Far Cry 4

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 ное. 2014

За добро или зло няма да откриете държавата Кират – място на действието в новия шутър Far Cry 4 – на нито една карта по света. Но ако трябва да опишем това живописно кътче земя, разположено някъде отвъд северните граници на Индия, навярно можем да кажем следното  – елате заради древните храмове и великолепните пейзажи, а останете заради мистичните пътувания в миналото, ожесточените престрелки и възможността да се биете с тигри и мечки.

Както и защото тук властва един маниакален диктатор, който най-вероятно просто няма да ви пусне да си тръгнете.

Far Cry 4 очевидно има проблеми с деликатността. Това е един експлозивен шутър, който взима всичко добро от формулата на предната игра от 2012 г. и я прехвърля от Южния Пасифик в заснежените върхове на Хималаите. Геймплеят е налудничав, експлозивен и изобщо не ви дава възможност да спрете, за да се замислите доколко всичко това изобщо е поне малко реално. Така Far Cry 4 може да не е много задълбочена, нито пък изцяло оригинална, но е адски забавна.

В играта поемате ролята на Аджай Гейл, роденият в Кират младеж, който се завръща у дома, за да разпръсне тленните останки на починалата му майка. Проблемът е, че точно сега не е никак здравословно да присъстваш там най-вече заради егоцентричния и странно симпатичен диктатор Паган Мин. Той обаче не е единствената сила, с която горките жители трябва да се съобразяват, защото тук съществува и бунтовническо движение, наречено Златната пътека, което пък на всичкото отгоре е основано някога от родителите на самия Аджай. Така въвлечен по неволя в тази гражданска война, младият мъж ще трябва бързо да се превърне в истинска машина за убийства и да открие някои от дълбоко заровените семейни тайни.

Ако сте играли Far Cry 3 – а ако не сте, поправете бързо тази грешка – значи бързо ще се ориентирате в обстановката. Докато Аджай се заема да изпълнява мисия след мисия за Златната пътека и различни други, но не по-малко колоритни персонажи в Кирай, той трябва да покорява високи кули, за да открива нови зони от картата, да освобождава фортове от армията на Паган Мин, да учи нови смъртоносни умения и да ловува екзотични животни като прочутите бенгалски тигри, за да изработва по-добра екипировка.

Освен това Far Cry 4 добавя още няколко новости към добре познатата рецепта под формата на мисии за освобождаване на заложници, гладиаторски арени, куестове за събиране на предмети и др. Специално внимание заслужават почти опиумните пътувания към Шангри-ла – опасен рай в златни и оранжеви нюанси, където Аджай временно се вселява в духа на древен воин. Присъства дори и и възможността да получите помощ от приятел в ко-оп извън основната кампания, както и мултиплейър режим, които противопоставя войници с огнестрелно оръжие срещу партизани, които имат лъкове, ножове и диви животни в своя арсенал.

Заради всичко това Far Cry 4 страда от същия проблем, който е характерен за практически всяка игра с отворен свят – от GTA V поредните Assassin’s Creed заглавия от тази есен. Поради непрекъснатия поток от различни странични задачи, които постоянно ви разсейват и отклоняват от пътя, главната кампания често остава някъде встрани и назад. Това се допълва и от почти мистериозното изчезване на Паган Мин след ефектното интро – може да прекарате часове преди да го срещнете отново, ако не броите периодичните му изяви в радио ефира.

А това си е направо жалко предвид, че Паган Мин може да бъде още по-интересен злодей и от психопата Ваас от Far Cry 43. Родителите на Аджай са имали взимане-даване с Паган Мин навремето и едва в края на играта ще разберете каква точно е неговата връзка с миналото и бъдещето на Аджай.

Хубавото е, че играта периодично ви предлага различен подход към дадена ситуация така, че да направлявате хода на конфликта съгласно вашите собствени цели. Така например може да унищожите наркотичните лаборатории на Паган Мин, но може и просто да сложите ръка на тях, за да ги използвате. Изборът е ваш и в интерес на истината някои от тези ситуации са достатъчно драматични и позволяват да се промени баланса на силата в ръководството на Златната пътека.

Освен това трябва да отбележим, че Far Cry 4 почти непрестанно ни напомня за своя предшественик като океанските вълни са заменени със снежни склонове, а контрабандистите – с войници. Това напомняне никога не е прекалено силно, за да помрачи удоволствието от новата игра, но усещането за нещо познато и видяно присъства доста често.

Въпросът е, че докато хвърляте коктейли Молотов от ниско кръжащ хеликоптер или яздите гигантски слон, под краката на когото войниците се превръщат в кървава пихтия, нямате достатъчно време за да се замисляте за такива дребни подробности. Far Cry 4 е  пълна с насилие, с адреналин и тестостерон, както и със страхотна графика, която бележи по отличен начин дебюта на поредицата за PS4 и XBOX One. С други думи – задължително попълнение в каталога на всеки фен на шутърите.

Автор: Александър Рангелов

Прочетете още нещо