Bit Dungeon+

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Roguelike жанрът преживява истински ренесанс, но точно това прави намирането на читава игра в морето от заглавия (както РС/конзолни, така и мобилни) додста трудно. Започвайки като безплатна игра за уеб браузъри и след това пусната от Kinto Games и Dolores Entertainment като платено дигитално, включително Android и Steam, Bit Dungeon+ е roguelike, който в същото време се вдъхновява частично и от The Legend of Zelda и серията Diablo, за да осигури по-компактен, но усъвършенстван геймплей в добрите традиции на жанра. Въпреки, че 16-битовият порт за Xbox One подобрява с малко съществуващите версии на заглавието, той се играе еднакво добре и на голям телевизор.

Поемайки ролята на обикновен смъртен, един или двама геймъри са натоварени да спасят душата на любим човек, който е бил заловен от демони. Започвайки само с меч и един ключ, за да отключите вратата на килията си, безименният герой трябва да се пребори с безкрайни орди от дяволски зверове, да събира повече ключове и да ъпгрейдва както бронята, така и оръжията си, за да станат по-силни и в крайна сметка да унищожат финалния бос.

С Bit Dungeon + е много лесно да започнеш да играеш. Всичко се свежда до това да победите всички врагове в една стая, за да получите ключ и след това да преминете към следващата стая по ваш избор, като изберете една от заключените врати, за да минете през нея. Продължете, докато се достигне червена врата, и влезте, за да започнете битка с бос, ако смятате, че сте подготвени за предизвикателството. Повторете го достатъчно пъти и накрая ще успеете. Независимо от това колко лесно може да звучи, заглавието е подкрепено от много интересни идеи за геймплей, включително възможността за надграждане на базовите статистически данни на героя, както и посещение на задължителния магазин в подземията, за да купите отвари или нови оръжия.

Това са някои от нещата, които правят Bit Dungeon + очарователно roguelike приключение. Постоянното търсене на по-добри оръжия и брони е основна движеща сила по отношение на прогреса; убиването на скелети, чудовища и магьосници води до по-добри оръжия с увеличени статистически данни. Ако откриете сандък с брадва, която се окаже по-добъа от меча ви или шлем, който пък е естетически по-приятен от вашия, едно натискане на бутона ще екипира този нов елемент. Враговете също оставят пари от време на време, които може да се използват в магазина на тъмницата.

Друг стимул да се проучи всяка стая на тъмницата е, за да се намери жизненоважни “орбове” за ъпгрейд. Тези кълба предлагат три различни области за подобряване на базовата статистика на вашия герой – атака, здраве и критичен удар. Те падат от време на време, когато прочистите дадена стая, като играчът може да избере само един кълбо. Същото правило важи и ако сте двама играчи, което означава, че ще трябва да решите кой какво кълбо взима и кога. Екипировката и парите също се разпространяват по един и същи начин в кооперативния режим, изисквайки играчите да помислят върху това, което събират.

Нивото на изпипване на битките е също толкова впечатляващо. Главният герой е в състояние да атакува, блокира и използва магия. Атаката може да бъде захранвана със задържане на А, за да отприщи още по-мощна атака, и може още да бъде използвана, за да се движите по-бързо, докато удряте около себе си. Магическата атака се зарежда в помещение между тъмниците. Накрая, щитът, когато се държи нагоре, се използва главно за спиране на входящите удари и атаки от разстояние. Ще трябва бързо да се научите, че отбраната е жизненоважна част от оцеляването от стая в стая, в противен случай ще бъдете наказани.

Предизвикателството, което предлага Bit Dungeon +, е разделено на три нива на трудност. Има и отделен безкраен режим, който превръща играта в състезание срещу часовника. Враговете се различават в битката – някои са стрелци с дълги стрели, докато други са силно бронирани рицари. Има и гигантски скелети, с които да се справяте, както и змийски босове с няколко глави, които да победите. Предизвикателството в зависимост от нивото, на което играете, е диктувано много от начина, по който използвате оръжията си. Ако сте в състояние да блокирате с щита преди пороя от огнени топки, подобряването на героя ви става много по-лесно с течение на времето.

Bit Dungeon+ е готина и в ко-оп, и самостоятелно. Графиката е приятно пикселизирана, а трудността не е прекалена. В това заглавие има много преигравателна стойност – така де, replay value – и благодарение на лесния и интуитивен геймплей, това го прави достъпна игра, към която да се върнете отново и отново.

Bit Dungeon+ е налична в момента за PlayStation 4, Xbox One, Wii U и РС. Кодът ни бе предоставен с любезното съдействие на Dolores Entertainment.

Автор: Юри Попов

Прочетете още нещо