SSD диск: Transcend SSD370 128GB SSD

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 февр. 2015

Стара истина е, че пазарът на компютри се променя бързо. А почти със същата скорост се променят и цените на продуктите. Помните ли как само преди няколко години с жаден поглед гледахте по витрините бързите SSD памети, които струваха повече от една нормална компютърна конфигурация с традиционен твърд диск. Тогава тези скорости бяха привилегия за малцина, а останалите се мъчехме да не си спомняме баснята за киселото грозде.

Оттогава обаче изтече много вода и пазарът на компоненти се измени до неузнаваемост. Затова днес можете спокойно да намерите твърдотелни дискове с цени около 40 цента за 1 Gb. И да подчертаем – не става дума за неизвестни китайски ментета, а за модели на SanDisk, Transcend и други подобни фирми. Преди години на поносима цена се намираха само SSD-та с твърде малък капацитет. Налагаше се да инсталираме операционната система на такава памет, а за складиране на файлове използвахме традиционен твърд диск. Днес и това е минало – SSD дискове от 128 и 256 GB са на съвсем достъпни цени, като първите падат доста под 100 долара. Разбира се това е далеч от капацитетите на твърдите дискове, но лекотата и скоростта определено си заслужават.

Убедително доказателство за тези твърдения представлява 128 гигабайтовия модел на Transcend от серията SSD370. Серията предлага модели от 32GB до 1TB, а цените им на гигабайт варират от около 50 цента до 1,5 долара, според капацитета. Transcend едва ли е първото име, което би дошло в главата ви, когато говорим за SSD памети, но през последните години фирмата разви значително това производство и се настани редом до други производители като SanDisk, Samsung и Crucial.

Всички дискове от SSD370 серията са оборудвани със SM2246EN SATA 3.1 контролери на Silicon Motion. В комбинация с Micron 20nm Synchronous MLC NAND Flash чиповете, конфигурацията осигурява скорости на четене от 570 MB/s и на запис от 170 MB/s при 128 гигабайтовия модел и 470 MB/s при 512 гигабайтовия.

Опаковка и дизайн

Устройството се продава в доста скромно изглеждаща кутия в традиционната за Transcend цветова комбинация от червено и бяло. В нея няма да откриете нищо изненадващо – само диска, небходимите болтове за закрепването му, адаптор за десктоп компютри, упътване и гаранционна карта. При инсталацията ще трябва да изтеглите Transcend SSD Scope v2.2.0 Utility ако искате да клонирате диск, да ъпгрейдвате фърмуера или да използвате някоя друга функционалност.

Едно от нещата, които нямат особено значение за устройство, обречено да остане до края на дните си затворено в кутията на компютъра е външния вид. За сметка на това обаче тялото на паметта е дебело 7 мм и е от матова черна пластмаса. От едната страна има етикет с логото на фирмата и обозначението на модела. На долната страна пък ще намерите етикет със спецификациите му – от него ще разберете, че устройството работи на 5V и 1.5A. Според заводските характерстики в режим на изчакване паметта харчи 65mW. При четене тази стойност скача на 410mW, а при запис – на 480mW. За още по-ниска консумация устройството разполага и с режим DevSleep.

Тестове

Разбира се, каквото и да кажем за един диск, най-важни за неговата оценка са резултатите от тестовете му. А при 128 гигабайтовия SSD370 те са повече от убедителни. Един от най-старите бенчмарк тестове, които все още са актуални и могат да бъдат използвани при SSD памети е ATTO. ATTO v2.47 използва трансфери с размер от 0,5 до 8192KB с общ размер 256 MB. Резултатите от теста бяха много близки до заводските характеристики – 561MB/s за четене и 165MB/s за запис.

По-ниски скорости показа и теста CrystalDiskMark 3.0.3 x64. С 546MB/s четене и 164MB/s запис. Докато тези стойности все пак не са разочароващи, то това е многог трудно да се каже за 4K скоростта, която едва надвиши 33MB/s при четене и 130MB/s при запис.

AS SSD Benchmark също показа известно намаление на скоростта. Четенето и записът отчетоха съответно 524 MB/s и 157MB/s. По-интересни обаче се оказаха резултатите за входящите и изходящите операции (IOPS). Според заводските характеристики на паметта, устройството би трябвало да работи с около 40 000 IOPS. Тестът показа 67395 IOPS при четене и 34237 IOPS при запис при трафик от 263.26 MB/s.
И накрая няма как да не споменем истинската класика в жанра на бенчмарк тестовете – PC Mark 8. Общият резултат на диска беше 4916 при среден трафик от 209.72MB/s, което не е никак зле за бюджетна памет.

Като цяло работата на 128 гигабайтовия SSD диск на Transcend беше изключително стабилна. Скоростите не показаха притеснителни отклонения при нито един от тестовете. Въпреки бюджетния си характер паметта коренно ще промени работата на лаптопа ви ако до момента сте разчитанли на традиционен твърд диск с 5400 RPM. Благодарение на SSD Scope Utility можете да клонирате стария си диск и да започнете работа така безпроблемно все едно нищо не се е случило.

SSD370 идва с 3 годишна гаранция, а според производителите й, паметта трябва да издържи поне милион и половина часа преди да даде дефект. Всъщност SSD Scope Utility разполага с индикатор за „износването” на диска. Според производителите обаче трябва да подлагате паметта на трафик от над 130 GB всеки ден в продължение на 3 години, за да докарате индикатора до 0%. Откъдето и да го погледнем това не изглежда твърде вероятно.

 

Автор: Ивайло Йошков

Прочетете още нещо