Darkest Dungeon – PC MANIA 2.0

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 мар. 2015

Представете си един мрачен свят. Свят изпълнен със зли твари и смъртоносни същества. Сега си помислете какво бихте правили на такова злокобно място. Ако мислите ви са изпълнени със събиране на плячка и избиване на гадове Darkest Dungeon е създадена специално за вас. Грабвайте факли и скачайте с главата напред към първото предизвиателство. Защо точно тази игра? Има три предимства пред другите roguelike геймки.

Първото нещо, което ще забележите като пуснете е играта е невероятния начин, по който е нарисувана. Напомня на комикс, но не съвсем. Подлудяващо мрачна, персонажите излъчват стоически живец. Всичко в играта се стреми да съсипе психиката на вашите избранници.

Тук идва ред на второто много оригинално хрумване на производителите. Освен кръв, героите имат и ниво на лудост, което е хубаво да седи нисичко. Какво става като го вдигнете на макс? Ами RNG ще ви лепне нещо неприятно. Героят може да стане мазохист и да отказва да го лекуват или параноик, когато ще иска да взаимодейства с всички странични обекти (които дават loot, положителни или негативни бъфове и още доста нещица.)

Третото нещо, което ме грабна още в началото е нивото на светлина.

То няма нищо общо с light radius-а от старите RPG-та. Светлината влияе значително върху всичко, което се случва. Например колкото повече е тя може да скаутнете съседни коридори, да изненадате противника (героите ви ще атакуват първи), да виждате капани, а ако е по-малко ви чакат само повече неприятни изненади.

Darkest Dungeon e roguelike игра, в която поемате управлението на съмнителни симпатяги. Всъщност за доста крактко време ще разполагате с много герои, но ще управлявате парти от четирима. До момента съществуват десет класа (играта е все още на Еarly Аccess и не е довършена, но от Red Hook Studios обещават по още куестове, предмети, класове, чудовища и тн). До кои от тях ще имате достъп в началото, зависи само от късмета ви. Започвате с crusader и highwayman. Това са съответно доста тежичка меле единица и невероятен damage dealer. Другите класове са bounty hunter, jester, occultist, grave robber, hellion, leper, vestal и plague doctor. Естествено, всеки има свои собствени уникални умения. И всеки има предпочитано място където да седи, докато се води битката. Някои класове са ефикасни предимно от любимото си място и ако враговете ги избутат или предърпат, искате или не ще трябва да изгубите ход, за да ги върнете обратно в комфортната за тях позиция. Има и по-гъвкави класове (като любимия ми bounty hunter), които налагат лошковците жестоко, без значение от местоположението си.

На сигурно в града

Играта ви предоставя много сгради, в които може да тренирате уменията на героите си, да лекувате партито си от стрес (повярвайте ми, много от тях ще полудеят). Имате кръчма, в която естествено се събират съмнителни типове, от които вие ще правите нов екип от четирима, докато старите се възстановяват. Освен злато, събирате и други ресурси, чрез които можете да ъпгрейдвате сградите си. Персонажите качват левъл и могат да ходят на по-трудни приключения. Имайте предвид, че

играта е значително трудна и ще загубите доста герои.

Стискайте палци враговете да не ви оцелват и винаги имайте лечител в групта. Той е най-важният персонаж. Поне момчетата от Red Hook Studios вкарват death’s door, което улеснява лекичко тежките битки. Когато герои падне до нула кръв не умира, а трябва да изяде още една тупалка. Ако кърви или е отровен обаче, имам лоша новина за вас. Внимателно изберете четирите героя, с които да започнете dungeon. В по-късната игра, когато вече имате предмети (само по два слота на персонаж) и отключени магии започва доста тежък

theorycrafting

защото трябва да се съобразявате с много фактори. Какво ще вкарате в дънджъна? Факлите, с които ще поддържате нивото на светлината са задължителни. Храна, която лекува незначително, но предпазва от стрес. Преди да дадете щедро злато за покупки е много вано да знаете, че въпросните запаси са само за един дънджън. Какното не сте използвали, го губите. Така че пазарувайте обмслено!

Озвучение

Симпатягите разполагат с много реплики и говорят с гласовете като корави типове, с които не бихте искали да се замесвате. А що се отнася до музиката на геймната – представете си, че за пръв път слизате в катакомбите на Андариел, въобще че за пръв път пускате Diablo II. Разнообразна, но винаги мрачна, потискаща и караща ви да настръхнете.

В заключение

ще добавя само – дръпнете щорите, настанете се удобно, слоете слушалките и се вкарайте в подлудяващото фентъзи приключение при първа възможност.

Автор: Боян Христов

Прочетете още нещо