Fable: Anniversary

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 сеп. 2014

„Баснята“ чукна десет годинки! Честито да й е – и на нея, и на татко й – вечно прехвалващия творенията си, но иначе гениален гейм дизайнер Питър Молиньо. По повода Microsoft и Lionhead Studios решиха, че за три години три Fable-a са малко и издадоха обекта на настоящото ревю, който на пръв поглед е най-обикновен римейк и носи подзаглавието Anniversary (годишнина). Заслужава ли си да го пробвате и/или притежавате?

Новото под жаркото Албионско слънце

Историята, за съжаление, е доказала че този тип „нови“ издания често пъти са си добрите стари, но с малко по-добри текстури. Тази порочна практика е масово явление при конзолните поредици, заради което често се срещат портове 1 към 1 спрямо старите игри, само с по-висока резолюция и минати през Sharpen филтър текстури. Личното мнение на автора на тази статия обаче е, че за да има смисъл от едно такова преиздаване, трябва да се пипнат и поне част от недомислиците на оригинала или поне изкараните с пот на челото пари на геймъра да му купят нещо повече от най-обикновен фейслифтинг. Именно заради това обожавам римейковете на WayForward – те винаги са блъскани до козирката с бонуси и често пъти сменят архаичните контролни схеми с модерни и по-удобни такива. От другата страна на барикадата са т.нар. cash grab „римейкове“ като Silent Hill HD Collection например, игрите в която изглеждаха по-зле от оригиналите.

Но да се върнем на Fable: Anniversary. Lionhead са се постарали доста и резултатът е повече от задоволителен. Ако някога сте разцъквали Fable: The Lost Chapters, ще се почувствате като на среща със стар приятел и ще усетите отново магията и магнетичното привличане на „оригиналния“ Албион. Интерфейсът, контролите, графиката и звукът обаче са пипнати доста. Цялата игра е пренесена в Unreal Engine 3 и макар на места да са оставени доста от оригиналните модели на NPC-тата, графично и геймплейно римейкът се държи повече като Fable II и III. От „трансфера“ следват няколко благинки, между които доста бързото зареждане на местностите. Старите Fable фенове знаят колко беше досаден fast travel-a и като цяло минаването от една в друга зона в оригинала. Добавени са (естествено) ачийвмънти, както и нов, по-труден режим на игра. Той се зовe „Heroic Mode” и в него гадовете мрат по-трудно, колбички за здраве се намират доста по-трудно, а парите са сякаш мираж в пустиня – ако намерите някоя стотинка, къткайте си я за черни дни.

Градил Илия килия…

Това бяха новостите. Ако сте разцъквали The Lost Chapters, можете да погледнете оценката и сте свободни. Останалата част от статията е предназначена да постави основата за тези от вас, които (не дай си, Аг-Зотот) за пръв път се сблъскват с шедьовъра на Молиньо. И така…

Добре дошли в Албион – земя на геройства и магии. Също така носеща старото име на онзи остров, който днес наричаме Великобритания. Тук кипи постоянен живот, дори когато не сте наоколо. Всяко виртуално човече си има своите грижи и задължения. Работници старателно пренасят щайги с провизии от едно място на друго. Бардове чакат да се появи някой герой, за да му изпеят песен в негова чест. Тлъсти кокошки се клатушкат насам-натам със скрита надежда някой да не им тегли един шут, ако се заплетат в краката му. А когато се стъмни, порядъчните хора се прибират по домовете си, а утайките на обществото се оттеглят в кръчмата, за да пият по една бира и да си разказват мръсни вицове.

Вашият герой е представител на расата хомо сапиенс – единствената в Албион. В началото на играта негова/ваша милост е обикновено сополиво хлапе, което си живее мирно и тихо в едно от по-забутаните селца в света. През първия половин час основните ви грижи ще са да съберете достатъчно пари за подарък на сестра си, която има рожден ден и да натупате местния побойник. Както често става в приказките (а и игрите), това бездействие и рутинна ежедневна монотонност не могат да продължават току-така и в един момент нещастното градче ще бъде опожарено и ограбено от незнайни бандити. Те убиват баща ви и отвличат вашата майка и сестричка. Ваша милост се спасява благодарение на тайнствен магьосник, който ви отвежда в Гилдията на героите. След като прекарате тийнейджърските си години там и се научите на юмручно правосъдие, размахване на парче тежко желязо около и над главата си, както и фини техники като изстрелване на заострена пръчка посредством огъната клонка, за която е завързана здрава връв, приключенията ви из Албион официално могат да започнат!

Игрите на глада

Това, което направи оригиналния Fable толкова запомнящ се, беше свободата (салама, Санчо). Веднъж преминали през Гилдията, можете да играете така, както намерите за добре. Особеното е, че (почти) всяко ваше действие ще се отразява както на околните, така и на вас самите. Ако спазвате реда и закона и сте от светците по-светец, над главата ви ще се оформи златисто ореолче. Хората ще ви се радват, възхищават и аплодират, когато преминавате покрай тях. Ако сте гадове – лъжете, мамите, убивате невинни и заплашвате Съединените щати с видео послания по интернет, ще ви пораснат рога, а очите ви ще засветят в червено. Реакцията на мирните граждани е логична – ще бягат от вас и ще ви се молят за милост.

Сами избирате по кой път да тръгнете. Кои куестове да изпълнявате? Как точно ще ги изпълнявате? Как ще изглеждате? Дебел, мършав, мускулест? Ще имате ли жена, деца? Ще изразявате ли емоциите си или напротив – ще сте безизразен и мълчалив странник? Накратко – представете си ММО игра, в която обаче главният герой е един – вашият, и целият игрови свят се върти около него. Прибавете щипка свежарски британски хумор и увлекателна история. Е, това е Fable – ако не сте я пробвали, Anniversary е идеалният повод да го направите!

Автор: Диян Каролев

Прочетете още нещо