Battlefield 1

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 05 ное. 2016

Да представиш адекватно ужасите на Първата световна война, като в същото време създадеш развлекателен продукт за домашната конзола, не е лесна задача. За щастие, с Battlefield 1 студиото DICE е подходило по един зрял и пълен с уважение начин, създавайки най-добрата игра от поредицата от времето на Bad Company 2 насам.

За пръв път в историята на серията, кампанията в Battlefield 1 не се върти само около един герой или една история. Вместо това, тя е разделена в шест отделни сценария, които се развиват в различни страни и на различни етапи от конфликта. Всичко започва с едно доста силно въведение и без да издаваме излишни моменти, трябва да кажем, че интрото е много солидно, кара ни да се замислим върху войната и вероятно ще остане в историята като един от най-запомнящите се начини да стартирате една игра.

Война по избор

Хубавото е, че може да започнете игра от всеки сценарий, който искате, тъй като те не са пряко свързани помежду си. Ако си падате по танкове, Battlefield 1 има какво да ви предложи. Същото се отнася и за въздушния бой, а не е пропуснат и сценарий от типа “сам срещу всички”, какъвто често срещахме в шутърите дълго време. Епизодичният характер дава нужното разнообразие и ви помага никога да не се занимавате с нещо прекалено дълго.

Самите сценарии не са особено дълги (всеки сценарий има около 5-6 мисии), но презентацията е отлична и помага да се потопите в атмосферата. Музиката също е изкючително добра, както и озвучението.

Ако кампанията показва възможностите на DICE да създава добри истории и впечатляваща презентация, мултиплейърът без съмнение е онова, което мнозинството геймъри очакват. С радост можем да кажем, че Battlefield 1 има солиден онлайн режим, който запазва динамичния характер на сингъл кампанията и въвежда усещането за истински масови битки. Особено зрелищно е присъствието – по традиция – на различни бойни средства като самолети, танкове, дирижабли и др. Да свалите с хиляди усилия един гигантски дирижабъл и да видите как чудовщно се сгромолясва на половината карта наистина е вълнуващо.

Напред към мултиплейъра!

Тук намират място всички познати от поредицата режими, включително Conquest и Rush и ако се чудите дали днес те са толкова забавни, колкото ги помните от преди време, отговорът е – абсолютно! Промените идват под формата на два нови режима, наречени Operations и War Pigeons. Operations позволява същата динамика нападатели-защитници като Rush, но вдига залозите като разпростира битката по няколко карти в една игра. Очакват ви продължителни битки, които траят повече от час. На свой ред, War Pigeons е вариант на Сapture the flag, при който два отбора се борят за контрол и трупане на точки. Този режим не изглежда толкова сериозен на фона на останалите, но пък дава възможност за битки в малки мащаби, така че да си поемете дъх по-лесно.

Този път и малко критика

Все пак, онлайн играта в Battlefield 1 има и два неприятни момента. От една страна, дизайнът на картите е неравномерен – някои като Argonne Forest например, веднага хващат окото, но пустинните карти пък не впечатляват нито визуално, нито като разнообразен геймплей. Равният и обезлесен терен дава прекалено предимство на снайперите, а при липсата на прикрития престрелките често пъти не са забавни.

Другият ни коментар е относно т.нар. Battlepacks. Въпреки че тази система бе опростена от Battlefield 4 насам и не е толкова free-to-play по характер, тя все още означава, че прогресът към нови опции за кустомизация зависи повече от късмета, отколкото от уменията, което по принцип е нечестно като система за награди. За някои това може и да не е проблем, но имайки предвид, че Battlefield 1 е ААА заглавие на съответната цена, не трябва да го пренебрегваме.

Като цяло, Battlefield 1 е игра, която само печели от дългогодишния опит и талант на DICE като водещо в мултиплейъра студио. С изненадващо зрялата си кампания, студиото се доказва и като сподобно на по-затрогващи и автентични истории, а онлайн играта е завладяваща както винаги. При пазар, пълен с игри, които акцентират върху бъдещето, е освежаващо, че завръщането в историята се оказа добър ход за Battlefield 1 и поредицата и от това геймърите само печелят.

Ревю копие на Battlefield 1 за PlayStation 4 ни бе любезно предоставено от нашите приятели и партньори от верига гейм магазини “Пулсар”

Автор: Александър Рангелов

Прочетете още нещо