяло нов персонаж е напълно ОК и аз нямах нищо против Коул Йънг. Но въпреки, че му се отделя най-много време, той реално не е по-специален от останалите герои – не е Избраният или нещо такова, просто е внук на популярен персонаж. Интересно е също, че авторите на серията видеоигри NetherRealm Studios не са обявили планове да го добавят към най-новото заглавие Mortal Kombat 11, а най-логично беше това да се случи заедно с премиерата на филма. Изборът на останалите герои е малко спорен – аз например трябваше да проверя в уикито коя е Нитара. Изобщо, от целият филм се носи едно усещане за “not great, not terrible”, което е достатъчно за кратко развлечение за събота вечер, но като площадка, която да изстреля нова Mortal Kombat поредица… не знам. Ако сте фенове на поредицата и/или искате да подкрепите киноиндустрията, която пострада доста през изминалата година – гледайте го. Просто имайте предвид, че ако не го гледате, не изпускате твърде много.

Прочетете още нещо

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
krnl
BTroblox extension
PGsharp
Arceus X
Hydrogen exploit
JJSPloit
Hdo Box
Revanced
balena etcher
gacha art
Aurora Store