Battlefield: Hardline

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 мар. 2015

Последното конзолно поколение, а оттам и гейминга като цяло, бе доминирано до голяма степен от т.нар. военни шутъри – като се започне от Втората световна война и се стигне до съвременните сценарии, които пионерът Call of Duty 4: Modern Warfare наложи. И в момента военната тематика е прекалено силно застъпена, но е факт, че в последно време неминуемо се появи известно пренасищане от подобни сюжети. Ето защо различните издатели и студия потърсиха алтернативи и дори най-новата Call of Duty игра реши да бъде малко по-смела и да ни предложи по-футуристична среда за своята история и геймплей.

За ЕА и Visceral Games отговорът очевидно се криеше в запазване на съвременната обстановка, но внасяне на промяна в концепцията, която идва под формата на една интерактивна история от типа „стражари и апаши“.

Студиото Visceral е известно най-вече със своята хорър серия Dead Space, както и с доста сполучливия конзолен хак-енд-слаш Dante’s Inferno – игри, с които то е доказало умението си да създава грабващи вниманието истории и не по-малко атрактивна атмосфера. Нагърбването с Battlefield игра е доста по-различно, но чест прави на студиото, че не се е уплашило да бъде по-гъвкаво в търсенето на нова концепция.

Както последните Battlefield игри, Hardline е разделена на сингъл кампания и мултиплейър. И както всички Battlefield игри, по-голямата част от геймърите навярно няма да се забавят с влизането в сървърите, защото по традиция сърцето на поредицата е именно там. Един съвет – не бързайте толкова, защото кампанията наистина не е за пренебрегване. Ако кажем, че тя е най-добрата сингъл кампания от времето на Bad Company 2, това вероятно няма да е чак такъв комплимент, тъй като сингъл режимите на Battlefield са посредствени в най-добрия случай. Но го казваме – да, кампанията в Hardline, която се развива по сюжета като на някой популярен полицейски ТВ сериал, наистина е най-добрата от много време насам и е достатъчно различна, за да заслужи малко повече от мимолетно внимание.

Ако сте гледали сериали като CSI и The Wire, веднага ще навлезете в ритъма на кампанията, която се върти около детектива Ник Мендоса, заменил като дете родната Хавана с опасните улици на Маями. Ник е призван от своя капитан да тръгне по следите на заплетена наркомрежа, която е хванала града в мрежите си. Заедно с партньорката си Кай Дао, детективът започва да души наоколо, но когато дългът и любопитството го отвеждат твърде далече, той разбира, че се е сблъскал с доста по-сериозен враг. Нататък историята се развива като в полицейски екшън – предателства и обрати се случват непрекъснато, приятелите стават врагове, а помощта идва от най-неочаквани места.

За интересния характер на кампанията допринася и фактът, че тя е организирана именно като ТВ сериал и е разделена на части, наречени епизоди. Те са достатъчно кратки, че да бъдат изиграни на един дъх и дори когато излезете, играта ви изпраща с превю от типа Next Time on Hardline.

Стартирайки с кампанията, определено трябва да забравите всичко, което познавате от предните Battlefield игри, тъй като тук нещата с значително по-различни. Откъде да започнем? Първо, стрелбата не е нито първото, нито единственото решение. Някои от враговете могат да се избегнат, а други да бъдат елиминирани чрез стелт подход. Дори когато се озовете очи в очи с някой, можете да размахате значката си, за да се опитате да го обезвредите. Смартфонът на Ник се използва като скенер, който може да маркира врагове, да открива улики и др. Можете дори да хвърляте патрони, за да разсейвате патрулиращите наоколо противници. Тези механики в никакъв случай не са революционни и ги откриваме в почти всяка стелт игра, но присъствието им тук е приветствано разнообразие и позволява да влезете в ролята на полицай доста по-добре. Разбира се, ако решите най-напред да стреляте и после да задавате въпроси, това също е напълно валидна опция.

Въпросът е, че така по-трудно ще се възползвате от възможностите за отключване на нови оръжия, модификации и екипировка, които играта ви предоставя след всяко качено ниво. Като цяло, кампанията в Hardline е замислена наистина като полицейска драма и колкото повече се придържате към процедурите, толкова по-интересно и полезно е за вас.

Когато кампанията най-сетне приключи, вече нямате друг избор освен да се насочите към мултиплейъра, където именно е сърцето на Battlefield като цяло. Главната иновация тук се върти именно около противопоставянето на престъпници и полицаи и на ваше разположение са четири нови фракции – SWAT и Street Cops, ако сте на страната на закона и Thieves и Criminals, ако предпочитате престъпния свят. Картите включват разнообразна селекция от локации, които позволяват и вертикално движение, плюс възможности за открити престрелки и използване на познатите превозни средства. На ваше разположение са десетки оръжия, като хубавото е, че отделните фракции имат различни оръжия (общо 51 на брой). В добавка, т.нар. Battle Pickup оръжия се намират на самата карта и с бързо ще се научите да ги търсите, защото те могат да наклонят везните в едната или другата посока.

Познати режими като Conquest и Team Deathmatch се завръщат, а заедно с тях дебют правят цели пет нови режима. В Rescue трябва да спасявате заложници, а в Crossfire ескортирате VIP персонаж до определена точка. Heist представлява обир на трезори, а в Blood Money двете страни се надпреварват в задигането и транспортирането на пари. Накрая идва може би най-интересният – Hotwire – който набляга на използването на превозни средства и създава доста динамични и забързани игри.

Visceral рекламира Hardline като „най-бързата до момента Battlefield“ игра и това до голяма степен е така. За сметка на по-бавните и тактически игри преди, сега всичко е по-ускорено, оръжията са още по-опасни, а движението е забързано. Дори вместо да чакате някой да ви даде муниции, можете просто да си ги вземете от него. За динамиката допринасят и много от колите, които спокойно биха могли да намерят място във всеки един рейсър.

Това не означава, че Hardline не е типична Battlefield игра; до голяма степен геймплеят не изневерява на традициите и новаците със сигурност ще трябва да отделят малко време, докато свикнат с класовете и екипировката им. Ако бързината благоприятства индивидуална игра, то победата в крайна сметка пак каца на онези, които знаят как да работят в екип.

Battlefield: Hardline заслужава похвала за смелите решения в сингъл кампанията и поднася един мултиплейър, който е едновременно достатъчно уникален, но и не страни прекалено много от традициите на серията. Най-вероятно той няма да може да спечели толкова фенове, колкото двата титана CoD: Advanced Warfare и Destiny имат в момента, но със сигурност през следващите месеци сървърите на играта няма да страдат от липса на интерес. Ако имате възможност да се включите към тях, направете го, защото си заслужава.

Оригиналния ключ на играта ни беше осигурен от www.fast2play.bg – където можете да намерите дигитални ключове за всички платформи. 

Автор: Александър Рангелов

Прочетете още нещо