Boom Beach

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 авг. 2014

Никой не е казал, че игрите трябва да са напълно сериозни през цялото време. Даже напоследък gritty джитките по-често дразнят. Знаете за какво говоря – онези игри, пълни със смръщени военни с телосложение на хладилник, които са способни да постигнат всичко с мускулите си, но не и да се усмихнат. Виждам предостатъчно сърдити чичовци и лелки в градския транспорт, хайде няма нужда и на екрана.

Точно по тази причина винаги се радвам, когато попадна на игра, която не се взима прекалено насериозно. А ако освен това е и с прилично стабилен геймплей – още по-добре!

Boom, baby!

Наличната за Android и iOS устройства Boom Beach е точно такова попадение. На пръв поглед стандартна стратегия от мобилен тип, интересното в нея е мястото, където се развива действието. Вие поемате командването на група военни, по неизвестни причини попаднала в истински тропически рай – островчета с приятни плажове, дървенца, вълни и т.н.; все неща, които свързваме по-често с някоя сърф-базирана ваканция, отколкото с безпощадна касапница между тежковъоръжени пехотинци.

История в играта почти няма – вие сте в средата на океана и целта е да завземете възможно най-голяма част от околния архипелаг. На съседните острови се е заселила вражеска фракция, наречена Blackguard, която очевидно е базирана на нацистите от Втората световна. Вашата армия пък е моделирана като войските на САЩ от същия период. Blackгадовете държат коренното население на архипелага в подчинение и една от вашите цели е да освобождавате възможно най-много пленени островитяни.

Парите или времето

На „домашния” си остров разполагате собствената си база, където добивате ресурси, правите подобрения и тренирате войски. Неприятното тук е, че можете да строите само по един обект по едно и също време, което изкуствено ви забавя. Това е един от основните дразнители в играта, който – естествено – може да бъде преодолян с плащане на истински пари. Тук обаче авторите от Supercell са подходили доста разумно – има и доста възможности да се докопате до специалната валута (скъпоценни камъни) и без да плащате, но доста по-бавно. Общо взето, за времето, което отделих на играта, така и не стигнах до бариера, която не може да бъде премината без подкрепа от БНБ.

Отделно от специализираната валута, в играта има няколко вида ресурси – злато, дърво, камъни и метал. След първите няколко нива, няма да изпитвате особен глад за тях. Освен чрез производствените сгради, можете да крадете ресурси и чрез военни действия, което ни отвежда към най-интересното в играта – битките.

Чарли не сърфира

Под ваше командване попадат всичко на всичко шест различни вида единици, всяка от които с различни силни и слаби страни. Например, обикновените пехотинци са евтини и можете да тренирате голямо количество от тях, но са слаби сами по себе си. Heavy солдатът (чиято визия напомня за „хладилниците”, които вече споменах, но – с джапанки) пък издържа на много бой, но въпреки, че е въоръжен с тежка картечница, не прави особено сериозен демидж.

За съжаление няма възможност да сблъскате две армии една срещу друга – бойните групи се използват за нападение над други бази, управлявани от компютърните противници или други играчи. След като извършите десант на противниковия плаж, имате ограничен контрол върху единиците, но можете да подпомагате атаката чрез артилерийски удари, аптечки и т.н.

Като цяло, трябва да признаем, че Boom Beach не е нещо уникално и невиждано досега. Силата на играта е в доброто съчетание между различните геймплейни елементи, не твърде хищническия бизнес модел и не на последно място – забавната атмосфера. Определено си заслужава да се пробва, въпреки риска да ви омръзне бързо.

Автор: Пламен Димитров

Прочетете още нещо