Batman: Arkham Knight

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 апр. 2015

Може и да не ви се вярва, но игрите за Човека-прилеп далеч не започват с поредицата на Rocksteady. Нещо повече, през годините е имало някои много прилични заглавия – според ограниченията на съответния хардуер, разбира се – като Batman: Rise of Sin Tzu за PS2, GameCube и XBOX или пък Batman: The Brave and the Bold за Wii. Факт е обаче, че едва когато се появи серията Arkham геймърите почувстваха, че наистина имат пълен контрол върху супергероя и се възползваха от неговите бойни и стелт умения, пресъздадени по особено грациозен начин.

След като остави Arkham Origins на друго студио, титулярят Rocksteady се завръща на кормилото на поредицата с нейния next-gen дебют – Batman: Arkham Knight. Това ще бъде последната игра на талантливото английско студио, което си извоюва името именно с въпросната поредица. Между другото, единствената друга игра на Rocksteady е PS2 ексклузивът Urban Chaos и ако имате възможност, може да я пробвате, защото също е нелошо заглавие.

Но да се върнем към Batman: Arkham Knight.

Място на действието

В годината след смъртта на Жокера в Arkham City, улиците на Готъм са нехарактерно мирни. Тъкмо когато гражданите на мегаполиса започват да се наслаждават на настъпилото затишие се оказва, че то действително е пред буря. Появява се Scarecrow с неговия план да си отмъсти на Batman и предизвиква масова евакуация от града, след като го обсипва с токсични бомби. Именно това поставя основите на поредната схватка за Човека-прилеп, който отново ще бъде озвучен от специалиста Кевин Конрой.

Самият Брус Уейн също не е пропилял последните 12 месеца, даже обратното – така например, той има напълно нов костюм, обработен с реалистични физични ефекти, както и нови джаджи, които да му помагат в битките и нощните разходки из Готъм. Да не говорим за Батмобила.

Всъщност, нека поговорим за Батмобила

Имайки предвид кои са най-любимите геймплей възможности за почитателите на Човека-прилеп, да караш Батмобила е като че ли в челната тройка, а като нищо и на първо място. Той наистина е една мощна и опасна машина, която прилича на кръстоска между кола за драг серии и танк. Покрит със стоманени плочки и ауспух, от който летят пламъци, автомобилът изглежда сякаш е излязъл от някой класически комикс за супергероя и се е материализирал на телевизора. Той може да се самоуправлява, така че за да го повикате, трябва само да натиснете един бутон. Освен това шофьорската седалка е с катапулт, който ще ви изпрати нависоко, ако ситуацията го налага.

Разбира се, Батмобилът е бронебоен и с лекота може да преодолява различни препятствия като стълбове, коли и дори някои стени. А споменахме ли, че има самонасочващи се ракети? Няма да е пресилено да кажем, че именно тази машина е една от причините Batman: Arkham Knight да може да се играе само на РС, PS4 и XBOX One, тъй като той изисква цели 160МВ RAM, за да бъде възпроизведен подобаващо.

Готъм сити

Ако имате такъв автомобил, със сигурност ще искате да го ползвате максимално много и да ходите на най-различни места. За щастие, Rocksteady мисли по същия начин и студиото се е заело да направи нова версия на Готъм, която ще е около пет пъти по-голяма от града, който видяхме в Batman: Arkham City. Разпръснат на три острова, мегаполисът е с по-широки улици, които позволяват да карате мощния си автомобил с лекота. Положени са доста усилия и за самата атмосфера – през прозорците ще може да виждате вътрешността на сградите, когато сте навън, а когато сте вътре, ще чувате шума на трафика отвън.

Отделните квартали на Готъм са със собствена идентичност, което ще ви позволи да се ориентирате по-лесно в придвижването си. И докато бомбите са прогонили гражданите, по улиците има повече от достатъчно бандити, с които да тренирате бойните си умения. Rocksteady обещава четири пъти повече врагове, отколкото в Arkham City, като във всеки един момент на екрана може да има до 50 души.

Битки и дждаджи

Опростената, но гъвкава и разнообразна бойна система винаги е била едно от основните предимства на поредицата и нейните създатели обещават, че ще запазят изчистеното управление, вместо да се поддадат на идеята за сложни комбо системи.

Това не означава, че битките няма да са променени. Сред новите прийоми е т.нар. Fear Takedown, при който времето се забавя, за да даде възможност на Batman да повали няколко врагове или пък да се скрие, преди да бъде видян. За допълнителна доза бруталност супергероят може да ползва околната среда, като например да блъска главите на бандитите в климатични инсталации, машини за кафе и др.
Batman разполага и с няколко нови джаджи, а вече познатите ще бъдат поне малко преработени и разширени като приложение. Механиката на полета му при скокове позволява да има по-дълъг престой във въздуха и да извършва повече действия, докато е в тази стратегическа позиция.

Мултиплейър

Ако смятате, че богатият свят на играта е готов да предложи достатъчно интересен онлайн режим, забравете. Batman: Arkham Knight няма да има никакъв мултиплейър.
„Нямаме време да правим мултиплейър. Искаме да се съсредоточим върху създаването на най-добрата възможна сингъл игра и не считаме, че тя се нуждае от мултиплейър елемент“, категоричен е шефът на студиото Сефтън Хил. Лично ние сме напълно съгласни с това изказване.

Наличност

Както вече споменахме, Batman: Arkham Knight ще бъде достъпна само за PS4, XBOX One и онези с по-мощни компютри. Първоначално играта бе насрочена за октомври 2014 г., но със съгласието на Warner Bros. Interactive студиото Rocksteady я отложи, защото се нуждаеше от повече време. Последната твърда дата е за премиера на 23 юни във всичките версии и засега нямаме причини да се съмняваме, че тя няма да бъде спазена.

Автор: Александър Рангелов

Прочетете още нещо