Big Farm

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Имаше време, в което една игра владееше света. Не става въпрос за World of Warcraft, Call of Duty или Grand Theft Auto. Не – играта, за която говоря, отвяваше по популярност всички тях. Става въпрос, разбира се, за Farmville. Дори да не сте я играли (признайте си честно, поне сте я пробвали), то със сигурност сте били бомбардирани от десетки покани за размяна на коне, овце, крави и всякакъв друг селскостопански добитък.

Явно хората наистина обичат фермите, пък били те и виртуални. Ако бях психолог, щях да отбележа, че това е признак за желанието им да се завърнат към едно по-семпло пасторално съществуване, отрудени от трескавия бяг на съвременния живот. Но не съм, така че няма.

Добре дошли в Голямото Село

Тази мисъл плавно ни отвежда до обекта на настоящата статия – симулатор на голяма ферма, наречен просто Big Farm. За разлика от други онлайн игри, тази няма да ви пусне да играете, без да въведете някакъв валиден e-mail адрес. След като се регистрирах ме посрещна една доста пищна (рисувана) руса кака, която ми обеща да ме поведе по пътя на аграрните ми постижения. Изпълнен с надежда за виртуално „въргаляне в сеното”, така да се каже, ентусиазирано продължих напред.

Оказа се, че за последното и дума не може да става. Това е една изключително family-friendly игра, както биха казали хората на Запад, или с други думи – подходяща за всякакви възрасти. Дори хуморът отсъства. Всички реплики са написани напълно сериозно (разбира се – на български), без дори помен от някаква шега, каквито се намират в други игри. Това само по себе си не е лошо, но го имайте предвид. Фермерството е сериозна работа, ама-ха!

Започвате битуването си в битовата атмосфера на една разбита от времето ферма. Тя е била занемарена от предишния си собственик и се нуждае от сериозна работа, за да стане отново продуктивна. Веднага трябва да се отбележи, че играта не е клонинг на Farmville. Тук фокусът е по-скоро насочен върху цялостното функциониране на вашето стопанство, отколкото върху микроменажирането на отделните биологични единици (доене на крави, събиране на яйца от кокошки, каквото там се прави с конете). Освен това имате ограничен брой площи, от които ще добивате продукция, а не цели ливади, както беше във FV.

За парите и други зеленчуци

В играта има две парични единици – долари и злато, като първата е за по-стандартните разплащания, а втората е тази, която се купува с истински пари и служи за забързване на определени действия. В играта няма енергия, тоест не сте ограничени откъм това колко хода можете да направите, преди да трябва да чакате някакво време за презареждане. За сметка на това обаче строежите могат да бъдат извършвани само по един в едно и също време, така че ако искате да построите две къщи, първо трябва да изчакате едната и чак след това да започнете втората. Самите строежи са на определен таймер и много бързо цифрите ще станат доста сериозни – по няколко часа за добив на някой от разнообразните вторични ресурси в играта е нещо, с което ще се сблъскате веднага след старта. Това ви подканва да използвате златото, за да ускорите процеса и макар на пръв поглед това да изглежда като подмолна тактика, играта често ви награждава със злато, така че ако сте пестеливи няма да останете без ценната валута.

През цялото време ще имате по няколко задачи, които трябва да изпълните – те ще ви насочват към правилното развитие, като ви показват какво трябва да построите в следващия момент. С тях обаче бързо ще зациклите, тъй като куестовете скоро стават доста ресурсоемки. Освен тях имате на разположение и два режими за игра с други хора – съвместна игра, при която си партнирате, и така наречените мисии, при които ще се състезавате с други играчи за постигането на някаква цел за определено време.

Технически погледнато

Графиката на играта е страшно шарена и като цяло доста приятна, макар и на места семпла. Щеше да е по-добре приближаването на екрана да е малко по-голямо, защото дори при максимален зуум има някои обекти, за които трудно се разбира какви са. Фермата ви поддържа илюзията за активен живот, като из нея постоянно обикалят разни хора и от време на време ви пускат някакъв ресурс като бонус. Това са работниците ви, които пък трябва да държите щастливи, иначе производствените ви разходи нарастват. Това е един сравнително недоразвит елемент от играта, тъй като не става особено ясно какви точно са тези разходи, а работниците ви се радват на украсите из фермата, а се дразнят от къщите, в които живеят. Все ми се струва, че е по-логично да е обратното. Имате си и куче. Кръстих моето Балкан, естествено.

Музикалният акомпанимент е ненатрапчив и сравнително приятен – не успя да ме изнерви, но разбира се не става за непрекъснато слушане. Лесно може да бъде спрян от менюто. Технически играта се държи доста добре, не губи синхронизация със сървъра, не се забелязват и някакви набиващи се на очи бъгове. Интерфейсът е изчистен и не пречи на действието, но щеше да е по-добре някои от шрифтовете да са с по-голям размер – или аз ослепявам, или са прекалено дребни на HD монитор. Играта си има и доста сериозна общност както откъм общ брой, така и откъм активни играчи, така че ако нещо не ви е ясно, винаги можете да попитате.

Ако в ежедневието си виждате кокошка само като част от менюто на KFC и сте сигурни, че няма да издържите и един ден в истинска ферма, то това е игра точно като за вас!

Автор: PC Mania

Прочетете още нещо