Need for Speed

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

След като през 2014 г. ЕА за пръв път от години не пусна нова Need for Speed игра, следващото заглавие в класическата рейсър поредица определено се очакваше с голям интерес. Шведското студио Ghost Games действително се е постарало да предложи една комплексна игра, която понякога изглежда прекалено силно се опитва да бъде “готина”, но сама по себе си е рейсър с добри качества. Затова без да губим време, тръгваме по дирите на среднощните виртуални гонки с копие от играта, любезно предоставено ни от Пулсар.

В основата си, Need for Speed е аркаден рейсър, наподобяващ на класически издания от серията като Underground и Most Wanted. Вашият дом е Вентура Бей – експанзивен мегаполис с широки булеварди, криволичещи улички, индустриални зони и намръщени планински склонове в покрайнините. Всяко едно кътче от голямата карта може да бъде посетено и нито едно трасе не е заключено, дори когато се състезавате. Индикаторът усложливо ви показва идеалната траектория, но свобода за импровизация има. Освен това, трябва да бъдете доста внимателни на моменти, защото не е изключено да се окаже, че след един грешен завой просто не карате по правилното трасе. Самото управление определено е аркадно, но трябва да внимавате, защото колите понякога са изненадващо трошливи при допира с мантинела.

Начинът по който протича геймплея в Need for Speed ще бъде добре познат на всеки рейсър фен. В началото избирате между една от възможните коли и бавно и упорито започвате да си проправяте път в света на уличните състезания. Във всеки един момент на картата има по няколко налични мисии – както основни, така и странични. След успешното им завършване се отварят нови, а самите вие качвате нива и отключвате нови части за визуални и технически модификации на колите си. Разнообразието от варианти в това отношение е доста голямо и може да прекарате дълго време в гаража, пробвайки не само козметичните, но и техническите модове. Рецептата е изпитана и въпреки, че не внася нищо ново, е реализирана добре.

Що се отнася до визията, нека го кажем направо – играта изглежда страхотно. Във всеки един детайл – от локвите по улиците до галактиката от светлини в нощното небе над големия град – си личи, че Need for Speed наистина е next-gen игра. Въпреки, че всички състезания се провеждат през нощта, динамична промяна на времето има; в един момент е пълен мрак, а в друг сякаш слънцето е на път най-сетне да се покаже на хоризонта. Ако играта позволяваше и състезания през деня щеше да бъде наистина страхотно, но и така средата е особено красива и разнообразна.

Като всяка игра, Need for Speed не е лишена и от недостатъци. Практически първото нещо, което ще ви направи впечатление, е историята, представена под формата на live action сцени с реални актьори. Всички те наистина заслужават адмирации за начина, по който се справят с ролите си, но нека го кажем направо – подобен подход просто не е на място в игра като тази. Не че включването на история е лошо, напротив – това дава основата на всичко друго, но просто точно този тип презентация не е подходящ и изглежда крайно не на място.

Говорейки за презентация, интерфейсът в Need for Speed е излишно натруфен и повече наподобява на Facebook страница, отколкото на видео игра. Почти непрекъснато ви бомбандират телефонни обаждания, на които да отговорите и изслушате, кратки съобщения, постове и всякакъв тип информация. Идеята очевидно е да се създаде модерен интерфейс, наподобяващ социална мрежа и ако имате доста приятели онлайн, сигурно не е чак толкова лошо, но всеки един, който просто иска да се наслаждава на играта със сигурност ще се подразни от този интерактивен пълнеж.

Като цяло, Need for Speed е доблестно усилие, което идва в един труден за поредицата момент. Под малко изкуствения повърхностен слой се крие компетентен и атрактивен рейсър и просто трябва да проявите мъничко търпение, за да стигнете до него. Да, Ghost Games няма да спечели никакви награди за иновации, но в това няма нищо лошо, след като отново получаваме една добре направена игра, способна да задоволи изискванията на всеки един фен на аркадните рейсъри.

Need for Speed е налична в момента за PS4 и XBOX One, а през пролетта ще излезе за РС.

Автор: Филип Станиславов

Прочетете още нещо