Western Digital My Cloud Mirror 4TB

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 27 окт. 2014

 Рано или късно при всеки от нас идва момент, когато имаме толкова много  файлове за съхранение и ползване от различни устройства у дома, че  традиционните външни твърди дискове стават неудобни. И точно тогава човек се замисля, че е чел някъде за мрежови дискове, които могат да се достъпват отдалечено и да съхраняват достатъчно терабайти данни. Американската компания Western Digital беше пионер в устройствата, които улесниха прехода на  домашните потребители към облака, и непрекъснато продължава да предлага нови и нови решения.
Едно от тях е Western Digital My Cloud Mirror –  двудисково облачно NAS устройство, предназначено главно за домашни потребители с по-големи изисквания към обем за съхранение и сигурност на информацията. То се предлага с капацитет 4,6  и 8 TB, а думата “Mirror” обозначава концепцията на Western Digital за  допълнителна защита на информацията без затруднения за потребителите. Всъщност става въпрос за два диска, върху които устройството прави огледално копие на данните. По този начин при евентуална повреда на единия диск, цялата информация остава четима. Ние получихме за тест 4 TB модел, който дойде с 2 диска по 2TB от серията WD Red.
Както може да се очаква от всяко устройство за потребители-непрофесионалисти, My Cloud Mirror идва в атрактивна опаковка с всевъзможни описания на часовете филми, броя песни и милионите снимки, които могат да се съхранят. Макар и да звучи малко наивно, по този начин неопитните потребители, за които думите “4 терабайта” не означават нищо, много по-лесно ще се ориентират в обема на устройството. В съдържанието на картонената кутия няма  да откриете нищо изненадващо – освен сторидж устройството, в нея има захранващ адаптер, мрежови кабел и ръководство за инсталиране. Самият My Cloud Mirror изглежда доста добре на външен вид с бялата си лъскава пластмаса и на фона на класическите NAS-устройства изглежда доста по-нежен и елегантен. Сребристият пластмасов гръб, пластмасовото капаче и цялостната визия допълват впечатлението за лайфстайл продукт. В крайна сметка, това не е лошо.
На предния панел са LED индикаторите за активността на дисковете и за захранването. На  гърба пък ще откриете Gigabit Ethernet порт, два USB 3.0 порта и Кенсингтън механизъм за заключване. Предвид очакването My Cloud да се използва именно като облак, работещ 24/7, устройството няма дори бутон за включване и изключване – просто вкарвате кабела в слота и всичко е вече готово.
Като световен лидер в производството на твърди дискове, Western Digital доставя своите облачни устройства с предварително инсталирани  дискове. Двата WD Red диска могат много лесно да бъдат заменени при нужда, благодарение на простичкия си начин на закрепване. Няма никакви излишни механизми, пружинки или ключалки. Двата диска се захващат с винтове, които се плъзват в прорези във вътрешното  шаси, а една допълнителна скоба задържа дисковете по местата им.
Инсталацията на My Cloud Mirror отнема само няколко минути. Когато  устройството бъде включено в мрежата, от сайтът на производителя се изтегля приложение за свързване. То намира автоматично устройството, без да е необходимо потребителят да знае дори какво означава т думите IP адрес. Софтуерът форматира дисковете и ви позволява да инсталирате WD My Cloud клиента и софтуера за архивиране. Потребителският  интерфейс е вече познат от други продукти на Western Digital – в него  отново няма нищо излишно и смущаващо. Това е добра новина, защото  подготовката отнема съвсем кратко време и само минути след като сте  разопаковали My Cloud Mirror вече можете да го ползвате.
Устройството се управлява изключително лесно от уеб-базиран панел. В  горната част на прозореца се намират големи икони, които ви позволяват  да навигирате между различни менюта за навигация като конфигуриране на  отдалечен достъп, споделяне, приложения, конфигуриране на потребители и  т.н. От основната страница лесно можете да се информирате за капацитета  на дисковете, както и за работата на мрежата и процесора. Отново  опростена система от икони показва и съобщенията за повреди или  предупреждения – жълти за незначителните и червени за важните.
Както може да се очаква, устройството предлага бекъп на информация за PC, Mac и всякакви Android и iOS устройства. Функцията обаче не е ограничена само до  локален бекъп, а може да бъде използвана и облачна услуга.  Налични са безплатни приложения за  Android и iOS, с които можете да качвате файлове или да осъществявате  отдалечен достъп до информацията си. Нещо повече, My Cloud Mirror е интегриран с Dropbox, което позволява лесна  синхронизация на файлове с облака. Можете също да бекъпвате и файловете  от самото устройство в друг сървър, мрежа, USB устройство или в облака. Адски е удобно например да свържете обикновен евтин USB диск към своя My Cloud сторидж и да прехвърлите върху него онази част от данните си, която искате да използвате за “дълбок” архив, и да освободите ценно място върху облака си.
My Cloud Mirror предлага повече функционалности от  масовите модели NAS устройства от този клас. По отношение на производителността,  устройството постигна скорости над средните – 95,7 и 70,3 MB/s при прехвърляне на 10GB филм. Уредът ни за измерване на консумация  отчете консумация между 14 и 16W по време на трансфер, и съвсем минимална в режим на изчакване.

В заключение, аз лично бих предпочел My Cloud Mirror в матов черен цвят, и може би в комбинация с 2 диска по 1TB с цел постигане на по ниска цена. Признавам обаче, че устройството предлага чудесна комбинация от удобство и функционалност. А най-хубавото е, че позволява дори на съвсем  начинаещи потребители да конфигурират своите компютри, таблети и телефони за облачен бекъп, което е всъщност най-големият му плюс.

Автор: Ивайло Йошков

Прочетете още нещо